25.10.2010. / 11:14

Autor: Nacional.hr

WikiLeaks: 'Nismo protiv SAD-a, lažne su optužbe da će dokumenti koristiti islamistima'

"Nismo protiv Amerikanaca", izjavio je Hrafnsson na radio postaji BBC4, ocjenivši "potpuno lažnim" optužbe prema kojima bi WikiLeaks mogao služiti propagandi radikalnih islamista

Kristinn Hrafnsson i osnivač WikiLeaksa Julian AssangeKristinn Hrafnsson i osnivač WikiLeaksa Julian AssangeInternetska stranica WikiLeaks koja je u petak objavila približno 400.000 povjerljivih dokumenata o zlostavljanjima koja je američka vojska zatajila u ratu u Iraku, "nije protuamerička", izjavio je u ponedjeljak njezin glasnogovornik Kristinn Hrafnsson.

"Nismo protiv Amerikanaca", izjavio je Hrafnsson na radio postaji BBC4, ocjenivši "potpuno lažnim" optužbe prema kojima bi WikiLeaks mogao služiti propagandi radikalnih islamista.

"Velikom broju osoba koje podržavaju WikiLeaks stalo je do temeljnih načela i ideja koje su osnova američkog društva, prvog amandmana, i tako dalje", kazao je on vezano uz amandman Ustava SAD-a kojim se jamči sloboda govora.

"Radi se o podudarnosti što su se važni dokumenti otkriveni zadnjih mjeseci ticali američke vojske", dodao je on, podsjećajući da je stranica u prošlosti objavljivala dosjee vezane uz druge zemlje.

WikiLeaks je objavio više od četiri stotine tisuća izvješća, koje su između 2004. i 2009. napisali američki vojnici, u kojima se govori o mučenjima koja su provodile iračke snage a pred kojima su Amerikanci zatvarali oči, kao i o "više od 300 slučajeva mučenja koja su činile koalicijske snage", kaže osnivač stranice Julian Assange.

Zamjenik britanskog premijera Nick Clegg pozvao je u nedjelju američku administraciju da odgovori na te "jako, jako ozbiljne" optužbe.

Vezane vijesti

Uživajte u sekundu dužem vikendu

Uživajte u sekundu dužem vikendu

Svijet će dobiti zasluženi produženi vikend no nemojte raditi velike planove jer će odmor trajati samo sekundu duže. Takozvana "prijestupna sekunda"… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika