24.10.2010. / 12:27

Autor: Hina

Papa osudio 'ratove, nasilje i terorizam' na Bliskom istoku

Papa je pozvao na molitvu za "mir na Bliskom istoku", istaknuvši da su njegove misli upravljene "mnogobrojnoj braći i sestrama koji žive na području Bliskog istoka i koji su u teškom položaju, bilo zbog gospodarskih problema, bilo zbog nedostatka nade te napetosti i straha"

Papa Benedikt XVI.Papa Benedikt XVI.Papa Benedikt XVI. osudio je u nedjelju "sukobe, ratove, nasilje i terorizam" na Bliskom istoku, na službenom zatvaranju posebne biskupske sinode za Bliski istok, istaknuvši da je u toj regiji "mir moguć i žurno potreban".

"Sukobi, ratovi, nasilje i terorizam predugo traju na Bliskom istoku. Mir koji je dar od Boga, jednako je rezultat napora ljudi dobre volje, državnih i međunarodnih ustanova, napose onih država koje najviše sudjeluju u pronalaženju rješenja za sukobe", rekao je Papa u govoru u Bazilici svetog Petra.

"Nikada se ne smijemo miriti s odsutnošću mira. Mir je moguć. Mir je žurno potreban. Mir je nužan uvjet kako bi čovjek i društvo živjeli u dostojanstvu", dodao je Benedikt XVI.

Zatvaranju sinode prethodio svečani ophod u bazilici u kojemu je sudjelovalo oko 180 crkvenih prelata s Bliskog istoka, sudionika sinode, koji su molili na svojim jezicima: talijanskom, latinskom, arapskom, turskom, hebrejskom i farsiju.

Papa je pozvao na molitvu za "mir na Bliskom istoku", istaknuvši da su njegove misli upravljene "mnogobrojnoj braći i sestrama koji žive na području Bliskog istoka i koji su u teškom položaju, bilo zbog gospodarskih problema, bilo zbog nedostatka nade te napetosti i straha".

U tom smislu, "kršćani mogu i moraju dati svoj doprinos tako što će biti sugraditelji mira i apostoli pomirbe na dobrobit cijelog društva".

Biskupska sinoda za Bliski istok, koja je trajala dva tjedna, završila je u subotu s porukom da Izrael ne može koristiti biblijski koncept obećane zemlje i izabrana naroda za opravdanje gradnje novih naselja na palestinskom području. Izražena je nada u rješenje bliskoistočnog konflikta stvaranjem palestinske države, pokraj izraelske, i pozvano na stvaranje uvjeta za prestanak egzodusa kršćana s Bliskog istoka.

Vezane vijesti

Mons. Milovan odlazi zbog Dajle?

Mons. Milovan odlazi zbog Dajle?

Mons. Ivan Milovan, čiju je ostavku od službe pastoralnog upravljanja Porečkom i Pulskom biskupijom prihvatio papa Benedikt XVI., rekao je danas za… Više

Komentari

registracija
8/7/09

bankar, 24.10.10. 12:29

Tko je on da sudi?


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika