25.10.2010. / 09:12

Autor: Nacional.hr

Vlada napokon kreće u kazneni progon poslodavaca koji ne isplaćuju plaće

"Tko će utvrditi koji su realni razlozi neisplate plaća, što ako je uzrok neisplata dobavljača, a tko će u državi odgovarati kada država ne plaća svoje dugove?", pitaju se HUP-ovci te ističu da se nikako ne mogu samo neisplate plaće izdvajati kao podloga za kaznenu prijavu

Ministar pravosuđa najavio je novi zakon po kojem bi se kazneno gonili oni koji ne isplaćuju plaćeMinistar pravosuđa najavio je novi zakon po kojem bi se kazneno gonili oni koji ne isplaćuju plaćeAko ne isplaćuju plaću radnicima poslodavce u privatnom sektoru vjerojatno čeka kazneni progon. Čini se da je to Vlada odlučila riješiti u korist radnika pa bi u izbornoj godini trenutno najmasovnija povreda radnog prava postala novo kazneno djelo u reformiranom Kaznenom zakonu, piše Poslovni dnevnik.

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković najavio je takvu mogućnost, a s obzirom na golem broj radnika kojima poslodavci duguju plaće, male su šanse za drukčiji ishod.

Paket novih rješenja Bošnjaković je na Okruglom stolu o novom kaznenom zakonodavstvu prošlog petka posebno istaknuo pitanje kaznenog sankcioniranja neisplata plaća o kojem će se odrediti članovi radne skupine, stručnjaci koji rade na kaznenim izmjenama u sklopu paketa novih rješenja za gospodarski kriminalitet.

"Neisplatu plaća postojeći zakon ne inkriminira, a radna skupina treba razmotriti je li to potrebno promijeniti i kako", kazao je Bošnjaković.

Za 70.000 radnika koji rade, a ne primaju plaću to je prilično pouzdan signal da će Vlada izići u susret zahtjevu čelnika sindikalnih središnjica koji su od saborskih zastupnika zatražili da se kazneno goni neisplaćivanje plaća radnicima.

Međutim, kako piše Poslovni dnevnik u Hrvatskoj udruzi poslodavaca nisu presretni ovakvim prijedlogom te smatraju da postoje stotine drugih mehanizama kako se zaštititi.

"Tko će utvrditi koji su realni razlozi neisplate plaća, što ako je uzrok neisplata dobavljača, a tko će u državi odgovarati kada država ne plaća svoje dugove?", pitaju se HUP-ovci te ističu da se nikako ne mogu samo neisplate plaće izdvajati kao podloga za kaznenu prijavu.

Vezane vijesti

Stipić najavio mobiliziranje članstva "Preporoda"

Stipić najavio mobiliziranje članstva "Preporoda"

Predsjednik sindikata zaposlenih u hrvatskom školstvu "Preporod", Željko Stipić, najavio je mobiliziranje članstva do jeseni zbog vladina prijedloga… Više

Komentari

registracija
28/4/10

Zvonko, 25.10.10. 09:50

Ovo je jedan od malo glupljih prijedloga vlade! Pazi, poslodavca teretiti, i to kazneno, zbog neisplate plaća. Pa koji poslodavac još ne isplaćuje plaću ako ima novaca? Znači, vrlo vjerojatno da nema novaca pa ne može ni plaću isplaćivati. Kažnjava se posljedica a ne uzrok, a uzrok ne isplate je nelikvidnost sustava koju prvenstveno treba riješiti. Dobra blamaža i dokaz da nesposobnjakovići sjede u resornom ministarstvu.


registracija
2/12/09

gromco, 25.10.10. 09:57

bravo za hadezejovce. sad budu bajbukane pune ne samo onima zbog jednog jointa nego i s onima koje je drzava sa svojim visokim porezima i vnishtila, privatnike.
kriminalci opet slobodno rade kaj su i dosad radili bez kaznenog progona. kad se polititcare bude kazneno gonilo zbog neodgovornog ponashanja onda priznajem novi kazneni zakon.
bitch


registracija
5/3/10

starimudrac, 25.10.10. 10:00

OIB nije bez veze, jedino se kod nas ne koristi. u uređenoj državi računalni program financijske kontrole prati sve poslodavce, izvršavanje svih obveza, uplata i isplata. jednostavno, nema načina da poslodavac ne isplati plaće ili ne uplati obveze po zakonu, jer mu računalni program porezne uprave blokira račun. dakle, ne službenici u poreznoj (koje možeš i potkupiti) već kompjuter.


registracija
11/1/10

fluid, 25.10.10. 10:33

U Njemačkoj mi je prijatelj dobio presudu zbog neisplaćene plaće u iznosu od oko 1200 eura.Poslodavac je morao platiti 7 500 eura ukupno kaznu.Samo za jedan mjesec neisplate.Prijatelj je Hrvat a poslodavac Njemac.Nije bilo ni milosti ni bliskosti prema poslodavcu.No riječ je o Njemačkoj.Ovdje je stvar potpuno suprotna.Bespravna,bezperspektivna,nesposobna vlada nemože stvoriti pravne okvire u kojima bi država općenito funkcionirala.Što pet budala uprska 1000 pametnih nemože ispraviti.


registracija
1/1/70

, 25.10.10. 10:56

Sta ste do sad cekali majku vam ........?!!!!!!!!!!!!!!!!


registracija
30/6/10

petrus7, 25.10.10. 12:02

Čekali su predizbornu godinu kako bi dobili glasove isto kao i mirovine za stare. Tj mirovine za sve stare cigane koji ne rade i nemaju kuću. Dosta im se sve dopušta i daje još sad i ove mirovine. LOPOVI koje svijet nije vidio. Sve će to doći na naplatu.


registracija
23/1/07

boltek, 25.10.10. 12:12

Zvonko
Čovjeće s kojeg si ti planeta? Pa zašto rade ako nema novaca za isplate. Jedini se treba upitati zašto u tom paketu nisu i državne firme. A konačno možda je i Zvonkec poslodavac.


registracija
30/11/09

Dugoprugas, 25.10.10. 12:55

Mala utjeha za gladne.I jos nesto,zasto se tako dugo cekalo,kad je pljacka kristalno jasna?Nevjerojatno,nikakvi zakon nisu u stanju uvesti koji stiti gradjane,samo nesto na brzinu prije izbora.Prokleti lopovi i pokvarene duse.


registracija
8/7/09

bankar, 25.10.10. 14:22

prije nego što će crknuti onda im se baci malo kosti tako to radi vlada narodu


registracija
30/8/10

TonyP, 25.10.10. 16:59

bolje ikad nego nikad! samo naprijed!! neisplata placa je ravna kradji, sto je kazneno djelo, a ne da se ljude salje na trgovacki sud?!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika