21.10.2010. / 15:05

Autor: Hina

Video: Radnici Željezare u Zagrebu: Ne vjerujemo HFP-u, želimo razgovarati s premijerkom

"Tužno je da to govori čovjek iz institucije sa 120 pravnika, a ja seljak iz Imotskog znam da je to neneplativo", izjavio je Bekavac

Autor:
Marko Lukunić/PIXSELLAutor: Marko Lukunić/PIXSELLRadnici splitske Željezare, koji su došli danas na prosvjed u Zagreb, traže sastanak s premijerkom Jadrankom Kosor na kojem će biti i predstavnici mjerodavnih ministarstava i HFP-a.

Odbili su pozive na razgovor ministara Đure Popijača i Božidara Kalmete kao i predsjednika Hrvatskog fonda za privatizaciju Vedrana Duvnjaka.

Na sastanak s predsjednikom HFP-a Vedranom Duvnjakom nismo došli jer mu ne vjerujemo, jer je jučer obmanuo javnost rekavši da će raskinuti ugovor s poljskim Zlomrexom i naplatiti korporativna jamstva, a ta jamstva su nenaplativa, rekao je predstavnik radnika Mladen Bekavac.

"Tužno je da to govori čovjek iz institucije sa 120 pravnika, a ja seljak iz Imotskog znam da je to neneplativo", izjavio je Bekavac upitavši zašto HFP nije uzeo bankovna jamstva kada je još to bilo moguće.

Članica štrajkaškog odbora Katica Nejašmić ustvrdila je da su im još u vrijeme prosvjeda radnika Željezare na dimnjaku iz vlasti priznali da se ta jamstva ne mogu naplatiti, pogotovo ako se pokrene stečaj.

"Mi smo danas došli u Zagreb kako bi spriječili stečaj Željezare", istaknuo je Bekavac nakon razgovora u Državnom odvjetništvu kojem su predali dokumentaciju o navodnim nezakonitostima u privatizaciji Željezare.

Prosvjednici su posjetili i katedralu; Autor:
Marko Lukunić/PIXSELLProsvjednici su posjetili i katedralu; Autor: Marko Lukunić/PIXSELLRadnici su nakon toga otišli pred katedralu gdje očekuju da će njihove predstavnike pozvati na razgovor u Vladu.

"Tražimo razgovor s premijerkom Jadrankom Kosor, ministrom gospodarstva Đurom Popijačem i predsjednikom HFP-a Vedranom Duvnjakom, kako bi napokon riješili naše zahtjeve da nam se omogući nastavak proizvodnje i očuvanje radnih mjesta", istaknuo je Bekavac.

Problem sa Zlomrexom se ne može riješiti jer je HFP potpisao kupoprodajni ugovor koji se ne može raskinuti, tvrdi predsjednik Sindikata metalaca Hrvatske Vedran Dragičević.

Video: Danijel Popek

Nećemo dozvoliti pokretanje stečaja prije nego se riješe potraživanja radnika. Svakom od 401 radnika Željezara duguje između 80 tisuća kuna i 100 tisuća kuna, kaže Dragičević.

Predsjednik Hrvatske udruge sindikata Ozren Matijašević smatra da je zahtjev radnika za nastavkom proizvodnje apsolutno opravdan i zbog stanja na tržištu. Moderno postrojenje Željezare, kada bi radilo punim kapacitetom, ne bi moglo zadovoljiti ni 30 posto potreba hrvatskog tržišta, naglašava Matijašević.

"I dalje se pogoduje uvoznim lobijima i kriminalcima koji radi svojeg profita zatvaraju radna mjesta u Hrvatskoj", kaže Matijašević.

Podršku radnicima splitske Željezare došle su dati i radnice Kamenskog.

Vezane vijesti

Duvnjaku druga kaznena prijava

Duvnjaku druga kaznena prijava

U POSLOVNIM KRUGOVIMA sve se češće može čuti vijesti kako je bivši predsjednik Fonda za privatizaciju, Vedran Duvnjak, u većim problemima nego što se… Više

Komentari

registracija
11/1/10

fluid, 21.10.10. 15:13

Ispravno je detektirao jedan od radnika željezare.Ako vlada nije uspjela učiniti ništa za dvije godine,za dva dana sigurno nisu u stanju.Prevara slijedi.Popijač kreator.


registracija
5/10/10

zvuk958, 21.10.10. 15:18

Ha ljudi moji, Kosorica ili ovi drugi? Sve vam je to isto. Prešla je seljake, pa će na isti način i vas. Kako radnici u Hrvata nikako da shvate da se bez borbe ne može ništa ostvariti. Samo vas zavlače, iscrpljuju. Oni su za te laži ionako i previše plaćeni!


registracija
6/10/09

pfefer, 21.10.10. 15:23

pa kaj još nisu zatvorili to rugobu od željezare turistička destinacija sa željezarom strašno srušiti i sagraditi apartmane


registracija
9/5/10

lolobrigita, 22.10.10. 11:43

Bravo za radnike i sretno.Sada je na redu i Slobodna Dalmacija koju su poklonili "velikom" EPH.Dajte ugovor!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika