22.10.2010. / 21:32

Autor: Ana Smrečki, Hina

Najtraženiji haaški bjegunac Ratko Mladić najvjerojatnije se skriva u Beogradu

Kao i u slučaju Radovana Karadžića, nagađa se da je Mladić koji danas ima 68 godina, gotovo neprepoznatljiv

Najtraženiji ratni zločinac Ratko Mladić koji je već 15 godina u bijegu, najvjerojatnije se skriva u Novom Beogradu. Pomaže mu šačica njegovih najvjernijih pristaša, a da skriva u neboderima u novijem dijelu grada, informacija je o kojoj se raspisao The New York Times, pozivajući se na izjave istražitelja i nekih bivših Mladićevih suradnika, list navodi da je Mladić sada 'sazrio za uhićenje'.

U svijetlu razmatranja srpskog članstva u EU, najučinkovitiji pritisak na Beograd bilo bi uhićenje Ratka Mladića. Ipak, EU njegovo uhićenje neće tražiti, već će se Srbiji omogućiti da pokrene pristupni proces, što je kako smatraju brojni europski dužnosnici, ključ za stabilnost Balkana. S druge strane, za glavnog haaškog tužitelja Sergea Brammertza, uhićenje Ratka Mladića prioritet je broj jedan.

No, u tom ga procesu podupire jedini Nizozemska, za koju je uhićenje najtraženijeg ratnog zločinca preduvjet za nastavak pregovora s EU. Mladića se tereti za najgore etnički motivirano masovno ubojstvo u Europi nakon Drugoga svjetskog rata. Uz pokolj 8000 Bošnjaka u Srebrenici 1995., odgovoran je i za trogodišnju opsadu Sarajeva u kojoj je ubijeno 10 tisuća ljudi.

Kao i u slučaju Radovana Karadžića, nagađa se da je Mladić koji danas ima 68 godina, gotovo neprepoznatljiv. Pretpostavlja se da je bolestan i izoliran, te da se bez obzira na godine najvjerojatnije kreće od jednog do drugog stana. Pretpostavlja se i da je Mladićeva mreža pomagača danas svedena na jednog ili dva najvjernija pomagača, još iz vremena bivše JNA. Nešto slično imao je i Radovan Karadžić, koji je primao 200 eura mjesečno za hranu.

Vezane vijesti

Suđenje Mladiću odgođeno na neodređeno vrijeme

Suđenje Mladiću odgođeno na neodređeno vrijeme

Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju priopćio je u ponedjeljak kako se suđenje bivšem vojnom zapovjedniku bosanskih Srba Ratku Mladiću odgađa… Više

Komentari

registracija
25/12/09

trta333, 23.10.10. 08:55

Istraživač New York Times-a je pušač,koji je uvalio sebi veliki tompus i ne može normalno da povuče.Jebeš njegovu procenu oko priduživanja Srbije EU,kad je Klintonka donela odluku da bude tako.Svi ostali iz EU,pa ni Nizozenci se tu ne pitaju,ama baš ništa.Veži konjagde ti gazda kaže.A i samim Amerima nije u interesu da se Mladić uhapsi,jer za razliku od Karadžića.koji je bio političar i to pod kontrolom Amera,Mladić zna mnogo veće tajne rata na prostorima bivše SFRJ,a mnoge istine bi im jako zadrmale stolicu.Zato su i pustili da se situacija oko Mladića ovako dešava,dok jednog dana se ne objavi da je bacio kašiku.Ovako imaju"krivca" i svim onima kojima treba istina daje se "nada" da će jednog dana saznati pravu "istinu".A to se neće dogoditi nikada,nikada.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika