26.10.2010. / 14:02

Autor: Totalsport

Odbojkašice otputovale na SP: Bolje je da smo otišli u tišini

- Objektivno, olimpijske pobjednice Brazilke su najveće favoritkinje. Iza njih su Amerikanke i braniteljice naslova Ruskinje, a onda slijedi drugi red u kojem su Italija, Kina, Srbija, Poljska, Nizozemska...

Izbornik ženske odbojkaške reprezentacije Miroslav AksentijevićIzbornik ženske odbojkaške reprezentacije Miroslav AksentijevićHrvatske odbojkašice otputovale su u utorak u Japan gdje će se od 29. listopada do 14. studenoga održati 16. izdanje Svjetskog prvenstva...

Hrvatskoj će to biti drugi nastup na SP-u, nakon što je generacija Barbare Ružić 1998., također u Japanu, osvojila šesto mjesto.

Ove su godine izabranice Miroslava Aksentijevića smještene u skupinu C koja će se igrati u Matsumotu. Suparnice našim djevojkama bit će odbojkašice Kube, SAD-a, Tajlanda, Njemačke i Kazahstana. U drugi krug, u kojem će se formirati nove skupine, plasirat će se četiri prvoplasirane reprezentacije.

Hrvatska se za nastup u Japanu pripremala u Osijeku više od dva mjeseca, a sljedeći će dani pokazati je li forma dobro tempirana.

- Počeli smo s pripremama početkom kolovoza i jedanaest tjedana iz te perspektive izgleda kao dugačko razdoblje. Ali, kad uzmemo u obzir da smo morali igrati dodatne kvalifikacije za Europsko prvenstvo, drugačije nije išlo. A taj period do utakmica protiv Belgije je zapravio bio kratak i ušli smo s velikim rizikom u dodatne kvalifikacije - naglasio je izbornik Aksentijević u uvodu razgovora za Totalsport.

Utakmice protiv Belgije su ipak uspješno odrađene i Hrvatska se plasirala na EP 2011., a nakon toga su krenule pripreme za središnji događaj godine.

- Cure su sve maksimalno odradile, posebno kad se uzme u obzir neizvjesnost hoće li nas Međunarodna odbojkaška federacija suspendirati zbog stanja u hrvatskoj odbojci i hoćemo li uopće otići na SP. Djevojke su sve to junački podnijele, a drago mi je da nije bilo nikakvih problema ni s ozljedama, s te smo strane također odradili lavovski posao.

Za razliku od lani, kada su na EP otišle bez ijednog pripremnog dvoboja, hrvatske su odbojkašice prije ovogodišnjeg SP-a imaju iza sebe desetak utakmica.

- Utakmice protiv Rusije, Poljske, Češke, Italije, Srbije puno su nam značile za podizanje samopouzdanja, pokazali smo da se možemo nositi i s velikima. Na posljednjem turniru u Italiji su nas domaće odbojkašice malo prizemljile (poraz 0-3, op. a.), ali došli smo na turnir izravno iz trenažnog procesa, a i kvaliteta je bila na strani suparnika. No, već smo utakmicu protiv svjetskih prvakinja Ruskinja (poraz 1-3, op. a.) odradili na visokoj razini. U svakom slučaju, bolje je tiho otići na SP, da smo pobijedili nekoga velikoga, mediji bi odmah povećali očekivanja.

Ovako je Hrvatska u Japan otišla sa skromnim ciljem - plasmanom u drugi krug natjecanja.

- Zadovoljstvo nam je i čast što ćemo nakon 12 godina predstavljati Hrvatsku na SP-u. U teškoj smo skupini, ali to nam je motiv više da stisnemo iz sve snage i pokušamo parirati Kubi i SAD-u, reprezentacijama iz svjetskoga Topa 10. Njemačka je također ekipa koja dolazi iz uređenog sustava, ima vrhunskog trenera i sastav, ali pokušat ćemo je iznenaditi. No, objektivno, svoje ćemo šanse za prolazak u drugi krug tražiti u utakmicama protiv Tajlanda i Kazahstana.

Hrvatice su u Japan otputovala u utorak, što znači da će se na poprištu SP-a pojaviti tek u srijedu ujutro, svega dva dana prije prve utakmice protiv Kube. Prilično neobično, s obzirom na veliku vremensku razliku za koju je potrebna duža prilagodba. No, i to je jedna od posljedica nesređenog stanja u domaćoj odbojci.

- Nažalost, cijelo smo se vrijeme pripremali u atipičnim okolnostima. Hrvatski odbojkaški savez je otišao u stečaj, pa je izbačen iz HOO-a, a kao jagoda na vrhu torte svih tih problema dogodilo se i to s odlaskom u Japan. Posljednje su reprezentacije otputovale još u petak, a mi tek ovaj utorak. Te prilagodbe na vremensku razliku se najviše bojimo, još uvijek razmišljamo kako rekuperirati ekipu. Ali, nećemo tražiti izgovore u tome, dobro je da smo uopće otišli s obzirom da smo dugo visili.

Za kraj je Aksentijević ponudio i svoju prognozu raspleta borbe za medalje na Dalekom istoku.

- Objektivno, olimpijske pobjednice Brazilke su najveće favoritkinje. Iza njih su Amerikanke i braniteljice naslova Ruskinje, a onda slijedi drugi red u kojem su Italija, Kina, Srbija, Poljska, Nizozemska...

Vezane vijesti

Hrvatice se oprostile porazom

Hrvatice se oprostile porazom

I treću su utakmicu na predolimpijskom kvalifikacijskom turniru u turskoj Ankari izgubile hrvatske odbojkašice. Bolja je u četvrtak, opet s 3-0, bila… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika