22.10.2010. / 16:13

Autor: Hina

Dobit Volva ugodno iznenadila tržišta

Tradicionalna tržišta grupe su zapadna Europa i Sjeverna Amerika, gdje se stanje poboljšalo. Volvo također bilježi snažan rast na tržištima u nastajanju poput Brazila, Indije i Kine, te oporavak u Rusiji

Prihodi su porasli za 32 postoPrihodi su porasli za 32 postoŠvedski proizvođač kamiona Volvo u petak je izvijestio da mu se neto dobit u trećem tromjesečju popela na 2,8 milijardi kruna (419 milijuna dolara), nadmašivši prognoze analitičara.

U trećem tromjesečju lani tvrtka je poslovala s neto gubitkom od 2,9 milijardi kruna. Volvo grupa ne uključuje odjel automobila čiji je novi vlasnik kineski proizvođač automobila Zhejian Geely.

Neto prihodi porasli su u tromjesečnom razdoblju zaključno s krajem rujna za 32 posto na 64 milijarde kruna.

"Prodaja je porasla na svim tržištima grupe, predvođena oporavkom na razvijenim tržištima i nastavljenim snažnim trendom rasta na tržištima u nastajanju", priopćio je izvršni direktor Volva Leif Johansson.

Tradicionalna tržišta grupe su zapadna Europa i Sjeverna Amerika, gdje se stanje poboljšalo. Volvo također bilježi snažan rast na tržištima u nastajanju poput Brazila, Indije i Kine, te oporavak u Rusiji.

Kompanija je potvrdila prognoze za 2010. procjenjujući da će potražnja porasti oko 10 posto na glavnom europskom tržištu, ali u priopćenju ukazuje i na neizvjesnost u sljedećoj godini zbog utjecaja mjera štednje.

U trećem tromjesečju narudžbe kamiona porasle su za pet posto u odnosu na prethodno tromjesečje, te za 59 posto u odnosu na isto razdoblje lani. Ukupno je naručeno 43.613 kamiona.

Prodaja autobusa u Europi ostala je slaba, ali je taj odjel ipak zabilježio 15-postotni rast prodaje u odnosu na prošlu godinu.

Grupa prodaje i građevinske strojeve a obuhvaća i odjele Volvo Aero koji proizvodi motore i dijelove za zrakoplove i svemirske letjelice i Volvo Penta, proizvođača pogonske opreme i dijelova za jahte i brodove.

Vezane vijesti

Električni automobili - skupa greška?

Električni automobili - skupa greška?

Euforija od prije tri, tri i pol godine je splasnula. Tadašnja vladajuća koalicija u Berlinu postavila si je veliki cilj: Njemačka je trebala postati… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika