23.10.2010. / 14:27

Autor: Hina

'Zlatna kolica' idu u Njemačku: Film 'Pljačkaš' pobjednik Zagreb Film Festivala

Od otvorenja, 17. listopada, na 8. Zagreb Film Festivalu, koji završava večeras dodjelom nagrada, prikazano je ukupno 95 filmova u pet kinodvorana

Foto: PixsellFoto: PixsellFilm "Pljačkaš" njemačkog redatelja Benjamina Heisenberga osvojio je Zlatna kolica Zagreb Film Festivala za najbolji dugometražni film, objavljeno je na današnjoj konferenciji za novinare.

Heisenbergov film, utemeljen na 'pothvatima' stvarnog austrijskog pljačkaša iz osamdesetih, nagrađen je "zbog svog suptilnog psihološkog seciranja ekstremnog ljudskog ponašanja", ističe se u obrazloženju.

Posebno priznanje u dugometražnoj konkurenciji osvojio je rumunjski film "Medalja časti" Calina Petera Netzera, "naizgled jednostavna mješavina politike, tragedije i humora, s dozom topline i humanosti".

Zlatna kolica u kratkometražnoj kategoriji dobio je talijanski film "Rita" Antonija Piazze i Fabija Grassadonie, ocijenjen kao "maštoviti i kinematografski odraz unutarnjeg svijeta jedne slijepe djevojčice".

U toj je kategoriji posebno priznanje pripalo njemačkom filmu "Sreća" bosansko-hercegovačke autorice Šejle Kamerić, "zbog originalnog načina na koji publiku odvodi na putovanje kroz povijest, sadašnjost i budućnost".

Najboljim dokumentarnim filmom Festivala proglašen je talijanski film "Ja, moja ciganska obitelj i Woody Allen" Laure Halilovic u kojem autorica "izvan svih stereotipnih prikaza, izrazito jakim filmskim jezikom, priča intimnu priču o odrastanju u romskoj obitelji".

Posebno priznanje dobio je estonsko-latvijski dokumentarac "Djeca Karoste" Janisa Jurkovskisa, "vizualno zapanjujuća minijatura o gradu koji nestaje".

Zlatna kolica za najbolji hrvatski film u programu "Kockice" osvojio je film "Onda vidim Tanju" Juraja Lerotića, koji "u besprijekornu cjelinu povezuje odličnu glumu, glazbu, montažu i fotografiju".

Direktor Festivala Boris T. Matić izvijestio je da je filmove pogledalo oko 25 tisuća ljudi, što smatra odličnim rezultatom s obzirom na to da je Festival zbog preseljenja u Kino Europu iz Kina SC imao dvostruko manje sjedećih mjesta.

U početku smo se bojali promjene lokacije, no svi su programi odlično prošli, dodao je.

Najbolji filmovi dobili su i novčane nagrade, dugometražni četiri tisuće eura, a kratki i dokumentarni po tisuću eura.

Od otvorenja, 17. listopada, na 8. Zagreb Film Festivalu, koji završava večeras dodjelom nagrada, prikazano je ukupno 95 filmova u pet kinodvorana.

Vezane vijesti

'Luka Ritz je simbol borbe protiv nasilja'

'Luka Ritz je simbol borbe protiv nasilja'

Učenice osnovne i srednje škole Ivona Farkaš i Klara Đurkin dobitnice su ovogodišnje nagrade Luka Ritz za promicanje tolerancije i škole bez nasilja,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika