21.10.2010. / 18:25

Autor: Hina

Popijač o navodnom poskupljenju plina: Tko vam je rekao da će poskupit?

HERA je pokrenula postupak za utvrđivanje prijedloga visine tarifnih stavki u Tarifnom sustavu za distribuciju prirodnog plina, bez visine tarifnih stavki i Tarifnom sustavu za opskrbu prirodnim plinom, s iznimkom povlaštenih kupaca, bez visine tarifnih stavki

Đuro Popijač (Foto: Boris Ščitar/PIXSELL)Đuro Popijač (Foto: Boris Ščitar/PIXSELL)Ministar gospodarstva, rada i poduzetništva Đuro Popijač danas nije mogao ništa detaljnije reći o medijskim špekulacijama o mogućem poskupljenju plina, napominjući da za to nema nikakve najave iz Hrvatske energetske regulatorne agencije (HERA) te da će za bilo kakve detalje treba sačekati preporuku HERA-e.

"Tko vam je rekao da će poskupit?", kazao je Popijač novinarima ispred Banskih dvora na upit hoće li i kada poskupiti plin kao što špekuliraju neki mediji.

Ministar gospodarstva ne zna da li su distributeri plina podnijeli zahtjev HERA-i za promjenu cijene. "Vidjet ćemo kad dođe do nas, vidjet ćemo što će HERA odlučiti i kakvu će preporuku dati", kazao je.

Medijske špekulacije o poskupljenju plina za kućanstva krenule su jučer, nakon sjednice Upravnog odbora HERA-e koja je na svom dnevnom redu imala i utvrđivanje prijedloga za promjenu visine tarifnih stavki u tarifnim sustavima za distribuciju i opskrbu prirodnim plinom, bez visine tarifnih stavki za 30-ak distributera plina.

U odgovoru na pitanje o čemu se točno radi, jučer su iz HERA-e naveli kako, sukladno Zakonu o energiji, prijedlog za promjenu visine tarifnih stavki može Ministarstvu gospodarstva uputiti energetski subjekt za obavljanje čijih djelatnosti se primjenjuje tarifni sustav ili HERA.

"Slijedom navedenoga, HERA je pokrenula postupak za utvrđivanje prijedloga visine tarifnih stavki u Tarifnom sustavu za distribuciju prirodnog plina, bez visine tarifnih stavki i Tarifnom sustavu za opskrbu prirodnim plinom, s iznimkom povlaštenih kupaca, bez visine tarifnih stavki, koji postupak je u tijeku te vam daljnje informacije o tom postupku nismo u mogućnosti dati", navode iz HERA-e.

Na sve upite da pojasne o čemu se točno radi te da li će te promjene eventualno voditi i promjeni, odnosno poskupljenju plina za kućanstva danas se iz HERA-e nisu mogla dobiti nikakva objašnjenja.

Od nekolicine se distributera pak doznaje kako oni u posljednje vrijeme nisu slali HERA-i nikakav zahtjev za promjenu cijena jer za to nemaju ni osnova.

Potvrđuju to i u najvećem hrvatskom distributeru, Gradskoj plinari Zagreb čiji glasnogovornik Davor Šestan kaže da distributeri nemaju temelja za pokretanje postupka promjene cijene, jer se varijabilni parametri nisu mijenjali, odnosno nema nikakve informacije da su Ina, odnosno Prirodni plin dizali ili namjeravaju dizati svoju dobavnu cijenu za tarifne kupce distributerima.

Vezano za pokrenutu proceduru oko tarifnih stavki za distribuciju i opskrbu plinom neslužbeno se doznaje da bi se moglo raditi o promjeni u metodologiji iskazivanja računa za plin. Naime, sada se sve iskazuje kroz cijenu potrošenog plina, a novina bi moglo biti iskazivanje u dva dijela, dio vezan za potrošeni plin te uvođenje fiksnog dijela računa kao mjesečni paušal, kao što to postoji kod struje, a što bi se odnosilo primjerice i na trošak očitovanja brojila plina.

Neslužbeno se također doznaje da je HERA od distributera plina zatražila njihove detaljne financijske izvještaje. To se pak u nekim krugovima tumači kao mogućnost da u budućim slučajevima poskupljenja dobavne cijene plina, odnosno cijene po kojoj Prirodni plin prodaje plin distributerima, promjena cijene kod distributera bude različita.

Inače, kod promjene cijena plina za kućanstva konačnu odluku donosi Vlada kojoj to formalno predlaže Ministarstvo gospodarstva, a nakon što mišljenje na eventualno poskupljenje da HERA.

Vezane vijesti

Linić investicijama u energetiku planira pokrenuti gospodarstvo

Linić investicijama u energetiku planira pokrenuti gospodarstvo

Ministar financija Slavko Linić poručio je s radnog ručka u organizaciji Američke trgovinske komore u Hrvatskoj kako su ključ oporavka gospodarstva… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika