21.10.2010. / 15:11

Autor: Hina , Nacional.hr

Šukeru nije jasna poražavajuća gospodarska slika: 'A što to znači najlošiji?'

Potpredsjednik Vlade i ministar financija Ivan Šuker izjavio je danas da će se, ne utroši li se 170 milijuna kuna proračunom predviđenih za provedbu referenduma o izmjenama Zakona o radu, za toliko smanjiti rashodi proračuna.

Ivan ŠukerIvan ŠukerPotpredsjednik Vlade i ministar financija Ivan Šuker izjavio je danas da će se, ne utroši li se 170 milijuna kuna proračunom predviđenih za provedbu referenduma o izmjenama Zakona o radu, za toliko smanjiti rashodi proračuna.

Ustavni sud RH je, naime, jednoglasno jučer zaključio da su pretpostavke za raspisivanje referenduma o odredbama ZOR-a o kolektivnom pregovaranju prestale kad je vlada iz zakonodavne procedure povukla prijedlog izmjena ZOR-a.

"Ako se ne potroše bit će za toliko manji rashodi državnog proračuna", kazao je Šuker novinarima nakon današnje sjednice Vlade.

Upitan na što bi se, eventualno, taj novac mogao utrošiti, Šuker je uzvratio protupitanjem zašto bi se taj novac trošio.

"Ako bi se negdje utrošio, mora ići preraspodjela sredstava. Ne mogu se utrošiti (novci) da se ne preraspodjele", pojasnio je Šuker.

Na novinarsku tvrdnju da Hrvatska, prema procjeni Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) najlošije stoji, u regiji Šuker je odgovorio da su "projekcije na tragu onoga što smo mi izdali - sljedeće godine gospodarski rast od 1,5 do 1,6 posto".

"S time da je njihova ocjena, isto kao i naša, ako određeni projekti iz predloženih 30 investicija uspiju moglo bi se dogoditi da gospodarski rast sljedeće godine bude veći", drži Šuker.

Na opetovanu novinarsku tvrdnju da je Hrvatska rangirana kao i Kirgistan, Šuker je odgovorio da je to izvučeno iz konteksa. "Vidjeli ste izjavu (direktora Svjetske banke za srednju Europu i baltičke zemlje, skupine zemalja koja se naziva EU-10+Hrvatska) Petera Harrolda, koji je to demantirao", dodao je Šuker.

Na upit nismo li najlošiji u regiji, odnosno s najlošijim gospodarskim rastom, kako to pokazuju najnoviji podaci MMF-a, Šuker nije imao adekvatan odgovor. Preciznije, rekao je slijedeće: "Što to znači najlošiji", dodajući kako 'treba vidjeti primjerice kolika je prosječna plaća u zemljama u regiji i to komparirati'. "Ako netko ima 200 eura plaću ili 150 eura, pa mu je rast četiri posto, ili ako netko ima 700 eura prosječnu plaću. Probajte to komparirati, pa će te vidjeti", kazao je Šuker novinarima.

Vezane vijesti

Sindikati traže raspisivanje referenduma

Sindikati traže raspisivanje referenduma

Četiri hrvatske sindikalne središnjice uputile su otvoreno pismo predsjedniku Hrvatskog sabora i saborskim zastupnicima s zahtjevom za raspisivanjem… Više

Komentari

registracija
11/1/10

fluid, 21.10.10. 15:22

Narode "fak you"!


registracija
27/7/09

verina, 21.10.10. 17:02

Ajde, Šukeru, dosta muljanja, to već odavno ne prolazi.Idi radije čuvati ovce u Goricu, oslobodi nas svog lika i djela. Dosta nam je!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika