25.10.2010. / 12:51

Autor: Hina

Srbija korak bliže EU: Europska komisija razmotrit će zahtjev za članstvom

Beograd je predao kandidaturu u prosincu 2009., ali dosad nije bilo dogovora 27 zemalja Unije o nastavku procesa zbog protivljenja Nizozemske koja je imala vrlo čvrst stav oko suradnje Srbije sa sudom u Den Haagu

Zemlje članice Europske unije dogovorile su se u ponedjeljak na sastanku u Luxembourgu da će Europskoj komisiji dati mandat da započne rad na izradi mišljenja o zahtjevu Srbije za članstvom u EU-u, izjavili su diplomatski izvori.

"Došlo je do dogovora po tom pitanju", rekao je diplomat. Istovremeno, Europa namjerava zadržati pritisak glede uhićenja Ratka Mladića i pune suradnje Beograda s Međunarodnim kaznenim sudom u Den Haagu (ICTY).

"Dogovoreni su uvjeti glede suradnje s Tribunalom", rekao je drugi europski diplomat.

Radi se o prvom koraku u stjecanju kandidatskog statusa Srbije.

Beograd je predao kandidaturu u prosincu 2009., ali dosad nije bilo dogovora 27 zemalja Unije o nastavku procesa zbog protivljenja Nizozemske koja je imala vrlo čvrst stav oko suradnje Srbije sa sudom u Den Haagu.

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika