21.10.2010. / 15:25

Autor: Hina , Nacional.hr

Oporba: 'Sindikati imaju pravo na građanske demonstracije zbog korumpirane vlasti'

Lesar smatra kako sindikati imaju pravo na to da se za pravo za neposrednom demokracijom izbore građanskim demonstracijama pa i zahtjevom za izvanrednim izborima jer, kaže, Hrvatska više nema vremena još 16 mjeseci trpjeti ovu nesposobnu i korumpiranu vlast

Ingrid Antičević Marinović; foto: Autor:
Jurica Galoić/PIXSELLIngrid Antičević Marinović; foto: Autor: Jurica Galoić/PIXSELLOporbeni zastupnici poduprli su danas sindikalne najave više akcija, od štrajkova i prosvjeda do prikupljanja potpisa za raspisivanje prijevremenih izbora, ako Hrvatski sabor ne donese odluku o raspisivanju referenduma o izmjenama ZOR-a, unatoč odluci Ustavnoga suda.

Ingrid Antičević Marinović (SDP) novinarima je u Saboru kazala kako prihvatljivima drži daljnje sindikalne akcije, kazavši kako građani takve akcije i očekuju.

"Bez obzira tko organizirao građane, a građani su u ogromnom broju rekli svoju volju, jednostavno ne smiju biti napušteni ni od koga", kazala je SDP-ova zastupnica, dodajući da SDP odluka Ustavnog suda nije zatekla, ali da to ne znači "da nema mjesta zgražanju".

Odluka je bila očekivana jer je, kazala je, HDZ kroz svoje istupe na saborskom Odboru za Ustav i izjavama u medijima jasno dao do znanja da referenduma neće biti.

A onda se, da bi se čitava stvar zapakirala, to prebacilo na Ustavni sud, a da za to nije bilo nikakvog razloga, dodala je.

"Radi se o saborskoj većini, jer SDP i oporba nisu glasali za takvu odluku, smatrali su je nezakonitom i sramotnom", rekla je.

Dragutin Lesar (Hrvatski laburisti) kazao je kako se slaže s ocjenom da sindikati i građani koji su dali potpis za referendum imaju problem sa Saborom jer je, ističe, Sabor mogao raspisati referendum bez da s obraća Ustavnom sudu.

Beskonačno glupa odluka Ustavnog suda: Vjeruje li još tko da Šeks i Kosor nisu utjecali na suce?

"U jednoj demokratskoj državi koja priznaje neposrednu demokraciju to je bilo za očekivati. No, bojim se da odluka Ustavnog suda u kojoj piše da ne postoje uvjeti za referendum praktički blokira mogućnost da Sabor donese bilo kakvu drukčiju odluku", ocijenio je i ponovio kako smatra da je odluka Ustavnog suda politički motivirana i politički obrazložena. "A posebno zbog izjave suca Krapca i sutkinje Omejec", dodao je.

Lesar smatra kako sindikati imaju pravo na to da se za pravo za neposrednom demokracijom izbore građanskim demonstracijama pa i zahtjevom za izvanrednim izborima jer, kaže, Hrvatska više nema vremena još 16 mjeseci trpjeti ovu nesposobnu i korumpiranu vlast.

Antičević-Marinović također smatra da je sada iluzorno očekivati od saborske većine da donese odluku da se referendum raspiše. "Sada, nakon ovakve odluke suda očekivati od trenutne saborske većine da će to učiniti - ne treba se zavaravati", rekla je.

Hrvatska više nema vremena još 16 mjeseci trpjeti ovu nesposobnu i korumpiranu vlast, rekao je Dragutin Lesar; Autor:
Jurica Galoić/PIXSELLHrvatska više nema vremena još 16 mjeseci trpjeti ovu nesposobnu i korumpiranu vlast, rekao je Dragutin Lesar; Autor: Jurica Galoić/PIXSELL

"Nažalost, Sabor je često mjesto gdje se ignoriraju zakoni, laž pretvara u istinu i obrnuto. To je ono što je najgore, to je kriza svih kriza u Hrvatskoj", dodala je i ocijenila kako će, u svakom slučaju, biti svojevrsnog referenduma. "Ne bih rekla ulica, u smislu nekakvih događanja i nereda, ali manifestacija narodne volje i volje građana dogodit će se vrlo uskoro i čim prije to bolje, ne samo za ovu stvar, nego i za mnoge stvari u Hrvatskoj", ustvrdila je.

Komentirajući, na pitanje novinara, žestoku komunikaciju između sudaca Ustavnog suda i sindikata, Antičević-Marinović ocijenila je da su suci trebali otrpjeti kritike koje su im upućene "radi dostojanstva institucije". "Oni jednostavno svojim ponašanjem i držanjem moraju odavati neovisnost. A čini mi se da javnost, ne samo nakon odluke, takvim ponašanjem ne stječe percepciju neovisnosti te institucije. Da se opet ne vraćamo u recentnu prošlost, način odabira sudaca Ustavnog suda", kazala je.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

registracija
27/4/10

fuzija2, 22.10.10. 14:12

SINDIKALCI SU DEBELO PLACENI
KAO PETA KOLONA "jugojanjicarske mafije"
sa kojom rukovodi zlocinac mesic,
a SINDIKALCI RADNICKOJ KLASI DAJU
OD LAKTA DO SAKE
ZDROBLJENE KOSTI BEZ MASTI.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika