26.10.2010. / 13:50

Autor: Renato Baretić

Šašave bajke o Sanaderu i partijskim patuljcima: Dok je Kosor na vlasti, Ivo je bezbrižan

Do daljnjega se jedinim suvislim objašnjenjem Sanaderova povratka u Sabor čini ono koje govori o pukoj, je li, normalnoj ljudskoj potrebi za zastupničkim imunitetom

U cijelom ovom džumbusu što se podigao oko Sanaderovog povratka u Sabor, najšašavijom mi se od svih instant-teorija čini ona po kojoj bivši premijer sa svojim parlamentarnim "spavačima" žarko želi srušiti vladu Jadranke Kosor. Drugim riječima, da se, nakon što se kroz iglenu ušicu nanovo domogao imuniteta, sad istoga želi čim prije riješiti, pa onda izići na izbore na kojima će (ako je išta u Hrvatskoj izvjesno – to je izvjesno!) popušiti kao nitko nikad. Hm... Sanader nema ni jedan jedini suvisli, racionalni razlog za rušenje vlade Jadranke Kosor.

Dok je ona na vlasti, njemu niti dlaka neće pasti s glave, ma koliko se još antagonističkih igrokaza upriličilo u Saboru ili izvan njega, i ma kakve teorije mediji plasirali. Raditi kontra Jace u ovom trenutku značilo bi i raditi kontra sebe samog – a tako Sanader nikad nije radio, ma što se kome činilo. Osim nekolicine najodanijih prijatelja i zabrinutih "držača lojtri" iz nedavnih vremena, on – uz članove najuže obitelji – na sljedećim izborima ne može računati ni na jedan jedini birački glas. Ne samo da ne može, nego on na njih uopće, sasvim sigurno, niti ne računa.

Da računa, zacijelo bi onda za prvi istup nakon zastupničke prisege pripremio nešto konkretnije i suvislije od onog "nedemokratskog razvoja događaja" (po stilu i uvjerljivosti reklo bi se da mu je i to Hebrang smislio!) kojim je pred novinarima pravdao svoj povratak u aktivnu politiku. Sve u svemu, do daljnjega se jedinim suvislim objašnjenjem Sanaderova povratka u Sabor čini ono koje govori o pukoj, je li, normalnoj ljudskoj potrebi za zastupničkim imunitetom.

Ni ono ne drži vodu u cijelosti, znam, ali drži je bolje od ijednoga drugog među ponuđenima. I zato je za sutra, za raspravu o povjerenju vladi, najvjerojatniji sljedeći scenarij: bivši će premijer sasuti drvlje i kamenje po izvršnoj vlasti (za pretpostaviti je da će se koncentrirati na porazne brojke u gospodarstvu i financijama, u drugo se preriskantno pačati) i ostaviti dojam gorljivoga protivnika, ali će na kraju, u glasovanju, ipak biti suzdržan. Ili ga neće biti.

Ima li tko kakav vjerojatniji sinopsis, neka mi ga hitno javi, pa možemo otvoriti i kladionicu!

Vezane vijesti

Sanader je bio svemoguć

Sanader je bio svemoguć

Bivši glavni tajnik HDZ-a Ivan Jarnjak završio je danas trodnevno svjedočenje u slučaju Fimi medija, ustvrdivši u odgovoru bivšem premijeru i… Više

Komentari

registracija
14/12/06

crestor, 26.10.10. 14:26

Po "mojoj teoriji" , Sanader nije nikada ni otsao iz HDZ , nego se sklonio dok prodje ovo oko "nekih afera" ( posebno oko HYPO Banke jer to direktno dira u EU).
Ako se Ivo vratio , to znaci da je ta opasnost prosla. Da ne bi bilo previse smijesno , izmislili su ovaj "vaudeville" i kupuju vrijeme. Po meni , Sanader ce se vratiti na vrh HDZ-a , pricekajmo jos
par mjeseci.
Renato, ako poznajes u HR boljeg politicara od Ive Sanadera , javi mi. Rekao sam ... politicara.


registracija
2/12/09

gromco, 26.10.10. 15:11

dok je hadeze na vlasti DrIvo je bezbrizan. ima se u srijedu zadnja shanca za svrgnut hadeze vrhuskqu s vlasti... ovijum putem molim doktora ivu da okupi svoje frendove u hadezeju i da glasaju za nepovjerenje trenutnoj vladi. vjerujem da sigurno ima oniju hadezenjarskih zastupnika kojima je pun Qurac i jace i shexa, hembranga, jarnjaka i tiju sviju starih prdonja i prdonjica. :D.
bitch.


registracija
9/5/10

lolobrigita, 26.10.10. 15:11

Sanader je najbriljantniji i daleko najsposobniji političar kojeg smo ikada imali.Šteta da je lupež.


registracija
30/9/09

davor12345, 26.10.10. 15:12

Pa dobro, ako sve ove "teorije" stoje, pitan se ja... kuliko dugo more ovaj igrokaz trajati...Jerbo vrime teče ... i unda ...šta će bit' poslin izbora...Oćel' Sanaderu ostat mandat il šta? Oli san ja preglup da shvatin o čemu je rič!


registracija
7/9/07

Vinogradar, 26.10.10. 16:51

@lolobrigita,
cijenim Tvoje komentare ali ne razumijem po čemu je to "Sanader najbriljantniji i daleko najsposobniji političar kojeg smo ikada imali..."
Osobno smatram da je NAJPREFRIGANIJI I NAJPODMUKLIJI POLITIČAR KOJEG SMO IKADA IMALI sposoban da manipulira sa svojim NESPOSOBNIM I PO PODMUKLOSTI sebi sličnim suradnicima.

Za Baretićevu kladionicu nudim varijantu : Sanader će se pojaviti u Saboru, neće diskutirati i prije glasovanja napustit će dvoranu.


registracija
30/6/10

petrus7, 26.10.10. 17:46

lolobrigita u pravu si potpuno. "Šteta što je kurva" kako kažu prljavci.


registracija
30/8/10

TonyP, 27.10.10. 03:31

da, sto duze HDZ na vlast to bolje po neke. jer kako ce biti izabrani na prijevremenim izborima? izvan HDZ-a vrlo tesko.


registracija
5/3/10

starimudrac, 27.10.10. 07:38

a zašto ne bi mogao biti pokajnik ? recimo, u svojih 10min. rasprave ispriča sve načine i puteve novca, tko je utjerivao, tko donosio, tko nudio, tko trošio za potrebe stranke, tko nosio doma itd. itd....možda ne veli sve, možda dade samo neke znakovite indicije a podrobno isprića bajiću u kazetofon. ako sve ostale utopi, za to mu se isplati oprostit !


registracija
9/5/10

lolobrigita, 27.10.10. 12:20

Vinogradar,ono što želim reći je da pokušavam sebi predočiti hipotezu o poštenom Sanaderu.Nije to lako,ali,eto,samo za probu.Dakle,odličan organizator,diplomatski manipulator,šarmer gospodskog izgleda i manira,govori jezike.Ovo sve on ima.Samo nema poštenje.On je znači prirodno i vrhunski osposobljen kriminalac.
To je ono za što kažem da je šteta.Imati u jednom čovjeku toliko kvalitete,a on kriminalac,stvarno znači da nemamo sreće.
Tuđman nije imao ni približno takve sposobnosti,ali nije bio kriminalac,Račan je od svega imao samo poštenje.Zato,kad bi bilo moguće od sve trojice izvući ponešto dobili bi Oca nacije.Hrvatskog Ataturka.


registracija
14/12/06

crestor, 27.10.10. 12:36

lolobrigita, 27.10.10. 12:20

Slazem se s tobom u svemu osim da je Sanader kriminalac. Za sada on to nije jer nije optuzen, pa ni osudjen. U pravnoj drzavi, tretirati na ovakav nacin nekoga je kaznjivo po zakonu a i udarilo bi te , dobro, po dzepu.
A koji je to politicar posten ? Berlusconi? Sarkozy ?
Evo nam Josipovica, on je na vrhu i nitko ga se ne boji. Sanader je na podu a SVI ga se boje...


registracija
7/9/07

Vinogradar, 27.10.10. 18:47

@lolobrigita,
eh, draga moja (ak si žensko) jedno je hipoteza a drugo je stvarna osoba. Sve je točno što navodiš : šarmer, gospodskog ponašanja, lingvista, organizator i td. ali - sve je to koristio da manipulira sa suradnicima, biračima, sa cijelom državom. Sve za osobnu korist.Slažem se da je veoma sposoban i sjajno si primjetila da bi od najboljih osobina Tuđmana, Račana i Sanadera mogli dobiti uzor političara. Ali, ne i Oca nacije. Narodu ne trebaju očevi nego demokratske pametne (smjenjive!) vođe.
Bok!


registracija
7/9/07

Vinogradar, 28.10.10. 17:31

Gospon Baretić je napisal :
"....Ima li tko kakav vjerojatniji sinopsis, neka mi ga hitno javi, pa možemo otvoriti i kladionicu!"

A obični Vinogradar pred najveći blagdan vina - Martinje je dodal :
Za Baretićevu kladionicu nudim varijantu : Sanader će se pojaviti u Saboru, neće diskutirati i prije glasovanja napustit će dvoranu.

"Alo, alo!" gospon Baretić, kolki je bil koeficijent na Vašoj kladionici i ima li šanse da mi platitite kak "sretnom dobitniku" - gemišt.

Bok, majstore novinarstva!


registracija
9/5/10

lolobrigita, 29.10.10. 12:07

Valja pošteno priznati da je Vinogradar pogodio. Čestitam i pozdrav.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika