25.10.2010. / 12:52

Autor: Martina Čizmić

Svađa u Saboru zbog teme o korupciji u HP-u: 'Recite mi, čime se točno hrani koala?'

Jovanović je jedva povratio kontrolu nad raspravom te prepustio riječ predsjedniku Uprave HP-a Robertu Jukiću, koji je pokušavao umanjiti vrijednost dojava zviždača istaknuvši kako su oni nakon otpuštanja dobili poslove u ministarstvima

(Foto:Sanjin Strukić/PIXSELL)(Foto:Sanjin Strukić/PIXSELL)Tematska sjednica Nacionalnog vijeća za praćenje provedbe Strategije suzbijanja korupcije u Saboru trebala je biti zanimljiva već zbog same teme - korupcijskih rizika u Hrvatskoj pošti. No, zahvaljujući verbalnom okršaju članova vijeća postala je prava vijest.

Kako piše tportal, od samog početka sjednicu se pokušavalo spriječiti, a kada je rasprava započela povišeni tonovi članova vijeća nekoliko su se puta pretvorili u glasnu svađu.

Prvo je HDZ-ov zastupnik Josip Salapić, inače zaposlen u Hrvatskoj pošti, pokušao bojkotirati održavanje sjednice tvrdnjom da će rasprava o korupciji u Hrvatskoj pošti ugroziti istragu DORH-a i USKOK-a. Nakon što mu je predsjednik Vijeća Željko Jovanović objasnio kako u DORH-u podržavaju raspravu, Salapić se stišao.

Raspravu je nastavio nezavisni zastupnik Dragutin Lesar koji je svoju pozornost usmjerio na predsjednika Uprave HP-a Roberta Jukića te ga ispitivao o tome što uprava čini kako bi zaštitila zvižače.

"Svi koji su mi se javljali redom su dobivali otkaze", istaknuo je Lesar te nastavio ispitivati članove Uprave. Nakon što je Lesar postavio nekoliko 'škakljivijih' pitanja, u riječ mu je upao Salapić kazavši kako su to pitanja za Istražno povjerenstvo te da ih Lesar ne bi smio postavljati. Situaciju je smirio Jovanović, no Lesar je nastavio sa svojim ispitivanjem članova Uprave pitanjem "Recite mi u koju skupinu životinja spada čudnovati kljunaš, čime se hrani koala".

To je u potpunosti izludilo člana Uprave HP-a Ranka Marinovića koji je njegova pitanja nazvao sramotnima, na što mu je Lesar mirno pojasnio kako su to bila pitanja koja su postavljana radicima prije uručivanja otkaza.

I tu su stvari izmakle kontroli. Salapić se okrenuo Jovanoviću i rekao kako je "ovo tematska sjednica".

"Nemojte tjerati ljude da odgovaraju kao da su na sudu", zavapio je Salapić.

To je posebno iziritiralo Jovanovića koji mu je odbrusio kako mu nije dana riječ te ga upitao uzima li tako riječi i predsjedniku Sabora Luki Bebiću. No, Salapić se nije dao smesti nastavivši komentirati Lesarovo pitanje. Na Jovanovićevo "dosta", nastavio je riječima: "Nije dosta! Nikad neće biti dosta dok ne stanemo s politikanstvom u Saboru!".

Jovanović je jedva povratio kontrolu nad raspravom te prepustio riječ predsjedniku Uprave HP-a Robertu Jukiću, koji je pokušavao umanjiti vrijednost dojava zviždača istaknuvši kako su oni nakon otpuštanja dobili poslove u ministarstvima. Branio je svoj plan restrukturiranja HP-a te se pohvalio kako je HP jedina državna tvrtka koja više nema županijski ustroj i nepotrebnu administraciju.

Na kraju je zatražio ponovno sazivanje sjednice kako bi Uprava HP-a iznijela sve što su napravili posljednjih godina te odgovorili na pitanja vijećnika.

Vezane vijesti

Europska kriza kao rezultat života u korupciji

Europska kriza kao rezultat života u korupciji

U najnovijem izvješću pod nazivom ‘Novac, politika i moć: korupcijski rizici u Europi' nevladina organizacija Transparency International piše kako… Više

Komentari

registracija
9/5/10

lolobrigita, 25.10.10. 14:15

Samo naprijed g.Jovanoviću protiv te bande kriminalaca.Kad će na red Slobodna Dalmacija?


registracija
30/8/10

TonyP, 25.10.10. 16:55

jel to sad zooloski vrt? nakon sto je Seks krenuo s cvjetnim temama?


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika