25.10.2010. / 19:30

Autor: Totalsport

Platini: Za nogometnog suca morate biti mazohist

Tehnologija na gol-crti bi ovaj naš sport pretvorila u ''nogometni Playstation'', smatra Platini

Platini smatra da nogometni suci moraju biti mazohistiPlatini smatra da nogometni suci moraju biti mazohistiPredsjednik Europske nogometne federacije (UEFA) Michael Platini još jednom se javno usprotivio uvođenju video-tehnologije na gol-crti u nogometu.

FIFA-in Međunarodni odbor, tijelo koje odlučuje o pravilima nogometne igre, odnosno promjenama u istima, prošlog je tjedna poručilo da će do kraja sljedećeg mjeseca isprobati prototip sustava video-tehnologije na gol-crti, te da će o rezultatima tog testiranja raspravljati na sastanku zakazanom od 4. do 6. ožujka sljedeće godine.

No, Platini je poznati protivnik ideje o uvođenju video-tehnologije u nogomet, te smatra da je sustav sa uvođenjem dvojice novih sudaca uz gol-crtu znatno bolje rješenje.

- Tehnologija na gol-crti bi ovaj naš sport pretvorila u ''nogometni Playstation''. Dakako, glavni sudac ne može sve vidjeti i nije dovoljan za pokrivanje utakmice, pogotovo u današnja vremena s 20-tak TV-kamera na utakmicama. Kamere, dakako, pokrivaju svaki pedalj i svaki kut, a sudac ima samo jedan par očiju. Svaki puta kada pogriješi, kamere su tu da bi napadno prikazale kako je pogriješio. Zbog toga smo u Ligi prvaka ove sezone uveli dva nova suca, kao što smo prošle sezone imali eksperimentalno u Europa ligi. Bio je to logičan potez, s obzirom na toliki broj kamera koje uvijek registriraju pogrešku suca. Ovako imamo i više sudačkih očiju na terenu, a time i smanjujemo mogućnost za pogreške - kaže Platini.

- Sudac je uvijek pod pritiskom, jer se radi o jednoj osobi. I u tenisu imate jednog glavnog suca, ali i puno linijskih, a igralište je znatno manje. U idealnom svijetu, svi bi poštovali suce i kada griješe. Mi smo pokrenuli akcije za fair-play i za poštovanje u nogometu, ali još smo daleko od cilja kojeg želimo postići. A to je tolerancija prema pogreškama sudaca i potpuno poštovanje sudaca - dodao je francuski nogometni velikan.

Platini, ipak, priznaje da su suci i sami pomalo krivi za neke situacije u kojima se nađu pod pritiskom.

- Da biste postali nogometni sudac, morate biti mazohist! Suci bi trebali uživati podršku sviju nas, klubova, navijača, igrača, medija. Svi nose svoju odgovornost za pritisak s kojime su suočeni suci. No, ponekad su i sami krivi. Imaju sredstvo i oružje kojim mogu zaraditi respekt. To su kartoni! Još iz mog igračkog iskustva pamtim situacije u kojima bih se našao lice u lice s sucem. Ako bi mi pokazao žuti karton, ne bih mu se više približio do kraja susreta. No, ako sudac to ne bi učinio, spoznao bih njegovu slabost i opet bi mu prigovarao. To je nogometna realnost - poentirao je Platini.

Vezane vijesti

Njemačkoj kazna zbog neonacističke zastave

Njemačkoj kazna zbog neonacističke zastave

UEFA je kaznila Njemački nogometni savez s 25.000 eura jer su njemački navijači na utakmici EURA protiv Danske istakli neonacističku zastavu. Istraga… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika