22.10.2010. / 12:35

Autor: Hina

SDLSN traži moratorij na otkaze u državnoj službi

Podsjećaju da je podatak o 64.858 državnih službenika i namještenika prikupljen za potrebe provedbe referenduma o prihvaćanju Kolektivnog ugovora za državne službenike i namještenike, koji se provodio u rujnu 2004. i to na zahtjev tadašnjeg državnog tajnika Središnjeg državnog ureda za upravu Antuna Palarića

Vlada je najavila smanjenje broja zaposlenih Vlada je najavila smanjenje broja zaposlenih Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika (SDLSN) od Vlade je danas zatražio moratorij na otkaze u državnoj službi sve dok se ne utvrdi stvarna veličina javne uprave i usporedi kretanje broja zaposlenih u državnim i javnim službama te lokalnoj i regionalnoj samoupravi.

Vlada je na jučer usvojila kriterije za smanjenje broja zaposlenih u tijelima državne uprave, a SDLSN u današnjem priopćenju ističe kako je Vlada to učinila bez konzultacija sa sindikatima državnih službi, iako je na to obvezuju važeći Kolektivni ugovor za državne službenike i namještenike i Poslovnik Vlade, a kad je u pitanju SDLSN i s njim potpisani Sporazum o socijalnom partnerstvu u reformi državne uprave.

"Budući da je obveza savjetovanja u modernim demokratskim društvima koja njeguju socijalno partnerstvo postala civilizacijska stečevina, Sindikat konstatira da u Hrvatskoj Vlada još uvijek muku muči s osnovama demokratskog odgoja", navodi se u priopćenju.

Po podacima iz kriterije za smanjenje broja zaposlenih u tijelima državne uprave, krajem travnja ove godine u tim je tijelima bilo zaposleno 52.656 državnih službenika i namještenika, pa bi planom smanjenja za oko 5 posto trebalo predvidjeti smanjenje broja zaposlenih za oko 2.630.

Ako su točni podaci o 52.656 državnih službenika i namještenika na dan 30. travnja ove godine, onda je u odnosu na službene podatke iz rujna 2004. godine o 64.858 državnih službenika i namještenika, broj zaposlenih u državnoj upravi u razdoblju 2004. - 2010. smanjen za 12.202 zaposlena ili za gotovo 19 posto, ističu iz SDLSN-a.

Podsjećaju da je podatak o 64.858 državnih službenika i namještenika prikupljen za potrebe provedbe referenduma o prihvaćanju Kolektivnog ugovora za državne službenike i namještenike, koji se provodio u rujnu 2004. i to na zahtjev tadašnjeg državnog tajnika Središnjeg državnog ureda za upravu Antuna Palarića.

SDLSN stoga od Vlade traži moratorij na otkaze u državnoj službi sve dok se ne utvrdi stvarna veličina javne uprave i usporedi kretanje broja zaposlenih u državnim i javnim službama te lokalnoj i regionalnoj samoupravi, te skreće pozornost na činjenicu da gospodarska kriza i Zakon o plaćama u lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi, gotovo svakodnevno rezultiraju smanjenjem broja zaposlenih u županijama, gradovima i općinama.

"U svjetlu ovih podataka cilj u vidu 5 posto manjeg broja zaposlenih isključivo u državnoj upravi predstavlja imaginarni politički balon koji bi trebao nadomjestiti nepostojanje praćenja i sustavne analize broja zaposlenih u javnoj upravi", ističu iz SDLSN-a.

Vezane vijesti

Radnicima Kraljevice otkaz i prijenos potraživanja na državu

Radnicima Kraljevice otkaz i prijenos potraživanja na državu

Radnici Brodogradilišta Kraljevica, njih oko 460, danas potpisuju Ugovor o otkupu i prijenosu dospjelih potraživanja između radnika i države, odnosno… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika