21.10.2010. / 15:58

Autor: Hina

Sobjanjin, Putinov suradnik, obećao iskorijeniti korupciju u Moskvi

Kormilo preuzima od Jurija Lužkova koji je Moskvom upravljao 18 godina da bi ga u rujnu, zbog navodne korupcije, smijenio predsjednik Dmitrij Medvedev

Sergej SobjaninSergej SobjaninSergej Sobjanjin, bliski suradnik ruskog premijera Vladimira Putina, u četvrtak potvrđen za moskovskog gradonačelnika, obećao je da će se u svom mandatu boriti protiv korupcije i birokracije, prenose mediji uz ocjene analitičara da putem njega Kremlj jača kontrolu nad Moskvom.

Sobjanjin, kojeg su potvrdili gradski zastupnici, bio je šef kabineta premijera Putina, a na njegovo mjesto imenovan je u četvrtak pravnik Vjačeslav Volodin, Putinov pomoćnik i član predsjedništva stranke Jedinstvena Rusija.

"Duboko sam uvjeren da korupcija i birokracija prijete umanjiti mnoge moskovske prednosti", rekao je Sobjanjin.

Kormilo preuzima od Jurija Lužkova koji je Moskvom upravljao 18 godina da bi ga u rujnu, zbog navodne korupcije, smijenio predsjednik Dmitrij Medvedev.

"Očito da grad treba otvoreniji i djelotvorniji sustav upravljanja", rekao je Sobjanjin o 10-milijunskoj Moskvi koja je postala izlog ruskog napretka, ali i problema koje donosi tranzicija.

Analitičari drže da putem 52-godišnjeg Sobjanjina Kremlj jača kontrolu nad Moskvom koja ostvaruje četvrtinu prihoda ruskog gospodarstva.

No također bi preko Sobjanjina Putin trebao sebi utrti put za povratak u predsjedničku utrku 2012., odnosno mogao bi i sam postati Putinov kandidat za predsjednika, prenosi ocjene analitičara Reuters.

Stranka Jedinstvena Rusija nastoji nadmoćno pobijediti na parlamentarnim izborima krajem 2011. i Sobjanjin će biti pod velikim pritiskom riješiti nagomilane probleme Moskve, primjerice nevjerojatne prometne gužve.

Međutim, oporba drži da upravo Jedinstvena Rusija stvara i gomilu problema današnje Moskve. Ta stranka ima 32 mjesta u gradskome vijeću od 35 zastupnika.

Aparatčik iz Sibira, koji je od 2005. bio šef kabineta tadašnjeg predsjednika Putina i uz njega ostao i kada je za predsjednika izabran Dmitrij Medvedev 2008., Sobjanjin je počeo raditi kao KV radnik u tvornici čeličnih cijevi na Uralu.

S vremenom je završio pravo i stekao doktorat.

Smatraju ga tehnokratom bez vlastitih političkih ambicija koji zazire od medija, no odan je Putinu, prenosi agencija dpa.

Vezane vijesti

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Iako je od početka devedesetih Hrvatska s Rusijom potpisala 30-ak međudržavnih ugovora o raznim oblicima suradnje – od gospodarske do obrazovanja i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika