23.10.2010. / 16:26

Autor: Hina

Šeks sve zna: Referendum o ulasku Hrvatske u EU održat će se prije izbora 2011.

Naglasivši kako će Hrvatska uložiti krajnje napore da se pristupni ugovor s EU-om potpiše za mađarskog predsjedanja Europskom unijom do kraja lipnja 2011., Šeks je istaknuo kako to znači da će se referendum održati prije parlamentarnih izbora planiranih za kraj iduće godine

Vladimir ŠeksVladimir ŠeksPotpredsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks izjavio je u subotu da je referendum o ulasku Hrvatske u EU središnje pitanje priključenja Europskoj uniji, te da će se taj referendum održati nakon potpisivanja pristupnog ugovora ali prije parlamentarnih izbora planiranih za kraj 2011.

"Sabor će uskoro promijeniti odredbu iz Deklaracije o temeljnim načelima pristupanja Europskoj uniji po kojoj bi se referendum trebao održati prije potpisivanja pristupnog ugovora, te će biti navedeno da se referendum treba održati poslije potpisivanja pristupnog ugovora s EU-om“, rekao je Šeks sudionicima Međunarodne konferencije Paneuropske unije (PEU) koja se pod nazivom „Europska ideja socijalne pravednosti – Hrvatska i Europska unija“ održava u Splitu.

Po Šeksovom tumačenju „u svim bitnim dijelovima“ hrvatske politike sazrela je svijest da se promijeni ova odredba o referendumu za ulazaka u EU iz saborske Deklaracije, koja je donesena u siječnju 2005.

Naglasivši kako će Hrvatska uložiti krajnje napore da se pristupni ugovor s EU-om potpiše za mađarskog predsjedanja Europskom unijom do kraja lipnja 2011., Šeks je istaknuo kako to znači da će se referendum održati prije parlamentarnih izbora planiranih za kraj iduće godine.

Šeks je izrazio očekivanje da će na Međuvladinoj predpristupnoj konferenciji 5. studenog ove godine biti zatvorena tri pregovaračka poglavlja Hrvatske: o slobodi kretanja kapitala, o prometnoj politici te o institucijama. Po njegovim najavama Hrvatska do kraja 2010. planira završiti još četiri pregovaračka poglavlja: 11. – o poljoprivredi i ruralnom razvoju, 13.- o ribarstvu, 22.-o regionalnoj politici i 24. – o pravnoj strukturi.

Za 27. poglavlje - o okolišu i 31.-o hrvatskoj sigurnosnoj politici Šeks je rekao da njihova dinamika zavisi od EU-a.

"Za kraj su ostala dva najzahtijevnija poglavlja: 8. – o tržišnom natjecanju i 23.- o pravosuđu i temeljnim pravima“, kazao je Šeks.

On je posebice spomenuo poteškoće restrukturiranje hrvatskih brodogradilišta u sklopu 8. pregovaračkog poglavlja rekavši da se pri tomu moraju poštivati prava zaposlenih i njihovih obitelji. „Ne može se u ime principa tržišnog natjecanja dopustiti da se ugrozi vitalni nacionalni interes“, istaknuo je Šeks tumačeći poteškoće brodograđevne industrije.

No, voditelj Delegacije Europske komisije u RH Paul Vandoren je govoreći nakon Šeksa upozorio kako Hrvatska više ne smije subvencionirati brodogradilišta, te da je to već trebala prestati jer se takvim subvencijama uništava konkurentnost što je, kako je rekao, „u sukobu s pravilima EU-a“.

"Planovi restrukturiranja brodogradilišta moraju biti urađeni pažljivo kako se ne bi dogodilo da oni budu neprovedivi“, istaknuo je Vandoren.

On je nekoliko puta ponovio kako Hrvatska mora nepopustljivo nastaviti borbu protiv korupcije te da hrvatska vlada mora uvjeriti 27. zemalja članica EU kako je proces reforme pravosuđa nepovratan i da će se u borbi protiv korupcije u cijelosti primjenjivati pravni okvir.

Vezane vijesti

Trebamo se lišiti negativne prtljage

Trebamo se lišiti negativne prtljage

Bivši potpredsjednik Hrvatskog sabora i jedan od utemeljitelja HDZ-a Vladimir Šeks izjavio je danas kako Hrvatsku u budućnosti vidi kao demokratsku,… Više

Komentari

registracija
5/3/10

starimudrac, 23.10.10. 21:07

a možemo li se sad izjasniti referendumom ? "alfa i omega" i njegov ustavni sud bi rekli da ne možemo. nije mi jasno zašto ne bi mogli svoj stav reči unaprijed? zašto referendum o ZORu ne bi mogao biti unaprijed ?


registracija
11/1/10

fluid, 23.10.10. 22:03

Tako čekam dan da ova spodoba od pravnika ni na koji način ne utiče ni na šta u Hrvatskoj.A kamoli na pravosuđe.


registracija
8/7/09

bankar, 23.10.10. 23:09

najbolje da i ovo odluči ustavni sud što je bolje za nas oni ipak znaju bolje od nas samih :(


registracija
29/11/09

Ivis, 24.10.10. 10:31

Bit' ce kako on veli, pod uvijetom, ako debelo Prase izdura jos toliko dugo! Po meni , to je predugo.


registracija
27/4/10

fuzija2, 24.10.10. 17:41

Borba za prevlast u "jugojanjicarskoj mafiji"
sa kojom jos rukovodi zloglasni mesic,
Hrvatski POGLAVNIK IVO JOSIPOVIC je
par puta probao oduzeti "jugojanjicarsku mafiju"
od sadasnjeg ravnatelja mesica ali mi nije
uspjelo.
HRT-a je onemogucila Josipovicu da se docepa
"jugojanjicarske mafije" jer je HRT-a postala mesicevo debelo guzno crijevo i u njmu jedna
grupa "BAKTERIJANACA" koja uvodi cenzuru
protiv svake ISTINE kad se radi o mesicu.


registracija
10/1/07

satruncica, 26.10.10. 12:30

Glasat ću PROTIV EU


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika