23.10.2010. / 09:34

Autor: Hina

Zapovjednik NATO-a o 'sjajnom doprinosu hrvatskih vojnika u Afganistanu'

Admiral Stavridis je u razgovoru istakao napredak koji su zemlje jugoistočne Europe ostvarile u posljednjih 10 do 15 godina, spomenuvši opsadu Sarajeva, genocid u Srebrenici, logore, ubijanja, protjerivanja, Kosovo

Američki admiral James Stavridis, vrhovni zapovjednik NATO snaga u Europi (SACEUR), izjavio je u petak u razgovoru za Glas Amerike (VoA) da hrvatski vojnici daju sjajan doprinos misiji NATO saveza u Afganistanu.

Hrvatska, Makedonija i Albanija sudjeluju u NATO-vim misijama. Njihov doprinos u broju vojnika u Afganistanu nije velik, ali je iznimno važan, kazao je admiral Stavridis.

Hrvatska i Albanija u misiji ISAF-a u Afganistanu trenutačno imaju po 295 vojnika, a Slovenija 75.

"Svaki vojnik koji ode u Afganistan je iznimno vrijedan za nas. Neke od spomenutih zemalja imaju na stotine vojnika u Afganistanu koji odrađuju sjajan posao. Ti su vojnici odlični u obučavanju, jako su dobri, jako učinkoviti u obučavanju afganistanskih snaga sigurnosti", rekao je američki admiral.

Ti su vojnici, po njegovim riječima, jako dobri u održavanju sigurnosti i dobro poznaju rusko naoružanje što je važno, jer i afganistanski vojnici koriste rusko oružje.

"Neki čak znaju letjeti na ruskim zrakoplovima na kojima lete i afganistanski piloti", dodao je.

Hrvatska u Afganistanu ima 19 pripadnika tima za obuku afganistanskih pilota helikoptera.

Admiral Stavridis je u razgovoru istakao napredak koji su zemlje jugoistočne Europe ostvarile u posljednjih 10 do 15 godina, spomenuvši opsadu Sarajeva, genocid u Srebrenici, logore, ubijanja, protjerivanja, Kosovo.

"To je bio Balkan prije deset i nešto više godina. Danas je situacija znatno bolja. Danas su Slovenija, Hrvatska i Albanija članice NATO saveza. Prije osam mjeseci bio sam u Beogradu kao operativni zapovjednik NATO-a u Europi, a samo prije nekoliko godinama radio na zračnim napadima na Srbiju. Sada odlazim u Beogradu gdje sam imao odlične razgovore", rekao je Stavridis.

Glavni zapovjednik NATO-a u Europi izrazio je optimizam da će se cijela regija pokrenuti naprijed te da Crna Gora, Makedonija, BiH i Srbija dobro napreduju u približavanju NATO savezu.

Vezane vijesti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

Sjedinjene Države uputile su Hrvatskoj čestitku u povodu Dana državnosti 25. lipnja. "U ime predsjednika Baracka Obame i naroda Sjedinjenih Država,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika