21.10.2010. / 19:32

Autor: Hina

Svirao je jedan mandat: Većina Amerikanaca ne očekuje ponovni izbor Obame 2012.

Popularnost američkog predsjednika Baracka Obame i dalje pada te je na rekordno niskih 44,7 posto, a većina Amerikanaca ne vjeruje da će biti izabran u drugi mandat 2012. godine, pokazalo je u četvrtak novo ispitivanje Gallupova instituta.

Barack ObamaBarack ObamaPopularnost američkog predsjednika Baracka Obame i dalje pada te je na rekordno niskih 44,7 posto, a većina Amerikanaca ne vjeruje da će biti izabran u drugi mandat 2012. godine, pokazalo je u četvrtak novo ispitivanje Gallupova instituta.

Obamino obnašanje dužnosti u prosjeku je odobravalo 44,7 posto birača tijekom sedmog tromjesečja njegova predsjedništva. Prosječna stopa odobravanja pada mu svako tromjesečje otkako je preuzeo dužnost - sa 63 posto na početku mandata stopa odobravanja u posljednjem je tromjesečju pala za više od dva posto.

Obamin pad popularnosti došao je do razine da prvi put više Amerikanaca (50 posto) ima loše mišljenje o predsjedniku, nego dobro (47 posto).

Gallupova anketa također pokazuje da u ovome trenutku 54 posto Amerikanaca vjeruje da Obama ne zaslužuje ponovni izbor 2012. godine, a 39 posto ih misli drukčije.

Ranije ove godine između 46 i 48 posto Amerikanaca reklo je da bi Obama trebao biti izabran u drugi mandat.

Prosječna stopa odobravanja u sedmom tromjesečju mandata Obamu smješta u donji dio ljestvice usporedivih prosjeka među devet američkih predsjednika od Dwighta Eisenhowera, a podjednako je s onom nekoliko nedavno izabranih predsjednika, uključujući Jimmyja Cartera, Ronalda Reagana i Billa Clintona. No, i Clinton i Reagan jednako su loše stajali u tom trenutku mandata, ali obojica su se poslije oporavila i pobijedila na drugim predsjedničkim izborima.

Budući da se izbori za Kongres održavaju za manje od dva tjedna, manja potpora Obami znači da njegova Demokratska stranka može očekivati teške gubitke. Predsjednikova stranka gubila je prosječno 36 mjesta u Predstavničkom domu Kongresa kada mu je stopa odobravanja bila ispod 50 posto.

Posljednje ankete predviđaju demokratima gubitak od 30 do 60 mjesta u Predstavničkom domu i gubitak većine te zadržavanje smanjene većine u Senatu.

Rezultati se temelje na Gallupovu dnevnom istraživanju, provedenom od 20. srpnja do 19. listopada, uključujući intervjue s više od 90.000 Amerikanaca.

Vezane vijesti

Što muči svjetske velesile

Što muči svjetske velesile

Pred odlazak na summit skupine 20 najrazvijenijih zemalja svijeta (G-20) u Los Cabos (Cabo San Lucas, Baja California Sur), u Meksiko - njemačka… Više

Komentari

registracija
21/10/10

Josip19, 21.10.10. 19:38

Koliko košta to anketriranje?


registracija
11/10/10

agaSovulj, 22.10.10. 05:48

Narod je svugdje isti, brzo zaboravlja i lako se s njim manipulira. Izgleda da ce tamo opet glasat za onu stranu koja je izazvala ovu zadnju financijsku krizu, koja je presla u ekonomsku, i koja je odgovorna za rat u Iraku koji Ameriku kosta prema nekim procjenama 3 triliona dolara. A i mi ovdje smo uporno glasali za one koji su upropastili Hrvatsku i osiromasili narod. Razlika je samo u tome sto nasa pogreska iskljucivo pogada nas, dok ce zbog pogreske americkog naroda ispastati mnogi sirom svijeta.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika