26.10.2010. / 14:33

Autor: Nacional.hr

Danski veleposlanik u HGK: Bioplin umanjuje opasnost od globalnog zatopljenja

Prednost proizvodnje energije iz biomase je ta što se biomasa može skladištiti. Budući potpuni prelazak na "zelenu energiju" donijet će brojne prednosti. Važno je napomenuti da gradnja postrojenja za proizvodnju bioplina otvara nova radna mjesta, istaknuto je na kofnerenciji

Hrvatsko-danska konferencija o bioplinu Hrvatsko-danska konferencija o bioplinu "Razvoj novih tehnologija ključna je sastavnica održivog gospodarskog razvoja kojem stremi Hrvatska, ali i najrazvijenije industrijske zemlje. Zbog toga jedna od važnih zadaća Hrvatske gospodarske komore je organizacija bilateralnih poslovnih razgovora jer na taj način se prenose znanja i umijeća te sklapaju poslovni dogovori'' rekao je Josip Miličić, pomoćnik direktora Sektora za industriju HGK prilikom otvaranja Hrvatsko-danske konferencije o bioplinu koja se danas održala u HGK, u organizaciji HGK i Veleposlanstva Kraljevine Danske u Hrvatskoj.

Nakon prikaza zakonodavnog okvira i potencijala bioplina u Republici Hrvatskoj predstavnici danskih tvrtki iznijeli su svoja iskustva s bioplinskim postrojenjima u Danskoj. Održani su bilateralni susreti između hrvatskih i danskih poduzetnika te su prikazane mogućnosti financiranja projekata u području bioplina i objekata obnovljivih izvora energije iz različitih instrumenata financiranja raspoloživih za hrvatske poduzetnike

Bo Eric Weber, veleposlanik Kraljevine Danske u Hrvatskoj, naglasio je da je riječ o važnoj konferenciji, koja uz ostalo potiče uspostavljanje veza između hrvatskih i danskih tvrtki. Bioplin je alternativa fosilnim gorivima te se uklapa u strategiju sve veće upotrebe obnovljivih izvora energije. Bioplin pripomaže planetarnoj nakani da se globalno zatopljenje zadrži na određenoj razini. U budućnosti će rasti ne samo cijena fosilnih goriva nego i potrošnja energije. Prednost proizvodnje energije iz biomase je ta što se biomasa može skladištiti. Budući potpuni prelazak na "zelenu energiju" donijet će brojne prednosti. Važno je napomenuti da gradnja postrojenja za proizvodnju bioplina otvara nova radna mjesta.

Strategija energetskog razvoja RH presporo se ostvaruje, ustvrdio je Davor Kralik, voditelj Grupacije za bioplin pri HGK. Energetski razvoj i proizvodnja bioplina u nadležnosti je Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja, Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva te Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva koja nedovoljno koordiniraju svoje djelovanje. Jedan je od problema preduga administrativna procedura koja prethodi konačnom odobrenju za gradnju bioplinskih postrojenja. Raste značaj poljoprivrede, jer uz proizvodnju hrane stvara i resurse potrebne za proizvodnju energije.

Na konferenciji se govorilo i o poticajnom sustavu te korištenju bioplina u Strategiji energetskog razvoja RH te potencijalu bioplina u RH. Bilo je riječi i o projektu IEE "BiogasIN" - Razvitak održivog tržišta bioplinom u središnjoj i istočnoj Europi, Sedmom okvirnom programu za istraživanje i tehnološki razvoj - tematsko područje energije, programu EU IPARD-u, mogućnostima financiranja projekata iz Hrvatske banke za obnovu i razvitak te novim kreditnim linijama za EE i OIE EBRD-a.

Sudjelovale su zainteresirane tvrtke i potencijalni izvođači projekata u području bioplina, ali i zainteresirani poduzetnici u poljoprivrednom sektoru koji su razmijenili iskustva s danskim poduzetnicima koji su po proizvodnji energije iz bioplina (toplinske, električne i rashladne) te zbrinjavanju ostatka iz poljoprivredne i stočarske proizvodnje među vodećima u Europskoj uniji.

Treba posebno naglasiti informativni karakter konferencije za potencijalne sudionike iz lokalne i javne samouprave iz regija u kojima ostatak u poljoprivrednoj i stočarskoj proizvodnji može predstavljati problem, jer su u izravnom kontaktu s danskim poduzetnicima mogli dobiti informacije o načinima i mogućnostima rješavanja tog problema na regionalnoj razini.

Treći dio konferencije bio je namijenjen širem krugu zainteresiranih osim sektora bioplina. S obzirom na pomanjkanje sredstava za realizaciju projekata taj dio konferencije bio je iznimno zanimljiv, jer su domaći poduzetnici dobili informacije o mogućnosti djelomičnog financiranja projekata obnovljivih izvora energije općenito iz programa raspoloživih u Hrvatskoj.

Vezane vijesti

Linić investicijama u energetiku planira pokrenuti gospodarstvo

Linić investicijama u energetiku planira pokrenuti gospodarstvo

Ministar financija Slavko Linić poručio je s radnog ručka u organizaciji Američke trgovinske komore u Hrvatskoj kako su ključ oporavka gospodarstva… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika