21.10.2010. / 15:01

Autor: Hina

Šeks: Odluci Ustavnog suda svi se moraju pokoravati

Dodao je da sudske odluke treba poštivati i izvršavati, a ne komentirati. "Odluke Ustavnog suda mogu se komentirati samo sa stručnog aspekta stručnoznanstvenom argumentacijom, a ne s bilo kojih drugih aspekata", ocijenio je

Vladimir ŠeksVladimir ŠeksOdluka Ustavnog suda je obvezujuća i svi joj se moraju pokoravati, izjavio je danas potpredsjednik Hrvatskog sabora Vladmir Šeks (HDZ), koji smatra i da se odluke Ustavnog suda smiju komentirati samo sa stručnog aspekta, stručnoznanstvenom argumentacijom.

Šeks je to rekao novinarima u Saboru, govoreći o jučerašnjoj odluci Ustavnog suda da su pretpostavke za raspisivanje referenduma o produljenoj primjeni kolektivnih ugovora prestale u rujnu, kad je vlada iz procedure povukla prijedlog izmjena Zakona o radu (ZOR).

"Ova odluka Ustavnog suda, prošle odluke i buduće odluke Ustavnog suda trebaju se respektirati, trebaju se svi tim odlukama pokoravati i te odluke obvezuju svakoga, zakonodavnu (Sabor), izvršnu (Vladu), i sudbenu vlast i sve ostale grane ili podgrane vlasti u Hrvatskoj", kazao je Šeks.

Dodao je da sudske odluke treba poštivati i izvršavati, a ne komentirati. "Odluke Ustavnog suda mogu se komentirati samo sa stručnog aspekta stručnoznanstvenom argumentacijom, a ne s bilo kojih drugih aspekata", ocijenio je.

I predsjednik Kluba HDZ-a Andrija Hebrang naglašava da se institucije države moraju poštovati, pa i onda kada nam njihove odluke ne odgovaraju i ne idu u prilog.

"Ne možemo zato jer nam ne odgovara odluka Ustavnog suda tražiti njegovo ukidanje. Sutra nam neće odgovarati odluka vlade pa ćemo tražiti ukidanje vlade - to je put u anarhiju", rekao je Hebrang.

Smatra, ipak, da ustavni suci nisu trebali tako žestoko reagirati na izjave sindikalnih čelnika.

"Mislim da ustavni suci nisu trebali tako žestoko odgovoriti, da prije svakog odgovora treba prespavati. Onda je čovjek pametniji nego u trenutku kad je uzbuđen i govori u afektu", rekao je.

Drži i da bi sindikati u ovom trenutku trebali razmotriti ukupni interes hrvatske države, a to je, naglašava, socijalni mir.

Trebaju si postaviti pitanje treba li nam sada francuski ili grčki scenarij i trebaju li nam neredi na ulicama te je li sada pravo vrijeme za Hrvatsku da ispravlja određene socijalne nepravde, kazao je Hebrang.

Smatra da bi sa zahtjevima sindikati trebali pričekati bolja vremena, kad Hrvatska uđe u EU i kad bude ostvarivala gospodarski rast.

"Trebali bi ipak malo u ovom trenutku pričekati, spustiti loptu na zemlju i sačuvati socijalni mir, on je u ovom trenutku za Hrvatsku ipak najvažniji", ocijenio je.

Vezane vijesti

Trebamo se lišiti negativne prtljage

Trebamo se lišiti negativne prtljage

Bivši potpredsjednik Hrvatskog sabora i jedan od utemeljitelja HDZ-a Vladimir Šeks izjavio je danas kako Hrvatsku u budućnosti vidi kao demokratsku,… Više

Komentari

registracija
11/1/10

fluid, 21.10.10. 15:06

Kome još nije jasno da se Šeks nije odrekao diktature vlasti nad narodom?Naprosto se čovjek nemože riješiti navika iz starog sustava i samim tim je najveća zapreka i smetnja napretku demokracije u Hrvatskoj.Čovjek je Staljin u malom.Da sam ja pravnik a usput i predsjedni,uvrijedilo bi me ovakvo apsolutističko mišljenje.I još kada se zna da je on kreator sudstva u Hrvatskoj!Eto odgovora zašto je u Hrvatskoj tako loše kako je.


registracija
1/1/70

, 21.10.10. 15:13

Ovakav ustavni sud i Šeksove lopovske podrepase...uopce ne treba uzimati za ozbiljno...oni su za mene doratovo prkno.
Postujem onaj sud,suce koji su birani po strucnim ...kriterijima,a znamo kako su ove lopuze dopuzale do fotelja sutavnog suda.
Tko me moze natjerati...da postujem lopove...? I dal' je to normalno?


registracija
7/2/10

crvenoperka, 23.10.10. 11:25

KOJI SMO MI HRVATI DA TAJ SMRDLJIVI ALKIĆ ŠEKS MANIPULIRA SA USTAVNIM SUDOM , DA ON ODREĐUJE A NE HRVATSKI NAROD ZATO TREBA TO GOVNO ALKIČKO MAKNUTI JEDNOSTAVNO DA GA NOĆ POJEDE LOPOVVV.


registracija
30/8/10

TonyP, 29.10.10. 17:01

cuvali mi mir do "90, pa vidis di smo dosli...mi puske i pistolje, a oni s topovima, tenkovima i avionima. Francuska se bori za demokraciju od 1792, a mi od "90. Fali nam samo 180 godina, da se priblizimo. I dok kod nas ide najgori kapitalizam, Francuzi prosvjeduju zbog smanjivanja svojih prava. Da to ne rade od 1792, vec da su cuvali socijalni mir, jos bi bili kmetovi. Jel moze natpis na ulazu u sabornicu: Ukljuci mozak prije nego otvoris usta!?


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika