25.10.2010. / 18:39

Autor: Hina

Kevrić: Samo za jednog maloljetnika postojali uvjeti za zatvor

Nakon što je danas objavljena nepravomoćna presuda protiv trojice maloljetnika zbog napada na maturanta Luku Ritza, kojom je samo jedan od njih kažnjen zatvorom, glasnogovornik zagrebačkog Općinskog kaznenog suda za mladež Dražen Kevrić izjavio je novinarima kako je sud mogao samo jednom maloljetniku izreći kaznu zatvora i da je to učinio.

Luka RitzLuka RitzNakon što je danas objavljena nepravomoćna presuda protiv trojice maloljetnika zbog napada na maturanta Luku Ritza, kojom je samo jedan od njih kažnjen zatvorom, glasnogovornik zagrebačkog Općinskog kaznenog suda za mladež Dražen Kevrić izjavio je novinarima kako je sud mogao samo jednom maloljetniku izreći kaznu zatvora i da je to učinio.

Na godinu dana maloljetničkog zatvora osuđen je maloljetnik, osumnjičen za nasilničko ponašanje i nanošenje teških tjelesnih ozljeda sa smrtnom posljedicom dok je maloljetniku osumnjičenom za nasilničko ponašanje izrečena odgojna mjera i na njega nije bilo moguće primjeniti kaznu maloljetničkog zatvora.

Postupak protiv trećeg maloljetnika, koji je bio osumnjičen za nasilničko ponašanje i nanošenje teških tjelesnih ozljeda prema prijatelju Luke Ritza, obustavljen je na prijedlog stručne službe i tužiteljice jer se on već godinu dana nalazi u odgojnom zavodu.

Kevrić je objasnio da ne bi bilo svrhovito izricanje odgojne mjere jer se ona već primjenjuje, a ne može mu se izreći maloljetnički zatvor.

"U ovom slučaju sud je mogao samo u odnosu na jednog maloljetnika primjeniti maloljetnički zatvor i to je sud učinio", rekao je glasnogovornik Općinskog kaznenog suda za mladež Dražen Kevrić, nakon završetka postupka koji je bio zatvoren za javnost jer se vodio protiv maloljetnika.

Objasnio je da se starijim maloljetnicima za počinjena kaznena djela kao sankcije izriču odgojne mjere i maloljetnički zatvor ako je propisana kazna veća od pet godina, dok se mlađim maloljetnicima koji su u vrijeme počinjenja djela imali više od 14 a manje od 16 godina, mogu izreći samo odgojne mjere.

Za nasilničko ponašanje i teške tjelesne ozljede propisane su kazne od tri godine dok je za teške tjelesne ozljede sa smrtnom posljedicom propisana kazna od jedne do 10 godina.

Odgojne mjere uključuju sudski ukor, upućivanje u centar za odgoj, pojačanu brigu i nadzor, pojačanu brigu i nadzor uz dnevni boravak u odgojnoj ustanovi, upućivanje u odgojnu ustanovu, posebnu odgojnu ustanovu, ili u odgojni zavod što je najteža mjera koja se može primijeniti prema maloljetniku koji je u vrijeme djela navršio 14 a nije navršio 16 godina.

Maturant Luka Ritz napadnut je u noći s 31. svibnja na 1. lipnja 2008. na zagrebačkom Mostu slobode, a preminuo je 10-tak dana kasnije zbog izljeva krvi u mozak.

Petorica napadača uhićena su u listopadu 2008. Jedan punoljetni počinitelj već je odslužio kaznu a postupak protiv jednog maloljetnika je obustavljen u samom početku jer se već nalazio u odgojnom zavodu.

Vezane vijesti

Čačiću godinu i deset mjeseci zatvora uvjetno

Čačiću godinu i deset mjeseci zatvora uvjetno

Prvi potpredsjednik Radimir Čačić osuđen je na godinu i deset mjeseci zatvora s rokom kušnje od tri godine zbog prometne nesreće koju je skrivio u… Više

Komentari

registracija
14/11/07

laufer, 25.10.10. 20:11

Hrvatska - raj za ratne zločince,ubojice, kriminalce, pljačkaše,silovatelje, nasilnike, pokvarene političare...
Hrvatska se uvijek brine za njihova prava.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika