22.10.2010. / 12:30

Autor: Hina , Nacional.hr

Vlada 2010: 'Moguća dekriminalizacija droge'; Vlada 2009: 'Nikada, to bi bila povijesna greška!'

Predsjednik Republike Ivo Josipović rekao je danas na savjetovanju "Novine kaznenog prava" da je ustavne promjene kojima je onemogućena zastara za kaznena djela ratnog profiterstva te pretvorbenog i privatizacijskog kriminala trebalo napraviti ranije, ali da za to nije bilo političke volje.

Darko Milinović, Ivan Šuker i Jadranka KosorDarko Milinović, Ivan Šuker i Jadranka KosorPredsjednik Republike Ivo Josipović rekao je danas na savjetovanju "Novine kaznenog prava" da je ustavne promjene kojima je onemogućena zastara za kaznena djela ratnog profiterstva te pretvorbenog i privatizacijskog kriminala trebalo napraviti ranije, ali da za to nije bilo političke volje.

Revizija 50 posto privatiziranih tvrtki pokazuje da je ukupni društveni kapital smanjen za četiri milijarde tadašnjih njemačkih maraka, da je za jednu milijardu smanjen kapital privatnih tvrtki, da je 370.000 ljudi ostalo bez posla i 22 posto poduzeća otišlo u stečaj te da je samo 75 poduzeća od 1556 zakonito privatizirano, rekao je Josipović u izlaganju o ustavnopravnim odrednicama zastare.

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković rekao je, govoreći o reformi kaznenog zakonodavstva, da se zakon o oduzimanju imovinske korisiti stečene kaznenim djelom priprema za drugo saborsko čitanje. Tim zakonom će, kazao je, oduzimanje imovine biti jednostavnije jer će država automatski postati njezin vlasnik presudom, a neće se morati ići u složen postupak ovrhe.

Nova rješenja za gospodarski kriminal

Kaznenim zakonom uz ostalo ograničit će se broj kraćih zatvorskih kazni jer trenutno jedna trećina zatvorske populacije izvršava kazne do šest mjeseci zatvora. Također će se naći nova rješenja za gospodarski kriminal.

Također je zanimljivo napomenuti da je Bošnjaković najavio mogućnost dekriminalizacije posjedovanja i proizvodnje malih količina droge za osobnu upotrebu. O tome se pitanju do sada razgovaralo samo u kontekstu predizborne demagogije vladajuće stranke, koja je birače 'plašila' parolama prema kojima SDP želi legalizirati droge, jer je takvom retorikom HDZ nastojao pridobiti glasove konzervativnijeg biračkog tijela.

Shodno ovakvoj retorici, premijerka Jadranka Kosor - isto kao i njezin prethodnik - u više je navrata izražavala žestoko protivljenje - pa čak i zgražanje - po pitanju dekriminalizaciji droga. Štoviše, još u lipnju prošle godine, upitana postoji li ikakava mogućnost dekriminalizacije kakih droga, Jadranka Kosor izjavila je slijedeće: „Nema ni govora o tome. Svaka droga je štetna i Vlada neće mijenjati Kazneni zakon“, poručila je tadašnja potpredsjednica Vlade. Ministar zdravstva Darko Milinović u istom je razdoblju upotrebljavao nešto žešću retoriku: „Ne treba legalizirati nikakve droge, to bi bila povijesna pogreška“, zaključio je Milinović, premda je u pitanju bila dekriminalizacija lakih droga, a ne legalizacija, kako je odgovorio ministar zdravstva.

'To rade u Uniji'

Danas se, međutim, iz Vlade mogla čuti drugačija priča: "U Europi je trend da se dekriminalizira posjedovanje za osobnu upotrebu i trebalo bi dati šire ovlasti državnom odvjetniku da ne pokreće kaznene postupke u takvim slučajevima", rekao je danas ministar Bošnjaković.

Zakon o kaznenom postupku (ZKP), koji je nastao iz potrebe za bržim reagiranjem države u istraživanju i procesuiranju kaznenih djela, od 1. rujna 2011. počet će se primjenjivati u svim predmetima, a ne samo uskočkim, kazao je ministar.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

registracija
8/7/09

bankar, 22.10.10. 14:39

oni bi najradije kriminizrali sve čak i cigarete samo da se nitko sa njima ne bavi nego da zatrpaju zatvore i policiju poslom tlačenja naroda bezrazložno


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika