26.10.2010. / 08:39

Autor: Hina

HRW: EU mora natjerati Srbiju da izruči Mladića i Hadžića

Europska unija mora izvršiti pritisak na Srbiju da izruči osumnjičene za ratne zločine prije nego što razmotri njezino članstvo, upozorila je u ponedjeljak nevladina organizacija za zaštitu ljudskih prava Human Rights Watch.

Goran Hadžić i Ratko MladićGoran Hadžić i Ratko MladićEuropska unija mora izvršiti pritisak na Srbiju da izruči osumnjičene za ratne zločine prije nego što razmotri njezino članstvo, upozorila je u ponedjeljak nevladina organizacija za zaštitu ljudskih prava Human Rights Watch.

Zahtjev Srbije za članstvo u EU-u proslijeđen je u ponedjeljak Europskoj komisiji na službenu ocjenu, unatoč njezina neuspjeha u uhićenju dvojice posljednjih haških bjegunaca - Gorana Hadžića i Ratka Mladića.

"Europska unija ne bi trebala popustiti pred polovičnom suradnjom Srbije s Haaškim sudom. EU mora ići korak dalje od pričanja o odgovornosti ili žrtve Srebrenice nikada neće dobiti pravdu koju zaslužuju", rekao je Kenneth Roth, izvršni direktor Human Rights Watcha, u priopćenju na web stranici organizacije.

"Vjerodostojnost EU-a prema međunarodnoj pravdi je u pitanju. Ako EU ne bude inzistirala da se osigura uhićenje posljednjih bjegunaca optuženih za ratne zločine počinjene u srcu Europe, teško će biti inzistirati na pravdi za takve zločine drugdje", naglasio je Roth.

Hadžić je optužen za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti zbog progona Hrvata i drugih nesrpskih civila tijekom srpske okupacije dijelova Hrvatske 1991.-1995. godine.

Mladić, zapovjednik vojske bosanskih Srba tijekom rata u BiH, tereti se za genocid i zločine protiv čovječnosti zbog masakra u Srebrenici 1995., u kojem je ubijeno gotovo 8.000 bošnjačkih muškaraca i dječaka.

Ministri vanjskih poslova EU-a izjavili su kako će suradnja Srbije s Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju (ICTY) biti razmatrana na svakom koraku njezina pristupanja Europskoj uniji.

Human Rights Watch ističe kako se za oba osumnjičenika smatra da su u dosegu srpskih vlasti.

Vezane vijesti

Europska unija postaje savezna država

Europska unija postaje savezna država

Priča oko poreza u Europskoj uniji vodi se već godinama, a ona se intenzivirala posljednjih mjeseci u okviru napornih pregovora o novom proračunu… Više

Komentari

registracija
27/8/09

Lujo1, 26.10.10. 10:17

ovog četnika hadžića smo imali zarobljenog - nije mi jasno ko ga je i zakaj pustil!?
Hajd novinari istražite to!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika