24.10.2010. / 08:35

Autor: Deutsche Welle

Tea Party - treći blok u SAD-u: Moćni politički klub bogatih prijeti demokratima, ali i republikancima

Mnogi analitičari vjeruju da bi upravo zbog radikalnih kandidata Republikanska stranka na kraju mogla ipak ostati bez željene većine u oba doma Kongresa. Jer, prosječnom američkom biraču skurilna stajališta poput onih Christine O'Donnell ipak nisu tako bliska

Sarah Palin glavna je predstavnica Tea PartyjaSarah Palin glavna je predstavnica Tea PartyjaMoglo bi se dogoditi da na izborima u SAD-u (2.11) ne pobijede ni demokrati ni republikanci nego - Tea Party. A ne radi se tek o bezazlenom pokretu, nego o ultrakonzervativnoj organizaciji s moćnim simpatizerima.

Za 41-godišnju Christine O'Donnell do prije nekoliko tjedana skoro nitko u SAD-u nikada nije čuo. A onda je 14. rujna na sveopće iznenađenje na stranačkim izborima za republikanskim kandidata za zastupnika u Senatu u saveznoj državi Delaware bez problema pobijedila jednog od najpoznatijih tamošnjih republikanaca Michaela Castlea. Iznenađenje je bilo posebno veliko s obzirom na njezine skurilne izjave. Tako je za nju gledanje porno filmova ravno bračnoj nevjeri, masturbacija jedan od najvećih Božjih grijehova, a učenje o evoluciji je puka besmislica. Također je izvjestila i o svojim eksperimentima s vješticama.

Ova kršćanska fundamentalistica jedna je od najvećih zvijezda ultrakonzervativnog pokreta Tea Party (Taxed Enough Already - ("Već dovoljno oporezivani") koji djeluje unutar Republikanske stranke, a čija je glavna predstavnica svojedobna potpredsjednička kandidatkinja Sarah Palin. Samo ime pokreta višeznačna je igra riječima, jer se "tea party" može prevesti i kao čajanka ili domjenak, koji će se prije organizirati u bogatijim nego u siromašnim krugovima. Pokret svoje korijene ima u demonstracijama protiv porezne reforme predsjednika Baracka Obame, održanima krajem prošle i u prvoj polovici ove godine.

Bijelci konzervativnih načela

Teško je reći za što se taj pokret uopće zalaže. Jedino je jasno protiv čega se izjašnjava. Tea Party je protiv Obamine Vlade općenito, protiv visokih državnih izdataka, doseljenika, zaštite klime, državnih programa pomoći i bilo kakvih kompromisa kod svih važnih pitanja. Dio pristaša kaže kako im je glavni cilj radikalno smanjivanje utjecaja države na gospodarstvo. Drugi pak od pokreta očekuju ponovnu uspostavu "fundamentalnih moralnih vrijednosti" kao što su primjerice obvezne svakodnevne molitve u školama ili krajnje konzervativno shvaćanje braka.

Rupert Murdoch se nada pobjedi Tea PartyjaRupert Murdoch se nada pobjedi Tea PartyjaPrema ispitivanjima javnog mnijenja koja je proveo New York Times, prosječni simpatizer Tea Partyja je muškarac stariji od 45 godina, bijelac, konzervativnih načela, obrazovan i imućan. Taj sloj na prvi pogled nema egzistencijalnih problema, ali očito je da se plaši doseljenika koji bi mogli ugroziti njegovo blagostanje.

Velikodušni milijarderi

Tea Party u kratkom je roku uspio progurati svoje kandidate unutar Republikanske stranke za predstojeće izbore na kojima se biraju cijeli Predstavnički dom Kongresa, trećina Senata i 39 guvernera saveznih država. I mada na prvi pogled djeluje prilično nehomogeno i neorganizirano, ovaj pokret u pozadini ima jaku potporu brojnih poznatih organizacija s ultrakonzervativnim predznakom. A ni novaca za predizbornu kampanju ne manjka. Pokret, doduše, vrlo rado ističe kako se uglavnom financira iz dobrovoljnih priloga građana, no mediji tvrde da kandidati Tea Partyja češće primaju i čekove s milijunskim iznosima.

Mada je do podataka o donatorima teško doći, američki listovi New York Times i Washington Post su uspjeli utvrditi da su među njima, primjerice, braća Koch, na petom mjestu na listi najbogatijih Amerikanaca, koji iz poslovnih razloga žele spriječiti uvođenje strožih mjera za zaštitu klime. Isti motiv vjerojatno imaju i naftni milijarderi Robert Rowling i Trevor Rees-Jones, koji također velikodušno pomažu ovaj konzervativni pokret. No, među simpatizerima Tea Partyja zasigurno je najangažiraniji medijski tajkun Rupert Murdoch. On pokretu ne daruje samo milijune nego njegove novine i televizijske i radijske postaje posvećuju kandidatima pokreta tako veliku medijsku pažnju, da se može reći kako je riječ o neprocjenjivo vrijednoj potpori predizborne kampanje.

Strah od vlastitih kandidata

Za Christine O'Donnell sve donedavno nitko nije čuoZa Christine O'Donnell sve donedavno nitko nije čuoU Republikanskoj stranci početno oduševljenje vlastitim "desnim krilom" počinje naglo splašnjavati. Jer, premda je Tea Party uspio mobilizirati konzervativnu bazu kao nikada do sada i tim znatno smanjio šanse Obaminih demokrata na predstojećim izborima, republikanska umjerena struja boji se prevlasti konzervativaca koji su na unutarstranačkim izborima uspjeli progurati svoje kandidate.

Mnogi analitičari dapače vjeruju da bi upravo zbog tih radikalnih kandidata Republikanska stranka na kraju mogla ipak ostati bez željene većine u oba doma Kongresa. Jer, prosječnom američkom biraču skurilna stajališta poput onih Christine O'Donnell ipak nisu tako bliska.

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Što muči svjetske velesile

Što muči svjetske velesile

Pred odlazak na summit skupine 20 najrazvijenijih zemalja svijeta (G-20) u Los Cabos (Cabo San Lucas, Baja California Sur), u Meksiko - njemačka… Više

Komentari

registracija
8/7/09

bankar, 24.10.10. 10:31

sa ovom Palin neće nitko daleko stići


registracija
30/6/10

petrus7, 24.10.10. 12:52

zašto misliš da neće. Žena je normalnija od svih njih do sada. Da si je malo slušao znao bi o čemu govorim. Da sam amerikanac dao bi uvijek njoj glas negoli američkom KRADEZEU I SDRP-u.


registracija
31/1/10

STTony, 11.11.10. 11:25

Koje sra_e, još samo da i SAD zagade 'moralom'.

NAdam se da će debelo izgubiti na izborima.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika