24.10.2010. / 14:01

Autor: Hina

Josipović o Sanaderu: 'Previše se bavimo time gdje će sjediti, a imamo puno većih problema'

„Hrvatska ima svoje ozbiljne probleme koje mora rješavati, a koji ne ovise o bivšem premijeru ni o takvim i sličnim slučajevima. Mislim da se cijeloj toj priči predaje prevelik značaj“, kazao je

Ivo JosipovićIvo JosipovićPredsjednik Republike Ivo Josipović izjavio je danas da će Vijeće za obranu najkasnije za 60 dana donijeti konačnu odluku o načinu na koji će se riješiti pitanje zaštite hrvatskoga zračnog prostora.

Predsjednik Josipović tradicionalno je danas u svome Uredu primio građane na kavu nakon čega je odgovarao i na pitanja novinara, a jedno od njih bilo je vezano uz jučerašnju najavu premijerke Jadranke Kosor o osnivanju zajedničke hrvatsko-slovenske radne skupine koja će proučiti mogućnost suradnje u nadzoru zračnog prostora u cilju smanjenja troškova obiju zemalja.

Josipović je kazao kako je na prošlotjednom sastanku Vijeća za obranu razmatrano više različitih mogućnosti, a među njima i ta. Pritom je, dodao je, dogovoreno da se unutar 60 dana "iskristalizira najbolje rješenje".

„Glavni limitirajući faktor u rješenju problema naše zračne obrane je proračun i proračunska ograničenja. Pričekajmo da vidimo detalje, ne samo ove varijante nego i nekih drugih. Za 60 dana, najkasnije za 60 dana, će Vijeće za obranu donijeti konačnu odluku“, rekao je Josipović koji nije htio konkretnije govoriti koje su to sve mogućnosti.

Jedno od pitanja Predsjedniku bilo je i premještanje glavnog urednika tjednika „Novosti“ na novu dužnost. Josipović je ponovio da je potpuna neistina da je on ili bilo tko iz njegova Ureda tražio smjenu urednika i kazao kako smatra da je objavljivanje naslovnice s naslovom „Oba su pala“, a nakon pada dvaju MIG-ova HRZ-a, bila štetna jer je za posljedicu imala ugrožavanje međunacionalnih odnosa u Hrvatskoj.

„Ne mislim da je (objavljivanje takve naslovnice) bio govor mržnje, ali mislim da je to bila jedna štetna, to je moje mišljenje, štetna novinska akcija jer je očigledno da je posljedica bila ugrožavanje hrvatsko-srpskih odnosa. Vidjeli smo to po reakcijama. Čemu to?“, kazao je Josipović.

„Po meni je to bio loš i štetan prilog i na to mišljenje imam pravo, a moja je dužnost da ga kažem“, nastavio je i ponovio kao smatra nekorektnim povezivati pravo bilo koga na kritiku s pravom na slobodu medija.

„Mislim da sama činjenica da je naslovnica po drugi put objavljena govori da sloboda medija nije ugrožena, ali taj je prilog ugrozio nešto na čemu svi iznimno radimo, ja iznimno puno truda ulažem u izgradnju dobrih međunacionalnih odnosa u Hrvatskoj, ne samo ja, brojni ljudi. I brojne sudbine su na to vezane i zato imam pravo i želim ukazati kada se dogode pojave koje tome štete“, rekao je Josipović naglasivši kako je „svaki kamen važan u izgradnji međunacionalnih odnosa“.

Upitan za komentar izjave Ive Sanadera da ga je na povratak u politiku „natjerao nevjerojatan nedemokratski razvoj događaja“, Josipović je odgovorio kako smatra da se država previše bavi time gdje će bivši premijer sjediti i zašto se vratio.

„Hrvatska ima svoje ozbiljne probleme koje mora rješavati, a koji ne ovise o bivšem premijeru ni o takvim i sličnim slučajevima. Mislim da se cijeloj toj priči predaje prevelik značaj“, kazao je.

Predsjednik Josipović primio je danas više od sto građana, što u sklopu organiziranih grupa, što pojedinačno, a koji ga upoznaju sa svojim radom, ali i problemima s kojima su suočeni.

Naglasio je kako mu je ta vrsta kontakta dragocjena jer, osim što upoznaje nove ljude, doznaje i njihove probleme pa se onda vidi postoji li način da im se pomogne.

Danas je, među inima, primio i deset građana koji su dio grupe prijatelja Ive Josipovića na društvenoj mreži Facebook.

Voditeljica grupe Neda Budrovčan kazala je kako komuniciraju s predsjednikom Josipovićem uglavnom u noćnim satima, između dva i tri sata ujutro.

Vezane vijesti

Slinavci oko premijera plasiraju gadarije

Slinavci oko premijera plasiraju gadarije

Potpredsjednik SDP-a i predsjednik saborskog odbora za prostorno uređenje i graditeljstvo Zlatko Komadina odbacio je danas kao neistinite navode iz… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika