25.10.2010. / 17:09

Autor: Hina

Pahor: Medijske spekulacije o zajedničkoj kontroli zračnog prostora preuranjene

Slovenski premijer Borut Pahor ocijenio je u ponedjeljak da su medijske spekulacije o zajedničkoj kontroli zračnog prostora i nabavi borbenih zrakoplova s Hrvatskom preuranjene.

Borut PahorBorut PahorSlovenski premijer Borut Pahor ocijenio je u ponedjeljak da su medijske spekulacije o zajedničkoj kontroli zračnog prostora i nabavi borbenih zrakoplova s Hrvatskom preuranjene.

U izjavi za javnost koju je objavio njegov kabinet navedeno je da je Pahor u subotu prilikom susreta s hrvatskom premijerkom Jadrankom Kosor prihvatio ideju da se putem zajedničke komisije prouči mogućnost formiranja zajedničke kontrole zračnog prostora dviju država u okviru NATO saveza, ali da je to u medijima i javnosti dobilo preveliku težinu.

Ako u smjeru realizacije te zamisli dođe do bilo kakvih "formalno-pravnih koraka", o tome će odlučivati službeni organi i u Sloveniji i u NATO savezu, navodi se u izjavi Pahorova kabineta.

Uz spekulacije o mogućoj zajedničkoj nabavi borbenih lovaca za kontrolu zajedničkog zračnog prostora, koje su se pojavile u hrvatskom tisku, Pahor je tako posredno reagirao i na današnju izjavu predsjednika Slovenije Danila Tuerka koju je dao u Zagrebu novinarima prije susreta s predsjednikom Josipovićem.

Tuerk je u vezi s mogućnošću zajedničke kontrole zračnog prostora rekao da je suradnja dviju država dobra stvar, ali da mora priznati da je samom idejom i načinom na koji je ideja plasirana medijima iznenađen.

Slovenija ima dogovor o obrani zračnog prostora u okviru NATO saveza i ne znam zašto to sada treba mijenjati, izjavio je Tuerk.

Budući da sama nema svojih nadzvučnih lovaca, a kontrola vlastita zračnog prostora uvjet je za ulazak u NATO savez, Slovenija je pred ulazak u tu organizaciju pristala da povremene kontrole njena zračnog prostora uz raniju 48-satnu najavu obavlja Italija borbenim lovcima smještenim na vojnom aerodromu Cervia kod Riminija. Prvi prelet Slovenije izvela su u tom sklopu dva talijanska zrakoplova F-16 30. ožujka 2004. godine. Na odluku tadašnje vlade u Sloveniji se ponekad izražava suzdržanost motivirana povijesnim razlozima.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika