Objavljeno u Nacionalu br. 780, 2010-10-26

Autor: Plamenko Cvitić

STRATEGIJA PREŽIVLJAVANJA

Sanaderov osmerac boji se SDP-a, neće rušiti Vladu

BIVŠI PREMIJER Ivo Sanader odustao je od rušenja Vlade jer se želi u Saboru obračunavati s Jadrankom Kosor i Vladimirom Šeksom

IVO SANADER PRED
SABOROM s Marijom
Zubovićem (lijevo), jednim od osmorice saborskih zastupnika na čiju lojalnost može
računatiIVO SANADER PRED SABOROM s Marijom Zubovićem (lijevo), jednim od osmorice saborskih zastupnika na čiju lojalnost može računatiUnatoč mnogim najavama, bivši hrvatski premijer Ivo Sanader koji je odnedavno postao saborski zastupnik neće u parlamentu rušiti vladu svoje nasljednice Jadranke Kosor. Razlog je vrlo jednostavan: od tehničkog rušenja HDZ-ove vlade i posljedičnog izazivanja prijevremenih izbora on ne bi imao nikakve koristi, no još je veća mogućnost da mu takav razvoj događaja nanese ogromnu štetu, jer bi izgubio zastupnički imunitet kao i priliku da javno napada svoje bivše stranačke kolege. Umjesto toga, izvjesno je da će Sanader saborsku govornicu iskoristiti za druge ciljeve, od kojih mu je najvažnija borba protiv osoba koje smatra svojim najvećim neprijateljima - to se u prvom redu odnosi na premijerku Jadranku Kosor i ključne ljude HDZa, poput Vladimira Šeksa.


DRUGI SANADEROV CILJ je da svojim nastupima u Saboru, ali i cjelokupnom političkom predstavom koju vodi posljednjih tjedana, pokuša uvjeriti hrvatsku javnost da je još uvijek važan politički akter i da nije sasvim izgubio bilo kakvu političku moć i utjecaj, premda mnogo toga govori upravo suprotno. Naposljetku, pokušaj kreiranja imidža o Sanaderovoj snazi dobrim je dijelom namijenjen bivšem šefu carine Mladenu Barišiću, koji se u remetinečkom pritvoru dvoumi hoće li napokon odati svog velikog prijatelja i bivšeg šefa te time zapečatiti Sanaderovu pravosudnu sudbinu.

BEZ OBZIRA ŠTO JE u proteklih nekoliko tjedana povratkom u Hrvatsku, svjedočenjem pred istražnim povjerenstvom za Inu i aktiviranjem saborskog mandata Ivo Sanader izazvao veliku medijsku pažnju, to sve nije promijenilo činjenicu da je on politički mrtvac, odnosno da bilo kakav oblik njegove daljnje političke karijere nema nikakvu perspektivu. Za takvu ocjenu mnogo je razloga, no dovoljno je spomenuti da Sanader više ne uživa ama baš nikakvu potporu u međunarodnoj javnosti, nakon svog neobjašnjenog bijega s premijerske funkcije i izbacivanja iz HDZ-a izgubio je povjerenje i ugled među hrvatskim građanima, a i unutar svoje bivše stranke, a uz sve to njegovo se ime već dulje vrijeme posve otvoreno povezuje s mnogim korupcijskim aferama. Zbog svega toga mnogima je posve jasno da Ivo Sanader nema, niti ikad više može imati važnu ulogu u hrvatskoj politici, te da je jedini i isključivi cilj njegovih posljednjih poteza sebičsebične naravi: na bilo koji način pokušava izbjeći uhićenje i zaustaviti istrage korupcijskih afera u kojima se spominje njegovo ime.

TOGA SU DANAS SVJESNI mnogi u Hrvatskoj, pa i njegovi bivši stranački kolege, a kako ističu Nacionalovi izvori, i neki od Sanaderovih prijatelja koji su mu, navodno, još uvijek lojalni. Upravo zbog toga, među boljim poznavateljima odnosa snaga u hrvatskoj politici smatra se da propagandnim porukama o mogućem rušenju Vlade u Saboru i osnivanjem svojeg zastupničkog kluba Sanader tek pokušava uvjeriti sve da je još uvijek snažan i da predstavlja prijetnju vladajućoj stranci, a takva poruka očito je namijenjena i osobama koje bi ga mogle prokazati pred pravosudnim tijelima. To se, dakako, u prvom redu odnosi na bivšeg šefa carine Mladena Barišića za kojeg mnogi smatraju da bi mogao definitivno “utopiti” Sanadera, no ne treba isključiti i neke druge osobe, poput Nevenke Jurak, Ivana Mravka, pa možda čak i bivšeg potpredsjednika vlade Damira Polančeca.

A EVENTUALNI SANADEROV plan za rušenje vlade Jadranke Kosor kroz Hrvatski sabor ima dva ključna problema. Da bi doista srušio HDZ-ovu većinu u parlamentu, Sanader bi na svoju stranu trebao pridobiti nekolicinu HDZ-ovih zastupnika. Proteklih dana u javnosti se puno spekuliralo o Sanaderovim deklariranim prijateljima, ali i o njegovim “spavačima”, zastupnicima koji su dosad nominalno bili na strani premijerke Jadranke Kosor i vodstva HDZ-a. U kuloarima se spominjala brojka od pet pa do čak deset zastupnika koje bi bivši hrvatski premijer možda mogao okupiti u svoj neovisni zastupnički klub. Pritom su prednjačila imena Sanaderovih prijatelja Luke Bebića, Jerka Rošina, Petra Selema, Marija Zubovića i njegove nekadašnje desne ruke Biance Matković. Osim njih, mnogo je indicija da bi na Sanaderovu stranu mogao stati i bivši sindikalist Boris Kunst, kojeg je upravo Sanader 2007. doveo u HDZ. Uz njih, unutar HDZa posljednjih se dana proširila glasina o dvoje “spavača” koje se dosad nije povezivalo s Ivom Sanaderom, a riječ je o HDZ-ovim saborskim zastupnicima Božici Šolić i Ivanu Bagariću. Naposljetku, kad bi izišao iz remetinečkog pritvora i aktivirao svoj saborski mandat, Sanaderovoj urotničkoj skupini posve sigurno pridružio bi se i Mladen Barišić. Do tada, Barišića u parlamentu mijenja HDZ-ovka Đurđica Sumrak za koju izvori iz HDZa ističu da je prijateljica premijerke Jadranke Kosor, iz čega bi se dalo zaključiti da na tu zastupnicu Sanader vjerojatno ne može računati. Ipak, iako postoji mogućnost da Ivo Sanader doista pokuša oformiti svoju urotničku skupinu u parlamentu, valjalo bi postaviti pitanje zašto bi itko od navedenih osoba pokazao neviđenu količinu političke kratkovidnosti prelaskom na stranu osobe koja već godinu dana slovi kao najnegativnija osoba u zemlji? Isto tako, kad bi Sanaderov plan i uspio, to bi dovelo do pada Vlade Jadranke Kosor i prijevremenih izbora u kojima Ivo Sanader, a vjerojatno i bilo tko povezan s njim ima mizerne ili nikakve šanse za uspjeh, a po svemu sudeći eventualna Sanaderova neovisna lista teško bi prešla i izborni prag. Upravo u tome i leži glavni razlog za sumnju u ostvarenje Sanaderova plana o rušenju Vlade: time bi Sanader izgubio zastupnički imunitet koji ga ipak, više deklarativno, štiti od kaznenog progona, dok bi se nakon izbora mogao suočiti s gubitkom imuniteta ali i konkretnim rezultatima nepopularnosti među građanima.

GLASINE O NOVIM
'SPAVAČIMA' Posljednjih se dana unutar HDZ-a počelo tvrditi da su saborski zastupnici Božica Šoić (na slici) i Ivan Bagarić lojalni SanaderuGLASINE O NOVIM 'SPAVAČIMA' Posljednjih se dana unutar HDZ-a počelo tvrditi da su saborski zastupnici Božica Šoić (na slici) i Ivan Bagarić lojalni SanaderuSLIČNA JE STVAR I S njegovim eventualnim zavjerenicima: umjesto da do kraja završe zastupnički mandat i eventualno na sljedećim izborima kao članovi HDZ-a osvoje novi zastupnički mandat, Sanaderovi ”spavači” našli bi se u vrlo lošoj poziciji: izgubili bi plaću od petnaestak tisuća kuna i sve beneficije, a njihovi nekadašnji kolege iz HDZa sigurno bi se potrudili da im na sve moguće načine zagorčaju život. Premda je u hrvatskoj politici iluzorno vjerovati da političari djeluju u skladu s višim političkim ciljevima, eventualni Sanaderovi sljedbenici ubrzo bi se suočili s bolnom ali realnom činjenicom: osim da spriječi svoj kazneni progon, pritvor i moguće suđenje, bivši hrvatski premijer Ivo Sanader nema ama baš nikakav drugi politički cilj koji bi netko od njegovih pristaša mogao prihvatiti kao svoj politički program. Upravo zato teško je očekivati da će se dogoditi ono što Ivo Sanader preko svojih prijatelja pokušava plasirati kao ucjenu aktualnom vodstvu HDZa: od pada Vlade on bi osobno imao više štete nego koristi, a da bi to ostvario, trebao bi u parlamentu pronaći zastupnike koji su toliko glupi da žele otvoreno stati na stranu sigurnog gubitnika. A takvih je ipak - premalo.

Vezane vijesti

Sanader je bio svemoguć

Sanader je bio svemoguć

Bivši glavni tajnik HDZ-a Ivan Jarnjak završio je danas trodnevno svjedočenje u slučaju Fimi medija, ustvrdivši u odgovoru bivšem premijeru i… Više

Komentari

registracija
29/11/09

Ivis, 01.11.10. 10:00

Stavljam na Sex-a. Debela je njegova koza, poput gume u staroga opanka. U svakom slucaju bit' ce interesantna zima. Nastradat ce vino, kao i obicno!!!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika