21.10.2010. / 16:32

Autor: Hina

Zabrana lijeka Avandia naštetila dobiti GlaxoSmithKlinea

Zabrane Avandije i generička konkurencija za Valtrex, lijek za herpes, pritisnuli su prihode u SAD-u, gdje je zabilježen njihov pad za osam posto, i u Europi, gdje su bili manji za devet posto, priopćila je kompanija

GlaxoSmithKline bilježi pad dobitiGlaxoSmithKline bilježi pad dobitiBritanski farmaceutski div GlaxoSmithKline izvijestio je u četvrtak o 3,5 posto nižoj dobiti u trećem tromjesečju zbog konkurencije generičkih lijekova i europske i američke zabrane lijeka za dijabetes Avandia.

Za tri mjeseca do 30. rujna GSK je izvijestio o neto dobiti od 1,29 milijardi funti (dvije milijarde dolara), u odnosu na 1,34 milijarde ostvarene godinu ranije.

Prihodi su stagnirali i iznosili su 6,8 milijarde funti, odnosno porasli su za dva posto ako se isključi utjecaj valutnih tečajeva.

Kompanija je povisila dividendu u trećem tromjesečju za sedam posto na 16 penija.

U rujnu europski su regulatori naredili uklanjanje s tržišta lijeka Avandia dok je američka Uprava za hranu i lijekove (FDA) strogo ograničila njegovu upotrebu u Sjedinjenim Državama, u oba slučaja zbog povećanog rizika od srčanog udara.

Zabrane Avandije i generička konkurencija za Valtrex, lijek za herpes, pritisnuli su prihode u SAD-u, gdje je zabilježen njihov pad za osam posto, i u Europi, gdje su bili manji za devet posto, priopćila je kompanija.

U SAD-u GSK je izvijestio o 32-postotnom rastu prihoda od prodaje cjepiva, 34-postotnom rastu prihoda od prodaje lijekova za rak i 20- postotnom rastu prihoda od prodaje lijeka Lovaza, pilule s ribljim uljem za kontrolu masnoća u krvi.

Izvršni direktor Andrew Whitty rekao je da grupa očekuje pad prihoda u trećem tromjesečju za dva posto zbog američke reforme sustava zdravstvene zaštite i smanjenja potrošnje europskih vlada.

Vezane vijesti

PharmaS se preselio u Popovaču i imenovao nove članove Uprave

PharmaS se preselio u Popovaču i imenovao nove članove Uprave

Tvrtka PharmaS preselila se u novi poslovno-proizvodni i skladišni centar u poslovnoj zoni Mišička u općini Popovača. Moderna PharmaS-ova tvornica… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika