26.10.2010. / 13:21

Autor: Martina Čizmić

Mudrinić: Hrvatska je među vodećim zemljama po razvijenosti telekomunikacija

"Implementacija ove tehnologije omogućiti će nam da zadržimo korak s ostatkom svijeta i nastavimo s razvojem", zaključio je Mudrinić

Maja Weber, Ivica Mudrinić i Božidar Poldrugač (Foto: K. Peršun)Maja Weber, Ivica Mudrinić i Božidar Poldrugač (Foto: K. Peršun)Hrvatski Telekom i Ericsson Nikola Tesla održali su live demonstraciju implementirane LTE testne mreže koja će omogućiti veće brzine prijenosa podataka.

"Hrvatska je danas, što se telekomunikacja tiče na 24. mjestu po konkurentnosti u svijetu. Za usporedbu, država je na 77. mjestu po konkurentnosti", naglasio je na početku predsjednik Uprave HT-a Ivica Mudrinić.

Dodao je kako to ne bi bilo moguće bez razvijene telekomunikacijske infrastrukture te predanog rada znanstvenih ustanova i telekomunikacijskih tvrtki.

"Prije 20 godina Hrvatska je bila tek marginalno razvijena, što se telekomunikacija tiče. Danas smo među vodećim zemljama", naglasio je Mudrinić. Pojasnio je kako je prelazak na LTE tehnologiju nužan jer se u svijetu događaju veliki pomaci u razvoju koji traže veće brzine prijenosa podataka i mogućnost pluralizacije u medijima.

LTE tehnologija omogućiti će ne samo televizijski program u pokretu nego i mnoge nove aplikacije koje su tek u razvoju.

"Implementacija ove tehnologije omogućiti će nam da zadržimo korak s ostatkom svijeta i nastavimo s razvojem", zaključio je Mudrinić.

Predsjednica Ericsson Nikola Tesle, Gordana Kovačević istaknula je kako to najmodernije tehnološko rješenje u telekomunikacijskom sektoru. ENT je još prošle godine prezentirao LTE rješenja svojim partnerima i na taj način najavio dolazak nove generacije tehnologija.

Naglasila je kako je u Hrvatskoj najveći problem što se ne ulaže u razvojne i istraživačke centre kao što se to radi u drugim zemljama koje su tehnološki naprednije

"No, ponosni smo što naši stručnjaci rade na nekim od najsloženijih tehnoloških rješenja, jer to dokazuje da imamo izvrsne stručnjake. LTE pruža velike mogućnosti i preduvjet je za migraciju na telefoniju nove generacije", istaknula je Gordana Kovačević.

"Ako znate što želite postići i imate ljude u koje ulažete, onda je moguće postići takav skok kakav mi činimo", na kraju je dodao Mudrinić.

Inače, LTE tehnologija još uvijek se nalazi u testnoj fazi i to na tri lokacije u Hrvatskoj - u Zagrebu, Rijeci i Splitu. Očekuje se da će do kraja 2012. godine ući u komercijalnu upotrebu u većim gradovima i turističkim središtima, što će omogućiti veće brzine prijenosa podataka, a korisnicima ne bi trebala predstavljati veće troškove od uobičajenih.

HT će s uvođenjem LTE mreže ponuditi i usluge poput Mobilnog operatera koji je inovativna usluga, a omogućava da se TV sadržaj pristupačno, jednostavno i u vrhunskoj kvaliteti prenosi s terena do tv studija. Također, zahvaljujući LTE prijenosu biti će moguć prijenos sve popularnijeg 3D TV sadržaja.

Igrače računalnih igrica razveseliti će činjenica da će LTE omogućiti stabilan širokopojasni internet čime će igranje igrica biti moguće bežično s više lokacija u visokoj kvaliteti.

Vezane vijesti

'Hrvatska je u kritičnoj fazi, mora se mijenjati'

'Hrvatska je u kritičnoj fazi, mora se mijenjati'

Na sjednici Nacionalnog vijeća za konkurentnost održanoj 12. lipnja 2012. godine imenovani su novi članovi Vijeća iz redova Vlade Republike Hrvatske,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika