26.10.2010. / 13:55

Autor: Hina

Švicarski UBS ostvario dobit četvrto tromjesečje za redom

Izvršni direktor Oswald Gruebel upozorio je da se banka u promatranom razdoblju, obilježenom slabim aktivnostima trgovanja i jačanjem franka prema dolaru i euru, suočavala s jednako nepovoljnim tržišnim okolnostima kao i njezini konkurenti

Švicarska banka ponosi se svojim rezultatimaŠvicarska banka ponosi se svojim rezultatimaŠvicarska banka UBS izvijestila je u utorak da je u trećem tromjesečju ostvarila 1,66 milijardi švicarskih franaka (1,65 milijardi dolara) neto dobiti, nadmašivši očekivanja analitičara zahvaljujući između ostalog i jednokratnom poreznom kreditu.

Ta banka sa sjedištem u Zuerichu poslovala je u istom tromjesečju lani s neto gubitkom od 564 milijuna franaka. U izvješću za prošlo tromjesečje istaknula je pak da je prvi puta u više od dvije godine zabilježila neto priljev svježeg kapitala od imućnih klijenata.

Tako je neto priljev svježeg kapitala, ključni pokazatelj budućih poslovnih aktivnosti, dosegnuo u promatranom razdoblju 1,2 milijarde franaka. To je posebno značajno za UBS uzme li se u obzir da od sredine 2008. bilježi kontinuirani odljev, čija je ukupna vrijednost premašila 250 milijardi franaka. Tako je u drugom tromjesečju banka zabilježila neto odljev svježeg kapitala u visini 4,7 milijardi franaka.

Izvršni direktor Oswald Gruebel upozorio je da se banka u promatranom razdoblju, obilježenom slabim aktivnostima trgovanja i jačanjem franka prema dolaru i euru, suočavala s jednako nepovoljnim tržišnim okolnostima kao i njezini konkurenti.

"Uvjereni smo da će blagi oporavak u četvrtom tromjesečju povoljno utjecati na poslovne aktivnosti svih dijelova našeg poslovanja", kazao je Gruebel. "Optimistični smo glede budućnosti i vjerujemo da smo na putu ostvarenja srednjoročnih ciljeva".

UBS je u trećem tromjesečju ubilježio 825 milijuna franaka neto poreznog kredita, što je banci omogućilo da nadmaši očekivanja analitičara, koji su očekivali neto dobit nešto manju od 1,14 milijardi franaka.

To je ujedno i četvrto tromjesečje dobiti zaredom, signalizirajući preokret za banku koju je kriza na američkom tržištu drugorazrednih hipotekarnih kredita prisilila da zatraži pomoć od vlade.

Vezane vijesti

Masna bankarska zarada na valu krize

Masna bankarska zarada na valu krize

Banke u Hrvatskoj su u razdoblju od 2008. do 2011. godine samo na kamatama zaradile 42 milijarde kuna, u istom razdoblju banke su naplatile ukupno… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika