25.10.2010. / 14:29

Autor: Deutsche Welle

'Koliko je islam opasan?': Jesu li mediji mirotvorci ili huškači u dijalogu između kultura?

Moć medija je neupitna. Ali kakva je njihova uloga u interkulturalnom dijalogu? Time se bavi dvodnevna konferencija koja počinje u ponedjeljak (25.10.) u Berlinu.

Foto: Ilustracija / ReutersFoto: Ilustracija / ReutersČesto se u njemačkim časopisima i novinama mogu pročitati naslovi tipa: "Koliko je islam opasan?" Njemački Der Spiegel u tekstu naslovljenom "Meka Njemačka", proriče "tihu islamizaciju". Ovakvi napisi pobuđuju sumnju kako mnogi njemački mediji iskrivljuju sliku islama. U mnogim člancima traži se od muslimana da se integriraju i kao prepreka na tom putu vidi se sklonost njihove vjere ekstremizmu. No ne može se govoriti o ciljanoj medijskoj kampanji protiv islama, smatra profesor novinarstva Oliver Hahn s fakulteta u Iserlohnu, iako priznaje kako postoji tendencija stigmatiziranja islama.

Muslimani žrtve stereotipizacije

Europski ured za praćenje rasizma i neprijateljstva prema strancima (EUMC) u Beču došao je u svom izvještaju do sličnog zaključka. Muslimani u Europi često su žrtve negativne stereotipizacije u medijskom izvještavanju, navodi se u studiji. No to nije samo europski problem. Medijska stručnjakinja Susan Schenk s Tehničkog sveučilišta u Dresdenu bavi se proučavanjem slike islama na televiziji i analizirala je 707 informativnih emisija.

Light-ksenofobična izjava Angele Merkel je zastrašujuća, ali i točna

"Zapadni mediji, a time prvenstveno mislim na CNN International i BBC World, prenose sličnu sliku. Engleski program Al Jazeere isto tako, uz neke razlike u nijansama. Ukratko, zaključila sam kako izvještavanje o islamu tri značajne međunarodne televizijske postaje vrlo slično", kaže Schenk.

Pojačani interes za muslimanske zajednice u svijetu posljedica je raznih događaja: teroristički napadi od 11. rujna 2001, ubojstvo nizozemskog filmskog redatelja, kritičara islama Thea van Gogha, atentati u Madridu i Londonu. S druge pak strane, na odnos muslimanskog svijeta prema Zapadu snažno su utjecali politički događaji poput invazije SAD-a na Irak ili rat u Afganistanu, i naravno, skandal oko danskih karikatura proroka Muhameda. Leena El Ali iz američke organizacije "Search for Common Ground", koja se angažira za mir i dijalog u svijetu, upozorava kako upravo mediji moraju ostati neutralni.

"Trebalo bi biti svejedno da li se upravo vodi rat i da li mi smatramo kako ga moramo opravdati zato što smo Amerikanci. Iz nekog razloga su svi američki novinari danas prvo demokrati ili republikanci, a onda novinari, simpatiziraju islam ili ne. Stvarno ne znam od kada je to u novinarstvu dozvoljeno", kaže ona.

Više "sporih" informacija

Posebno se ljudi koji imaju malo dodira s islamom orijentiraju prema mišljenju koje prenose masovni mediji. Zbog toga je posebno važno da mediji daju opširnije informacije, backgrounde, objašnjenja, smatra profesor novinarstva Oliver Hahn, iako je i njemu jasno kako gospodarski razvoj diktira promjene u svijetu medija. "Novinari moraju često biti generalisti, što znači da moraju pisati o različitim temama. Stoga im je posebno kod ovakvih pitanja teško znati ono što znaju stručnjaci. Svaka čast aktualnosti, ali meni bi bilo draže kada bi se tempo malo usporio, tako da imamo pored aktualnog izvještavanja i izvještavanje u kojem se mogu dobiti dublje informacije", kaže Hahn.

Nešto je na tom tragu već napravljeno: u Njemačkoj postoje programi razmjene kao "Cross-Culture" Instituta za inozemne odnose u kojem novinari i drugi multiplikatori iz Njemačke i islamskog svijeta mogu učiti jedni o drugima. Online-magazin Deutsche Wellea "Quantara.de" koncentrira se isključivo na dijalog između zapadnog i islamskog svijeta i sadržajima na pet jezika gradi mostove između ova dva kulturna kruga.

Deutsche Welle

Vezane vijesti

'Njemačka ucjena'

'Njemačka ucjena'

Vrhovna koordinatorica borbe protiv europske financijske krize, njemačka kancelarka Angela Merkel, pravi razlog trenutnom jadnom stanju "Starog… Više

Komentari

registracija
11/10/10

agaSovulj, 26.10.10. 17:27

Slazem se. Mali broj onih koji pisu negativno o islamu su islam osobno iskusili. Njihovo stavovi su uglavnom plod njihovih predrasuda, ili su jednostavno sluge specijalnih grupacija kojima takvo pisanje o islamu odgovara. Ja trenutno radim u jednoj od islamskih zemalja, i uvjerio sam se da je slika koja se projicira o islamu iz zapadnih medija netocna. Muslimani imaju toliko slicnosti s fundamentalizmom koliko posten covijek s kriminalom.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika