23.10.2010. / 14:34

Autor: Hina

Kacin: Crna Gora bi uskoro mogla započeti pregovore s EU-om

“To bi bilo dobro, ne samo za zemlju koja dobije taj status nego i za sve njene neposredne susjede. Pozitivan učinak od početka pregovora Crne Gore s EK-om vidjeli bi u Tirani, Prištini, Beogradu, Sarajevu i Skoplju”, smatra Kacin

Jelko KacinJelko KacinPotpredsjednik izaslanstva Europskog parlamenta za odnose s jugoistočnom Europom Jelko Kacin izjavio je u subotu kako je Crna Gora toliko napredovala da može računati na status zemlje kandidata, te da ne bi trebalo dugo čekati na određivanje datuma početka pregovora s EU-om.

“Europska komisija u ovom momentu ima kapacitet za pregovore i ne vidimo osobitih razloga da dođe do odgađanja perioda između datuma dodjeljivanja statusa i datuma početka pregovora”, kazao je Kacin crnogorskoj agenciji MINA.

On je rekao da EK može bez odugovlačenja krenuti u pregovore kad zato dobije zeleno svjetlo.

Kacin drži da bi bilo dobro, ne samo za Crnu Goru nego i za cio zapadni Balkan, da neka od država regiona dobije status zemlje kandidata da bi se pažnja EU-a s Islanda ponovo vratila na zapadni Balkan.

“To bi bilo dobro, ne samo za zemlju koja dobije taj status nego i za sve njene neposredne susjede. Pozitivan učinak od početka pregovora Crne Gore s EK-om vidjeli bi u Tirani, Prištini, Beogradu, Sarajevu i Skoplju”, smatra Kacin.

I crnogorska ministrica za europske integracije Gordana Đurović očekuje da bi datum otvaranja pregovora s EU-om Crna Gora mogla dobiti naredne godine.

Ona je kazala da nije realno očekivati da datum otvaranja pregovora Crna Gora dobije u prosincu, kad, kako je rekla, očekuje status kandidata, ali je dodala da na to neće dugo čekati.

Vezane vijesti

Ciparski poziv u pomoć

Ciparski poziv u pomoć

Cipar je u ponedjeljak postao peta zemlja eurozone koja je zatražila financijsku pomoć Europske unije, a ciparska je vlada objavila kako će… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika