21.10.2010. / 14:50

Autor: Hina

Geithner: Vodeće svjetske valute dobro usklađene

Geithner se nada da će se skupina 20 razvijenih i gospodarstava u razvoju na predstojećem sastanku u Južnoj Koreji ovoga vikenda postići dogovor o „normama“ za mjere tečajne politike i o numeričkim ograničenjima za održive trgovinske viškove i deficite

Timothy GeithnerTimothy GeithnerAmerički ministar financija Timothy Geithner kazao je kako ne vidi razloga za daljnji pad dolara prema euru i jenu, ustvrdivši da su vodeće svjetske valute dobro usklađene, prenosi u četvrtak ugledni financijski dnevnik The Wall Street Journal.

U intervjuu za WSJ Geithner je također naglasio kako SAD ne nastoji sniziti vrijednost dolara, nadovezavši se na vlastitu izjavu da niti jedna zemlja na svijetu ne može „devalcijom doći do prosperiteta“.

Američki ministar financija dijeli valute na tri skupine, pri čemu u prvu svrstava zemlje čije su valute podcijenjene po svim kriterijima. U drugu skupinu svrstava gospodarstva u razvoju s fleksibilnim valutnim tečajevima koja interveniraju ili nameću poreze kako bi smanjila rizike.

„U trećoj skupini nalaze se vodeće svjetske valute koje su sada otprilike usklađene“, kazao je Geithner, signaliziravši time da ne vidi razloga za daljnji pad dolara u odnosu na euro i jen, prenosi taj list.

Geithner se nada da će se skupina 20 razvijenih i gospodarstava u razvoju na predstojećem sastanku u Južnoj Koreji ovoga vikenda postići dogovor o „normama“ za mjere tečajne politike i o numeričkim ograničenjima za održive trgovinske viškove i deficite.

„Još nije stvorena čvrsta predodžba o tome što je pravdeno“, kazao je uoči sastanka ministara financija G20 u petak u Gyeongju.

Ponovio je da je kineski juan značajno podcijenjen, naglasivši ipak kako će se to s vremenom korigirati ako se nastavi tempo rasta započet u rujnu.

Vezane vijesti

Troškovi pogreba bankarskim grobarima

Troškovi pogreba bankarskim grobarima

Europska komisija je u srijedu predstavila prijedloge za uspostavu europskog okvira za sprječavanje i rješavanje bankovnih kriza, kako bi se porezne… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika