26.10.2010. / 07:34

Autor: Hina

Istraživanje: Neovisni birači odlučiti će o izborima za američki kongres

Oporbeni republikanci nalaze se pred velikom pobjedom na kongresnim izborima u SAD-u idućeg tjedna, a jedan od razloga je uvjerljiva prednost koju imaju kod neovisnih birača, pokazalo je u ponedjeljak objavljeno ispitivanje dnevnika Politico i sveučilišta George Washington (GWU).

Obama gubi potporu biračaObama gubi potporu biračaOporbeni republikanci nalaze se pred velikom pobjedom na kongresnim izborima u SAD-u idućeg tjedna, a jedan od razloga je uvjerljiva prednost koju imaju kod neovisnih birača, pokazalo je u ponedjeljak objavljeno ispitivanje dnevnika Politico i sveučilišta George Washington (GWU).

U završnom predizbornom ispitivanju Politico/GWU republikanci imaju 14-postotnu prednost među neovisnim biračima, dok u ukupnom biračkom tijelu vode s 47 prema 42 posto potpore.

Izražavajući duboko nezadovoljstvo s politikom predsjednika Baracka Obame, neovisni birači koji čine oko 30 posto elektorata, sve se više svrstavaju uz konzervativce u uvjerenju da je vlada previše i prebrzo narasla pod Obamom, te da joj se više ne može vjerovati.

Zaokret među neovisnim biračima je, uz pojavu konzervativnog pučkog pokreta "Tea Party", jedna od najvažnijih promjena u američkoj politici u proteklih 20 mjeseci. Mnoge druge ankete potvrdile su taj trend u spomenutom razdoblju, ističe Politico.

Anketa je pokazala da se neovisni birači sve više približavaju republikancima, koji i dalje pokazuju znatni više entuzijazma za glasovanje sljedećeg utorka 2. studenoga, gdje vladajućim demokratima prijeti gubitak većine u Predstavničkom domu Kongresa, te smanjenje a možda i gubitak većine u Senatu.

U ispitivanju se prednost republikanaca povećava na 12 postotaka među onim biračima koji su rekli da će "vrlo vjerojatno" glasovati.

Gubitak potpore neovisnih birača predstavlja najveći izazov za demokrate. Neovisni birači pomogli su demokratima da osvoje većinu u Kongresu 2006. i znatno pridonijeli pobjedi Obame 2008.

Stopa odobravanja za predsjednika Obamu među neovisnima sada je samo 38 posto.

Na pitanje o upravljanju zemljom, 69 posto neovisnih birača kaže da sada imaju manje povjerenja u vlast nego prije Obamina izbora.

Kada je riječ o gospodarstvu, 66 posto neovisnih kaže da zakoni o poticanju gospodarskog oporavka ne daju rezultata, u usporedbi s 57 posto ukupnog biračkog tijela.

O reformi zdravstvene skrbi 62 posto neovisnih birača ima nepovoljno mišljenje, prema 52 posto ukupno. Ispitivanje Politico/GWU i druge ankete pokazuju trend rasta potpore za republikance među neovisnim biračima u zadnja dva mjeseca.

Institut Gallup je utvrdio da je 65 posto neovisnih birača u rujnu reklo da se stanje gospodarstva "pogoršava", što je najviša stopa ove godine.

Čak 64 posto ispitanih smatra da zemlja ide u krivom smjeru, a na pitanja o raspoloženju birača najviše, 34 posto, je odabralo riječ "zabrinut", trećina je navela da je nezadovoljna ili ljuta, a samo 26 posto kaže da imaju nade.

U uvjetima gotovo 10-postotne zaposlenosti koja ne pokazuje naznake smanjivanja, "radna mjesta" su nedvojbeno su vrhu zabrinutosti američkih birača i glavna tema u programima i istupima većine kandidata.

Na pitanje vjeruju li više predsjedniku Obami ili kongresnim republikancima kada je riječ o otvaranju radnih mjesta, neovisni birači se izjašnjavaju u prilog republikanaca s 50 prema 26 posto.

Anketa je provedena na nacionalnom uzorku od 1.000 vjerojatnih birača između 17. i 20. listopada, a ima marginu greške od plus, minus 3,1 posto.

Amerikanci će 2. studenoga birati puni saziv Predstavničkog doma Kongresa koji ima ima 435 mjesta, 33 od 100 zastupnika u Senatu, te guvernere u 34 od 50 saveznih država.

Vezane vijesti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

Sjedinjene Države uputile su Hrvatskoj čestitku u povodu Dana državnosti 25. lipnja. "U ime predsjednika Baracka Obame i naroda Sjedinjenih Država,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika