21.10.2010. / 18:45

Autor: Hina

Josipović: Pravo na prosvjed se ne može uskratiti, ali treba imati hladnu glavu

"Potrebno je osigurati reforme jer Hrvatska s ovakvom postavom gospodarstva, s nesklonošću prema posebno stranim i domaćim investicijama vrlo teško može naprijed", rekao je Josipović

Ivo JosipovićIvo JosipovićPredsjednik Ivo Josipović, na novinarska pitanja da komentira reakcije sindikata na odluku Ustavnog suda i boji li se s tim u vezi da se Hrvatskoj ne dogodi Francuska, izjavio je kako misli da smo sada "u situaciji da ipak hladne glave vidimo kako dalje, poštivajući i volju naroda, sindikalna, ali i reformska očekivanja koja imamo i mi i Europa" te da je s tim u vezi "potreban konsenzus tri faktora: vlade, sindikata i poslodavaca".

Na pitanje kako komentira današnje najave sindikalnih središnjica da će nakon odluke Ustavnog suda kako više nema pretpostavki za raspisivanje referenduma o ZOR-u biti spremne za potpisivanje peticije za prijevremene izbore, opći štrajk, prosvjede itd., predsjednik Josipović odgovorio je kako neće ulaziti u aspekte sindikalne borbe jer je to pravo sindikata.

"Ono što je bitno - svatko ima pravo na prosvjed, to jamči i hrvatski Ustav", rekao je, ističući kako pritom misli na mirni prosvjed, što znači da se moraju poštovati standardi koji vrijede za sve druge prosvjede koji su legitimni i zakoniti. "Pravo na prosvjed se ne može uskratiti", dodao je predsjednik .

Na pitanje u vezi s mogućim "događanjem Francuske" u Hrvatskoj, predsjednik Josipović je odgovorio kako stalno govori o tome te nastoji da se u Hrvatskoj osigura "stabilnost institucija, stabilnost odnosa i socijalnim partnerstvom kao vrlo važnom karikom."

"Sada - kad je počela priča s promjenama Zakona o radu, na neki način inzistiram na socijalnom partnerstvu - na razgovoru vlade, poslodavaca i sindikata, i mislim da bi i u ovoj sada situaciji najbolje bilo tražiti konsenzus ta tri faktora, konsenzus koji će s jedne strane osigurati prava radnika jer ima puno tvrtki u kojima su prava radnika narušena, puno je tvrtki u kojima radnici rade a ne dobivaju plaću, ili su te plaće ispod egzistencijalnog minimuma", istaknuo je. Kako je rekao, s druge strane, "potrebno osigurati reforme jer Hrvatska s ovakvom postavom gospodarstva, s nesklonošću prema posebno stranim i domaćim investicijama vrlo teško može naprijed".

Predsjednik Josipović izjavio je novinarima za posjeta Memorijalnom centru Nikole Tesle u Smiljanu kako ne bi volio da se predviđanje MMF-a o daljnjem padu bruto društvenog proizvoda u Hrvatskoj ostvari. "Na svima nama je da učinimo sve da to ne bude tako", istaknuo je.

Današnje sindikalne najave kratko je komentirao i potpredsjednik vlade Darko Milinović: "Ne bih komentirao najave sindikata - ovo je parlamentarna demokracija, vlada ima jasnu podršku koalicijskih partnera. Kada je tome tako, vlada je sigurna i stabilna."

Predsjednik Josipović rekao je govoreći o Lici kako je važno znati da je "lička regija napravila veliki iskorak u ukupnom razvoju i da je s dna gospodarskih aktivnosti danas na visokome - petom mjestu u Republici Hrvatskoj". "To je dobar primjer da se mogu čak i u kriznim vremenima ostvarivati pozitivni rezultati", istaknuo je Josipović.

Također je rekao da u Lici, "uz prirodne resurse, postoje i ambiciozni ljudi". "Na ličkom veleučilištu školuje se potpuno nova mlada generacija koja je spremna preuzeti gospodarstvo i društvene djelatnosti, a danas je to isto tako vrlo važno. Isto kao i to da se Lika prema svojim prirodnim ljepotama i vrijednostima ulaskom u EU uključi kao dio projekta zdrave Europe", istaknuo je predsjednik Josipović.

Vezane vijesti

Stipić najavio mobiliziranje članstva "Preporoda"

Stipić najavio mobiliziranje članstva "Preporoda"

Predsjednik sindikata zaposlenih u hrvatskom školstvu "Preporod", Željko Stipić, najavio je mobiliziranje članstva do jeseni zbog vladina prijedloga… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika