24.10.2010. / 11:13

Autor: Totalsport

Crna nedjelja za Red Bull: Webber i Vettel ispali, pobjeda i vodstvo za Alonsa

Alonso je pobijedio u tri od zadnje četiri utrke i sada ima 231 bod, 11 više od Webbera, dok je Hamilton treći s 210 bodova

Fernando Alonso preuzeo je vodstvo dvije utrke prije kraja (foto:Reuters)Fernando Alonso preuzeo je vodstvo dvije utrke prije kraja (foto:Reuters)Fernando Alonso iskoristio je krah Red Bulla u kaotičnom danu na Yeongamu i došao do pobjede u premijernom izdanju Velike nagrade Koreje. Ferrarijev vozač je time preuzeo vodstvo i u ukupnom poretku...

Uza sve moguće probleme koji su prethodili prvoj utrci Formule 1 u Južnoj Koreji, kao "začin" je stigla i jaka kiša koja je u nedjelju najprije odgodila start za deset minuta, a nakon samo tri kruga pod sigurnosnim automobilom, uslijedio je prekid.

Potrajao je otprilike 50 minuta kada je utrka napokon nastavljena, ponovno predvođena "safety carom" koji je napokon izašao sa staze na kraju 17. kruga. I tada je počeo šou na stazi koja je dovršena u posljednji trenutak.

Već u 19. krugu izvrtio se do danas vodeći čovjek Svjetskog prvenstva Mark Webber (Red Bull), u tom trenutku drugoplasirani u utrci, i pritom izbacio četvrtoplasiranog Nicu Rosberga (Mercedes). Nijedan nije bio u stanju nastaviti, a na stazu je ponovno nakratko izašlo sigurnosno vozilo.

Nakon izlijetanja Sebastiana Buemija "safety car" je i treći put (31. krug) poveo utrku, a svoju je priliku iskoristio Lewis Hamilton (McLaren) i kroz boks prestigao Alonsa, čiji su mehaničari imali problema s montiranjem prednje desne gume. No, Britanac je vrlo brzo ispustio dobiveno, ušao je preširoko u jedan zavoj i dopustio Alonsu da se vrati na drugo mjesto.

I kad se već činilo da će Sebastian Vettel (Red Bull), koji je startao s prve pozicije i cijelo vrijeme čuvao vodstvo, doći do druge uzastopne pobjede, u 46. krugu ga je ponovno iznevjerio bolid. Morao je odustati, a prvo je mjesto preuzeo i do kraja ga sačuvao Alonso. Došao je Španjolac time do treće pobjede u posljednje četiri utrke, ukupno pete ove sezone te 26. u karijeri. Na ljestvici svih vremena prestigao je time Jima Clarka i Nikija Laudu i sada samostalno drži šesto mjesto.

No, važnije od toga je da je time zasjeo na prvo mjesto u ukupnom poretku dvije utrke prije kraja. Sada ima 231 bod, 11 više od Webbera, odnosno 21 od Hamiltona. U igri za naslov još je uvijek i Vettel (206), dok su izgledi aktualnog prvaka Jensona Buttona (danas tek 12.) svedeni na minimum (189).

Dodajmo i da je dobar Ferrarijev dan u Koreji trećim mjestom upotpunio Felipe Massa.

Velika nagrada Koreje, rezultati:

1. Fernando Alonso (Ferrari) 2:48:20.810

2. Lewis Hamilton (McLaren-Mercedes) +14.9

3. Felipe Massa (Ferrari) +30.8

4. Michael Schumacher (Mercedes GP) +39.6

5. Robert Kubica (Renault) +47.7

6. Vitantonio Liuzzi (Force India-Mercedes) +53.5

7. Rubens Barrichello (Williams-Cosworth) +1:09.257

8. Kamui Kobayashi (BMW Sauber-Ferrari) +1:17.889

9. Nick Heidfeld (BMW Sauber-Ferrari) +1:20.107

10. Nico Hülkenberg (Williams-Cosworth) +1:20.851

...

Ukupni poredak vozača:

1. Alonso (Ferrari) 231 bod

2. Webber (Red Bull) 220

3. Hamilton (McLaren) 210

4. Vettel (Red Bull) 206

5. Button (McLaren) 189

...

Ukupni poredak konstruktora:

1. Red Bull-Renault 426

2. McLaren-Mercedes 399

3. Ferrari 374

4. MercedesGP 188

Vezane vijesti

Hamiltonu VN Kanade

Hamiltonu VN Kanade

Britanski vozač Lewis Hamilton u McLarenu pobjednik je Velike nagrade Kanade, sedme utrke SP-a Formule 1 održane u Montrealu. Hamilton je sedmi… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika