26.10.2010. / 11:43

Autor: Hina , Nacional.hr

Odgovornost za loše stanje u državi: Sabor sutra o prijedlogu da se premijerki izglasa nepovjerenje

Oporbenjaci ističu premijerkinu odgovornost za pad standarda građana i BDP-a, rast nezaposlenosti, vanjskog duga, deficit državnog proračuna

Jadranka KosorJadranka KosorHrvatski sabor sutra zasjedanje nastavlja raspravom o SDP-ovu prijedlogu za iskazivanje nepovjerenja predsjednici vlade Jadranki Kosor.

Taj je prijedlog u saborsku proceduru upućen na temelju prikupljenih potpisa 58 zastupnika iz SDP-a, HNS-a, IDS-a, HSU-a, HSP-a i Hrvatskih laburista, koji premijerku Kosor smatraju odgovornom za sve lošiju gospodarsku situaciju, neprovođenje reformi, te gubitak vjerodostojnosti pred građanima zbog brojnih afera i unutarnjih sukoba u HDZ-u.

Oporbenjaci ističu premijerkinu odgovornost za pad standarda građana i BDP-a, rast nezaposlenosti, vanjskog duga, deficit državnog proračuna. U prijedlogu da joj Sabor iskaže nepovjerenje kažu da su nedostatak sustavne gospodarske i socijalne politike te promašenost mjera iz vladinog Programa gospodarskog oporavka uzrokovali daljnji pad gospodarstva.

Premijerki i njezinoj vladi zamjeraju i daljnji pad životnog standarda velikog broja hrvatskih građana, sve veće socijalno i ekonomsko raslojavanje u hrvatskom društvu što je, stoji u prijedlogu, rezultiralo gubitkom povjerenja građana u državne institucije, u smislu osiguravanja gospodarskog napretka, vladavine prava i pravde te socijalnog blagostanja građana. Premijerku Kosor oporbenjaci smatraju odgovornom i za neprovođenje nužnih reformi, čime je, tvrde, zakočen razvoj Hrvatske i izlazak iz gospodarske, ali i socijalne krize.

SDP u prijedlogu navodi i da je premijerka izgubila vjerodostojnost u očima hrvatskih građana, zbog, kako kažu, velikih i nepremostivih sukoba unutar njezine stranke HDZ-a, te mnogobrojnih afera vezanih uz članove i čelnike te stranke, kao i uzajamnih optužbi i nepovjerenja među članovima vlade i drugim dužnosnicima. Premijerka Kosor vjerodostojnost je, dodaje se, izgubila i zbog mnogobrojnih kaznenih djela i malverzacija koje su rezultirale istražnim i kaznenim postupcima protiv donedavnih najviših HDZ-ovih i vladinih dužnosnika.

Takvo stanje, naglašavaju u oporbi, blokira mogućnost bilo kakvog normalnog djelovanja vlade te više nije održivo, naročito jer se tom blokadom, upozoravaju, poništava svaka mogućnost provedbe nužnih reformi bez kojih Hrvatsku nije moguće dovesti u stabilnu i dugoročno održivu situaciju.

Zbog svega navedenog, zastupnici podnositelji prijedloga smatraju da predsjednica vlade ne uživa povjerenje građana, te Saboru predlažu da joj ne izglasa povjerenje.

Iz vlade, HDZ-a i vladajuće koalicije zadnjih, pak, dana često upućuju poruke kako je parlamentarna većina stabilna, te da ne postoji nikakva mogućnost da većina od ukupno 153 saborska zastupnika premijerki iskaže nepovjerenje. Naime, parlamentarna većina HDZ-a i njegovih koalicijskih partnera uključuje 82 zastupnika - nakon povratka u Sabor bivšeg HDZ-ovca Ive Sanadera ta vladajuća stranka sada ima 65 zastupnika, a potporu joj pruža još šest HSS-ovih zastupnika, tri SDSS-ova, jedan iz SDAH, četiri zastupnika nacionalnih manjina, te tri iz novoosnovanog Kluba nezavisnih zastupnika.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

registracija
10/1/07

satruncica, 26.10.10. 12:28

Živimo ZNATNO LOŠIJE nego u vrijeme Sanadera .....
Komentirajte vi pametni .....


registracija
30/6/10

petrus7, 26.10.10. 12:45

To je istina. Živimo gore nego ikad. Živimo gore nego pod srbima. GOVNA RUŠITI!!!


registracija
11/10/10

agaSovulj, 26.10.10. 17:45

Ja se ne sjecam da smo ikad zivili pod Srbima, i ne mislim da su nam oni krivi za sve ovo sto nam se dogodilo. Najlakse je okriviti druge. Sto reci za izjave koje su se cule pocetkom 90.-tih "jest cemo travu, samo da imamo svoju drzavu" (pametan covijek zeli da ima drzavu gdje krave i ovce pasu travu, a ljudi da jedu teletinu i jagnjetinu). Takvi stavovi su nas i doveli tu gdje jesmo, a ne Srbi ili bilo tko drugi.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika