21.10.2010. / 15:16

Autor: Hina , Nacional.hr

'Politički pritisci': Poništena oslobađajuća presuda za četvero prosvjednika iz Varšavske

Zanimljivo, Visoki prekršajni sud odlučio je uzeti to u razmatranje baš 15. srpnja na dan kad je u Varšavskoj ulici ponovno uhićeno 150 prosvjednika i odmah to i riješio

Tomislav Tomašević, Teo Celakoski i Urša Raukar (arhiva/Pixsell)Tomislav Tomašević, Teo Celakoski i Urša Raukar (arhiva/Pixsell)Predsjednik Zelene akcije Tomislav Tomašević izvijestio je danas na konferenciji za novinare da je Visoki prekršajni sud RH poništio oslobađajuću presudu Prekršajnog suda i naložio novo suđenje četvero prosvjednika, među kojima je i on, koji su u veljači prosvjedovali u Varšavskoj ulici protiv gradnje ulazno-izlazne rampe za garažu Hoto grupe.

Tomašević je istaknuo da je ročište bilo u ponedjeljak, da sudski postupak traje te kako su potpuno uvjereni da će ponovno dokazati nevinost. Istaknuo je kako je pet mjeseci nakon što je policija uložila žalbu na tu oslobađajuću presudu Prekršajnog suda, Visoki prekršajni sud odlučio uzeti to u razmatranje baš 15. srpnja na dan kad je u Varšavskoj ulici ponovno uhićeno 150 prosvjednika i odmah to i riješio.

Tomašević je izvijestio i kako drugi dan nakon tog prosvjeda, 16. srpnja, par sati prije novog prosvjeda ispred HDZ-a, Upravni sud izlazi u javnost da su riješeni svi upravni postupci koje su stanari Varšavske i Osnovne škole u toj ulici nekoliko godina vodili na Upravnom sudu. Naveo je kako je Upravni sud o tome prvo obavijestio javnost, umjesto one koji su izgubili sporove.

Tomašević je istaknuo da se 150-ero prosvjednika za prosvjed 15. srpnja sada sudi pojedinačno na Prekršajnom sudu i da se za isto prekršajno djelo donose različite presude, neke su osuđujuće, a neke oslobađajuće. Do sada je donešeno 40-ak nepravomoćnih presuda.

Prosvjednici su osuđeni na temelju optužnih prijedloga policijskih postaja koji nikad nisu dostavljeni okrivljenicima niti njihovim odvjetnicima (braniteljima), ustvrdio je Tomašević i ocijenio da je prekršen članak 29. Ustava RH, čl. 6. Europske konvencije o ljudskim pravima te čl. 6. Prekršajnog zakona. Također tvrdi kako neke presude nisu poslane braniteljima te kako u nekima piše da su prosvjednici lišeni slobode oko 10 minuta, a zadržani su u policijskim postajama u pravilu i 10-tak sati.

Tomašević je istaknuo kako se četvero prosvjednika iz veljače sudi grupno, dok se 150-ero sudi pojedinačno. Pozvao je sve građane-prosvjednike koji su u Varšavskoj bili uhićeni 15. srpnja da im se hitno jave kako bi im osigurali besplatnu pravnu pomoć.

Teodor Celakoski iz Prava na grad rekao je da "15. i 16. srpnja imamo vrlo intenzivno djelovanje pravosuđa". "Zanimljive su 'koincidencije' da u državi koja nominalno i formalno razdvaja izvršnu i sudbenu vlast imamo u najmanju ruku sumnjive situacije. Mi zaista smatramo da se radi o političkom pritisku na sudstvo budući da je poništavanje presude Prekršajnog suda bilo 15. srpnja upravo na onaj dan kad su prosvjednici bili uhićeni", ustvrdio je Celakoski.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

registracija
11/1/10

fluid, 21.10.10. 15:24

Šta se čeka narode?Jasno je tko je izložen a tko zaštiće.Pored tolike neispravne dokumentacije osuda protestantima.!?Da nije tragično bilo bi smješno.


registracija
5/3/10

starimudrac, 22.10.10. 08:09

pitaj boga koliko je horvatinčić morao dati torbi novca barišićima u HDZu za ovu uslugu ! a možda ni to ne smijemo komentirat ? šta kaže alfa i omega šeks ? ili će nam poslat "alfe" ?


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika