23.10.2010. / 19:41

Autor: Hina

Pentagon osudio WikiLeaksovu objavu vojnih dokumenata

"Sada ćete imati gotovo pola milijuna tajnih dokumenata u javnom vlasništvu, koje naši neprijatelji namjeravaju koristiti protiv nas. To može ugroziti živote američkih snaga, a ne samo u Iraku i Afganistanu, već diljem svijeta", rekao je Morrell

Američki Pentagon u subotu je osudio objavu gotovo 400.000 povjerljivih vojnih dokumenata iz rata u Iraku na internet stranici WikiLeaks, te obavijestio stotine Iračana čija bi sigurnost mogla biti ugrožena, jer im se imena spominju u tim dokumentima.

U osudi objave 391.832 Wikileaksova izvješća, ministarstvo obrane je istaklo da se time američke postrojbe dovode u povećanu opasnost.

"To su sve povjerljive informacije koje nisu sačinjene da bude izložene javnosti", izjavio je glasnogovornik Pentagona Geoff Morrell.

"Najviše strahujemo da to stavlja naše postrojbe u još veću opasnosti na ratištima jer će izložiti taktike, tehnike i postupke o tome kako oni djeluju na bojnom polju, kako reagiraju pod napadom, mogućnosti naše opreme, kako mi dolazimo do izvora i kako radimo s Iračanima", rekao je Morrell.

Američka je vojska, po njegovim riječima, obavijestila Iračane imenovane u objavljenim tajnim dokumentima.

"Postoje imena oko 300 Iračana za koje mislimo da će biti posebno ugroženi zbog te objave. Mi smo proslijedili informacije američkim snagama Iraku. Oni su sada u procesu kontaktiranja tih Iračana kako bi ih pokušali zaštititi", dodao je Morrell.

Najmasovnija WikiLeaksova objava američkih vojnih dokumenata do sada daje novu sliku o tome koliko je iračkih civila ubijeno u ratu, nove podatke o ulozi Irana u podupiranju iračkih militanata i mnoge dokaze o zlostavljanju zatočenika u rukama iračke vojske i policije, koje su Amerikanci ignorirali.

WikiLeaks je u srpnju ove godine objavio 77.000 povjerljivih dokumenata o ratu u Afganistanu.

Morrell je kazao kako SAD ima obavještajna saznanja da Talibani potiču svoje pripadnike da analiziraju te objavljene dokumente.

"Sada ćete imati gotovo pola milijuna tajnih dokumenata u javnom vlasništvu, koje naši neprijatelji namjeravaju koristiti protiv nas. To može ugroziti živote američkih snaga, a ne samo u Iraku i Afganistanu, već diljem svijeta", rekao je Morrell.

WikiLeaks je puno više redigirao novi krug dokumenata u odnosu na prethodnu objavu afganistanskih dokumenata.

Njegov urednik Julian Assange rekao je za CNN da je proces redakture bio energičniji u odnosu na Afganistan.

Usporedba nekoliko dokumenata redigiranih po WikiLeaksu s istim dokumentima objavljenim od strane Ministarstva obrane, pokazuje da je WikiLeaks uklonio više informacija iz dokumenata od Pentagona.

Dokumenti, među ostalim, detaljno opisuju ulogu Irana u opskrbi boraca iračkih milicija s oružjem, uključujući i najsmrtonosnije tipove bombi koje se postavljaju uz ceste, te njihovu obuku u Iranu u gađanju iz snajpera i rukovanju eksplozivima.

Vezane vijesti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

Sjedinjene Države uputile su Hrvatskoj čestitku u povodu Dana državnosti 25. lipnja. "U ime predsjednika Baracka Obame i naroda Sjedinjenih Država,… Više

Komentari

registracija
11/10/10

agaSovulj, 24.10.10. 18:38

A ni jednom rijeci da osude mucenja zatocenika, pogibije civila, katastrofalna razaranja, itd. Sve to je business as usual -osudujemo samo ono sto odgovara nasim interesima. I tako je to otkako su etnicki pocistili Indijance.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika