22.10.2010. / 15:36

Autor: Hina

Nakon šest mjeseci djecu doji svega 16 posto majki

Prof. dr. Josip Grgurić, pedijatar i koordinator UNICEF-ova programa "Rodilišta prijatelji djece", ističe kako u hrvatskim rodilištima doji 95 posto rodilja, no nakon šest mjeseci od rođenja djeteta postotak žena koje doje pada na svega 16 posto

Četvrtu godinu zaredom u Zagrebu se održava Rodina mliječna konferencija kojoj je svrha promicati dojenje, pogotovo kada se zna da većina žena u Hrvatskoj ne uspije dojiti dijete dulje od šest mjeseci te da dojiti nastavlja samo njih 16 posto.

Svjetska istraživanja pak stalno donose nove dokaze o tome kako je majčino mlijeko nezamjenjivo za čuvanje djetetova zdravlja i života.

Prof. dr. Josip Grgurić, pedijatar i koordinator UNICEF-ova programa "Rodilišta prijatelji djece", ističe kako u hrvatskim rodilištima doji 95 posto rodilja, no nakon šest mjeseci od rođenja djeteta postotak žena koje doje pada na svega 16 posto.

Kako bi se potaknulo žene da duže doje, UNICEF je pokrenuo program za promicanje dojenja 2007. godine, pa do danas naziv "Rodilišta prijatelji djece" nosi 17 od 30 hrvatskih rodilišta, koja su svoju organizaciju prilagodili radu s dojiljama i djecom.

Ipak, velika rodilišta poput zagrebačke Petrove bolnice ili rodilišta u KB Sestara milosrdnica još nemaju uvjete za postizanje takvog standarda.

Prof. Gregurić ističe kako se stajalište žene da će dojiti oblikuje u trudnoći, ali je dužina njezina dojenja pitanje zajednice, pa je nužno ustrojiti tzv. grupne potpore žena za dojenje te u sve više uključiti pedijatrijsku službu.

Inače, UNICEF preporučuje da se djeca u prvih šest mjeseci isključivo doje majčinim mlijekom, a da se nakon tog razdoblja nastavi s dojenjem uz nadohranu sve dok to odgovara majci i djetetu.

Tijekom Rodine mliječne konferencije, koja traje dva dana, bit će održana mnoga predavanja o prednostima dojenja. Među ostalim, danas će gostovati dr. Lars Hanson iz Švedske, autor svjetski poznate knjige "Imunobiologija humanog mlijeka: kako dojenje štiti djecu", koji će predavati o tome kako se prenosi imunitet s majke na dijete, uključujući i najnovije spoznaje u tom području.

S problemima nedostatka potpore dojenju susreću se i druge zemlje iz regije, te će predstavnici udruga roditelja iz Slovenije, Bosne i Hercegovine i Srbije na konferenciji govoriti o stanju u svojim zemljama i predstaviti aktivnosti koje provode za potporu dojenju.

Na konferenciji sudjeluje 150 sudionika - zdravstvenih djelatnika, roditelja i nevladinih organizacija.

Vezane vijesti

Dojenjem protiv pretilosti

Dojenjem protiv pretilosti

Dojene bebe dobivaju u prvoj godini života manje na težini od beba hranjenih dojenačkim formulama te imaju manje izgleda u budućnosti imati problema… Više

Komentari

registracija
15/8/09

vergilia, 23.10.10. 13:54

Svoju organizaciju prilagodili su jedino sebi – mlade majke prepuštene su same sebi, to je naprosto – tortura, jer od prvog trenutka potpuno same, najčešće polupokretne, sa tek sašivenim ranama, brinu o svom novorođenom djetetu. Te su bolnice – neprijatelji mladih majki jer im ne osiguraju ni onaj osnovni potrebni odmor i pomoć nakon poroda. Iscrpljena rodilja teže doji svoje dijete, nego odmorna rodilja, to je tako jasno – pa su te pričice o „prijateljima djece“ – bajka. Napuhane i drske sestre – „savjetnice“ dolaze stiskati bradavice rodiljama (to je ta „prilagođena organizacija“, jer NIŠTA oko djece ne trebaju raditi, a bogami ništa ne rade niti s „dojiljama“), uz usputnu napomenu koju s visoka udijele svakoj rodilji – no, nije porod takva trauma da se ne bi mogli brinuti o svom djetetu. Neke rodilje su potajno koristile bočice za dohranu djeteta ako nisu mogle dojiti, no to nisu smjele priznati ako nisu htjele slušati predbacivanja. Jednoj rodilji su sestre otele bočicu iako nije mogla (ili nije htjela) dojiti... jedna se rodilja morala fizički braniti od nasrtaja sestre koja joj je silom htjela stiskati bradavice! To što sam vidjela i čula u bolnici Sveti duh, nikad neću zaboraviti – gnjusni postupci i neljudski tretman mladih majki! Postoji li koja majka koja je bila zadovoljna s takvim tretmanom „Rodilišta prijatelja djece“– molim da se ovdje javi! Nadam se da Petrova i KB Sestara milosrdnica nikad ni neće uvesti takav „standard“. Usput, napomena piscu ovog bajnog članka – od kada se rodilje nazivaju – dojiljama???


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika