25.10.2010. / 17:23

Autor: Hina

BP prodaje naftna nalazišta u Meksičkom zaljevu zbog isplate štete

„Kada je BP kupio imovinu Devona u Meksičkom zaljevu, bilo je jasno da se ta četiri polja ne uklapaju s ostatkom našeg poslovanja u regiji. Stoga smo odlučili da će ona biti vrijednija nekoj drugoj tvrtci nego nama", priopćila je tvrtka

British Petroleum objavio je u ponedjeljak da je dogovorio prodaju četiri naftna polja u Meksičkom zaljevu japanskoj kompaniji Marubeni za 650 milijuna dolara za potrebe isplate naknada štete povezane s izlijevanjem nafte iz platforme Deepwater Horizon.

British Petroleum prodaje naftna nalazištaBritish Petroleum prodaje naftna nalazištaProdaju moraju odobriti regulatorna tijela, pri čemu je tvrtka donijela odluku o tome sedam mjeseci nakon što je kupila prava za eksploataciju u sklopu većih sporazuma s Devon Energyjem, koja uključuju imovinu u Meksičkom zaljevu, Brazilu i Azerbajdžanu.

„Kada je BP kupio imovinu Devona u Meksičkom zaljevu, bilo je jasno da se ta četiri polja ne uklapaju s ostatkom našeg poslovanja u regiji. Stoga smo odlučili da će ona biti vrijednija nekoj drugoj tvrtci nego nama", priopćila je tvrtka u Londonu.

Magnolia, Merganser, Nansen i Zia četiri su naftna i plinska polja kapaciteta 15 tisuća barela nafte dnevno.

BP je također izvijestio da prodaja četiri polja neće utjecati na druge interese tvrtke u Meksičkom zaljevu, gdje BP i dalje ostaje najveći proizvođač nafte i plina s najvećim pravima na eksploataciju i neto proizvodnjom u visini 400 tisuća barela nafte dnevno. U posljednjih nekoliko mjeseci BP je prodao i imovinu na Aljasci, u Kolumbiji, Venezueli i Vijetnamu čija ukupna vrijednost premašuje 11 milijardi funti. Nakon ekološke katastrofe u Meksičkom zaljevu troškovi katastrofe i naknade štete procijenjeni su na 30 milijardi dolara.

Vezane vijesti

Linić investicijama u energetiku planira pokrenuti gospodarstvo

Linić investicijama u energetiku planira pokrenuti gospodarstvo

Ministar financija Slavko Linić poručio je s radnog ručka u organizaciji Američke trgovinske komore u Hrvatskoj kako su ključ oporavka gospodarstva… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika