26.10.2010. / 11:52

Autor: Hina , Nacional.hr

Evo i rezultata borbe protiv lopovluka: Hrvatska korumpirana kao i za vrijeme Sanadera

Od 178 zemalja, koliko ih je obuhvaćeno ovogodišnjim istraživanjem, Hrvatska je na 62. mjestu

Jadranka KosorJadranka KosorNa indeksu percepcije korupcije Transparency Internationala za 2010. godinu Hrvatska je ocijenjena kao i prošle godine sa 4,1 - na ljestvici od 0 za potpunu korupciju, do 10 bez korupcije, objavio je danas Transparency International Hrvatska (TIH).

Smatra se da u zemljama s ocjenom 5 i višom korupcija ne ugrošava daljnji razvoj gospodarstva i društva u cjelini. Hrvatska se, dakle, ne nalazi u toj grupi nacija. Štoviše, zanimljivo je napomenuti da je Hrvatska istu ocjenu 4,1 imala i za 2007. godinu.

Od 178 zemalja koliko ih je obuhvaćeno ovogodišnjim istraživanjem, Hrvatska je na 62. mjestu, rekao je na konferenciji za novinare član Upravnog odbora TIH-a Nikola Kristić, dodavši kako je u percepciji korupcije u Hrvatskoj prisutna stagnacija.

Najbolju ocjenu od 9,3 imaju Danska, Novi Zeland i Singapur, a odmah slijede Finska i Švedska s 9,2. Od zemalja regije najbolje je plasirana Slovenija s ocjenom 6,4, Turska s 4,4, a Hrvatska i Makedonija s 4,1 dijele treće mjesto.

Ispod nas su Italija s ocjenom 3,9, zatim Crna Gora, Rumunjska, Bugarska i Srbija s 3,5, te BiH s ocjenom 3,2.

Najlošije rangirane zemlje su Irak, Afganistan, Mianmar i Somalija.

Indeks percepcije korupcije Transparency Internationala najopsežnije je svjetsko ispitivanje percepcije korupcije, koje se provodi od 1995. godine. Rezultati su sastavljeni na temelju 13 istraživanja 10 nezavisnih ustanova, a ispitanici su bili poslovni ljudi i analitičari. Smatra se da u zemljama s ocjenom višom od 5 korupcija ne ugrožava daljnji razvoj gospodarstva i društva u cjelini.

Hrvatska je, kako je rečeno, bila obuhvaćena s osam istraživanja uz raspon ocjena od 3,4 do 5,2.

Indeksom percepcije korupcije ocjenjuju se, po riječima člana Upravnog odbora TIH-a Dona Markušića, sve razine rada tijela javne vlasti. Kod većine istraživanja ocjenjuje se koliko sam pravni okvir u nekoj zemlji onemogućava korupciju, a kod nekih se uzima u obzir koliko su pregledni i transparentni procesi izdavanja dokumenata u tijelima javne vlasti. Pojedini skanadali, kako je rekao Markušić, imaju malo utjecaja na indeks.

Ocjena od 4,1 je, po mišljenju predsjednika TIH-a Zorislava Antuna Petrovića, razočaravajuća i ispod razine onoga što nam može pružiti vlada.

Pozitivnih razloga, zašto ocjena nije pala, ima dosta, rekao je Petrović pojašnjavajući kako se mijenja Zakon o sprečavanju sukoba interesa, pozitivno se mijenjaju stvari oko sudstva i slično. No s druge strane, kako je kazao, u Hrvatskoj je na snazi zakon o golf igralištima, koji je, po njegovim tvrdnjama, leglo za korupciju.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

registracija
30/9/09

davor12345, 26.10.10. 12:18

Na godinu ćemo bit' odlični za inat! Kakvi čet'r zarez jedan???


registracija
11/1/10

fluid, 26.10.10. 12:30

Ocjena je čak i predobra za stanje koje vlada u Hrv atskoj po pitanju korupcije i mita.Slučajevi jesu iz sfere kapitalnih ali ne i najjači.Glavni akteri su slobodni i protiv njih se ne pokreću istrage.Dakle borba protiv korupcije ali selektivno.Tako se šti ti djelo Franje Tuđmana.Najodgovornija osoba od koje je sve zlo poteklo je Ivić Pašalić,Škegro,Šušak,Brzović i niz drugih.Oni su lupili temelje svega što se do sada događalo.Njihove smjernice su jasno ucrtane u događaje koji su pratili pljačku u Hrvatskoj.A gdje su prijave i procesi protiv njih.Škegro savjetnik vlade!?Pa dajte molim vas.Tko koga ovdje handri?Vlada nas i cijeli svijet.No svjetom nemože manipulirati pa su ocjene kakve i zaslužuje.


registracija
30/11/09

Dugoprugas, 26.10.10. 12:40

Pravilna ocjena,tamo i jesmo.Tko je uopce do sada osudjen,ili ne daj boze vratio ukradeno?Sve je to samo zamazivanje ociju.,nista se nije promjenilo,sve je po starome.Pljackasi i dalje vladaju.Zivjela korupcija na celu sa HDZ-om.


registracija
30/6/10

petrus7, 26.10.10. 12:43

GAMAD VRAŽJA!!!


registracija
5/3/10

starimudrac, 26.10.10. 12:48

nisam uvjeren da je ona išta odnijela doma. prije će biti da je bila samo dobar vojnik partije. no, želi li imati ikakav rezultat, mora se iseliti iz stana koji je šušak nezakonito nabavio MORHu, a kasnije njoj dodjelio. može ona biti i uvjerena da nije učinila ništa nezakonito, no kad čovjek kupi auto na sajmištu, prepiše ga i godinama vozi i registrira, bogami, ako policija nađe jedne godine da nisu čisti papiri, oduzima mu auto. a nije ništa kriv.


registracija
30/6/10

petrus7, 26.10.10. 13:57

starimudrac, pa to je nabavila. Nije ništa odnijela doma, nego je nekome otela dom!!!


registracija
5/10/10

bankrot, 26.10.10. 15:54

pošteni rade a banda lopovska troši i stavlja u vlastiti đep


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika