23.10.2010. / 19:33

Autor: Hina

Slovenija i Hrvatska nikad bliže: Kosor i Pahor razmatraju zajedničku kupnju borbenih zrakoplova

Kosor i Pahor su rekli da je dogovorena snažnija gospodarska suradnja Hrvatske i Slovenije uz osnivanje mješovite komisije koja će predložiti mogućnosti zajedničkog nastupa dviju zemalja na trećim tržištima

Borut Pahor i Jadranka Kosor na idilčnom sastanku na obroncima Učke (foto: Goran Kovačić/PIXSELL)Borut Pahor i Jadranka Kosor na idilčnom sastanku na obroncima Učke (foto: Goran Kovačić/PIXSELL)Hrvatska premijerka Jadranka Kosor i slovenski premijer Borut Pahor u subotu su u zajedničkoj izjavi nakon sastanka u Lovranskoj Dragi iznad Lovrana izvijestili kako je dogovorena pojačana gospodarska suradnja Hrvatske i Slovenije te osnivanje radne skupine kako bi se ispitala mogućnost zajedničkog nadzora zračnog prostora obiju zemalja. HTV je u svom Dnevniku javio kako neslužbeno doznaje da se razmatra ideja o zajedničkoj kupnji eskadrile borbenih zrakoplova koja bi bila razmještena u obje zemlje.

Kosor i Pahor su rekli novinarima da je dogovorena snažnija gospodarska suradnja Hrvatske i Slovenije uz osnivanje mješovite komisije koja će predložiti mogućnosti zajedničkog nastupa dviju zemalja na trećim tržištima.

Dogovoren je i zajednički nastup na narednom Expo-u 2012. u Koreji.

Kosor je kazala da su razgovarali o osnivanju radne skupine dviju zemalja kao saveznica u NATO-u koja će proučiti mogućnost suradnje u nadzoru zračnog prostora u cilju smanjenja troškova obiju zemalja.

Mješovita komisija za gospodarstvo koju čine ministri gospodarstva a u koju će se uskoro uključiti i ministri vanjskih poslova te gospodarske komore razraditi će zajednički plan nastupa na trećim tržištima, navela je Kosor.

Kosor je istaknula da je hrvatska vlada i ona osobno dobila čvrstu potporu Slovenije i premijera Pahora za završetak pregovora Hrvatske za ulazak u EU.

Naglasila je da je takav stav iznijet i prilikom prošlotjednog sastanka slovenskog i mađarskog premijera Pahora i Viktora Orbana, što je, prema njezinim riječima, važno jer će Mađarska biti na čelu EU-a početkom 2011.

Kazala je da su Pahor i ona ocijenili uspješnim svladavanje mnogih problema do sada kao što je rješavanje graničnog spora arbitražnim sporazumom te uz to vezano odvajanje graničnog spora od hrvatskih pristupnih pregovora s EU-om. Izrazila je očekivanje da će na slijedećoj Međuvladinoj pristupnoj konferenciji 5. studenoga Hrvatska zatvoriti tri poglavlja a u prosincu još njih nekoliko.

Razgovaralo se i o ulozi Hrvatske i Slovenije u širenju stabilnosti i prosperiteta u jugoistočnoj Europi te podupiranja europske perspektive zemalja te regije.

Kosor je govoreći novinarima istaknula važnost osnutka zajedničke hrvatsko-slovensko-srpske tvrtke Cargo 10. za unaprjeđenje željezničke komunikacije na europskom koridoru X. u okviru procesa Brdo koji se nastavlja. Spomenula je i značajno povećanje broja slovenskih turista u Hrvatskoj izrazivši očekivanje nastavka rasta i slijedeće godine. Dolazak slovenskih gostiju počeo se povećavati nakon našeg prošlogodišnjeg sastanka u Trakošćanu, rekla je premijerka Kosor.

Pahor je kazao da je malo tko vjerovao da se pitanje granica između dviju zemalja može riješiti do kraja 2009. kako je bilo najavljeno na sastanku s premijerkom Kosor krajem srpnja te godine. To je postignuto sporazumom o rješenju toga pitanja o čemu su se suglasile vlade i parlamenti a u Sloveniji proveden i referendum, kazao je.

Pahor je rekao da je na sastanku s Kosor u Bohinju 31. srpnja na godišnjicu prethodnog susreta dogovoreno da se u 90 dana riješi pitanje sukcesije SFRJ u financijskom dijelu odnosno sukcesije koja se tiče pitanja bankarstva.

"Danas smo oblikovali zajedničko stajalište, mišljenje da je možda nakon što su se Slovenci i Hrvati dogovorili o poštivanju Bečkog dogovora, da se po svim zamršenim pitanjima koja su povezana ne samo s financijskim dijelom sukcesije, kao što je mogućnost rješavanja deviznih dužnika i dolaska slovenskih banaka na hrvatsko tržište te pitanjima veleposlanstava i duga bivše SFRJ, je li se sad pojavio prozor mogućnosti...da se možda u paketu riješi pitanje sukcesije među državama", kazao je Pahor.

"Što se tiče spremnosti Hrvatske i Slovenije ona je iskazana", rekao je on.

Govoreći o gospodarskoj suradnji Hrvatske i Slovenije Pahor je kazao da će mješovita gospodarska komisija u narednih šest mjeseci donijeti prijedloge zajedničkog nastupa na trećim tržištima u projektima koje ni jedna niti druga zemlja ne bi mogle realizirati same zbog financijske ograničenosti Hrvatske i Slovenije.

Zajednički nastup na Expou ocijenio je vrijednim ne samo zbog smanjenja troškova nego kao i simboličnog iskaza prijateljstva.

Pahor je izvijestio da je srpska strana iskazala namjeru sudjelovanja u Brdo procesu te da će na narednom sastanku ministara pravosuđa ove inicijative i formalno ući u proces. To je važno zbog sigurnosti, stabilnosti, mira, gospodarstva i socijalne sigurnosti ljudi ovih prostora, ocijenio je.

Suradnja Hrvatske i Slovenije te proces Brdo znači jako mnogo za sigurnost i stabilnost u regiji, rekao je Pahor.

Sastanak je održan u restoranu Draga di Lovrana na obroncima Učke. Nakon sastanka i izjave za novinare premijeri su se zadržali na zajedničkom ručku.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

registracija
27/7/09

verina, 23.10.10. 20:41

Zbog čega su se uopće sastajali kad ništa nisu riješii???


registracija
27/8/09

Lujo1, 23.10.10. 22:58

marš!!!!


registracija
26/7/09

odredjen, 23.10.10. 23:25

ja bi da se Slovenija i HR ujedine u jednu drzavu. Zvuci smijesno, ali zakaj ne? Svi bi profitirali.


registracija
25/6/10

vidra, 24.10.10. 07:36

Film koji režira i producira EU, s glumcima Kosor i Pahor u glavnim ulogama, neda mi se više gledati ni komentirati.


registracija
27/12/06

Skipp, 24.10.10. 09:29

Najprije je prodala teritorij. Onda je prodala štediše. Sada ćemo kupiti zrakoplove time da ćemo mi platiti veći dio. Neka joj netko pod hitno oduzme poslovnu sposobnost.....


registracija
5/3/10

starimudrac, 24.10.10. 22:20

ako nemamo dosta love, ljubljanska banka bi mogla kreditirati kupnju.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika