24.10.2010. / 18:17

Autor: Hina

U 2010. u Afganistanu poginulo gotovo 600 stranih vojnika

U 2010. ostalo je još više od dva mjeseca, a već je najkrvavija godina za Afganistance i strance od rušenja talibanskog režima krajem 2001. U 2009. ubijen je 521 pripadnik stranih snaga

Pogibijom još jednoga stranog vojnika u Afganistanu ukupan broj poginulih pripadnika stranih vojnih snaga u 2010. u toj zemlji u nedjelju se popeo na gotovo šest stotina.

Šest stotina poginulih porazan je broj za zapadne vođe koji su ionako suočeni s padom potpore tom ratu, ocijenio je Reuters.

NATO-ove Međunarodne snage za pomoć u sigurnosti (ISAF) u nedjelju su priopćile da je jedan vojnik poginuo na jugu Afganistana i tako je službeno od početka godine ondje život izgubilo 599 stranih vojnika. Nema drugih pojedinosti o tom događaju, samo da je poginuo od bombe ručne izrade. Takve su bombe jednostavne, ali djelotvorne i ubile su gotovo polovinu ukupnoga broja poginulih u 2010.

U 2010. ostalo je još više od dva mjeseca, a već je najkrvavija godina za Afganistance i strance od rušenja talibanskog režima krajem 2001. U 2009. ubijen je 521 pripadnik stranih snaga.

Rast broja žrtava otežat će situaciju i američkom predsjedniku Baracku Obami koji je za prosinac najavio reviziju strategije.

Afganistan će biti važna tema razgovora i u studenome na NATO-ovu summitu u Lisabonu jer su europske članice NATO-a pod snažnim pritiskom da kod kuće opravdaju ostanak u Afganistanu.

Vezane vijesti

Afganistan očekuje 4 milijarde dolara od donatora

Afganistan očekuje 4 milijarde dolara od donatora

Zemlje donatori vjerojatno će obećati 4 milijarde američkih dolara civilne pomoći za Afganistan nakon 2014. na donatorskoj konferenciji u Japanu… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika