27.10.2010. / 19:10

Autor: Nacional.hr

Kapitulacija nad razumom u Saboru: Šeks trtlja o politički montiranom procesu, ostali su još gori

Uz potporu koalicijskih partnera, Vlada i HDZ mogu mirno čekati raspravu. Račune im ipak može pomrsiti njihov dojučerašnji vođa, a odnedavno nezavisni zastupnik Ivo Sanader, ako se točnima pokažu nagađanja da u HDZ-ovim redovima ima "spavače"

Jadranka Kosor; Autor:
Robert Anić/PIXSELLJadranka Kosor; Autor: Robert Anić/PIXSELLMalo više od godinu dana nakon što je preuzela Vladu, u Saboru se danas raspravlja o povjerenju Jadranki Kosor.

SDP, uz potporu HNS-a, IDS-a, HSP-a i Laburističke stranke, traži da se premijerki izglasa nepovjerenje zbog sve teže gospodarske situacije, neprovođenja reformi te mnogobrojnih afera vezanih uz članove i čelnike HDZ-a.

Uz potporu koalicijskih partnera, Vlada i HDZ mogu mirno čekati raspravu. Račune im ipak može pomrsiti njihov dojučerašnji vođa, a odnedavno nezavisni zastupnik Ivo Sanader, ako se točnima pokažu nagađanja da u HDZ-ovim redovima ima "spavače"."Hrvatska je talac HDZ-a i to mora prestati", naglasio je predsjednik SDP-a Zoran Milanović na početku saborske rasprave o izglasavanju nepovjerenja premijerki Kosor.

"Izgubili ste svaku svaku političku i moralnu vjerodostojnost", optužio je Milanović Vladu Jadranke Kosor naglašavajući kako se protiv suradnika Vlade i HDZ-a provode istrage zbog teškog kriminala.

"Problem Hrvatske je što novinari pišu crne vijesti", rekao je Hebrang; Na slici s Vladimirom Šeksom; foto: Autor:
Robert Anić/PIXSELL"Problem Hrvatske je što novinari pišu crne vijesti", rekao je Hebrang; Na slici s Vladimirom Šeksom; foto: Autor: Robert Anić/PIXSELLOvo je sramota, nastavio je Milanović, dodajući kako Hrvatskoj pada međunarodni ugled. Milanović je rekao i kako bi izbore trebalo raspisati što prije te je poručio da u vrijeme dok su neki bili na splitskoj rivi, njegova je stranka imala premijera, ministra obrane i radila sve da Hrvatska krene na Europski put.

Zatim je citirao samoga sebe u jednoj od prethodnih rasprava o nepovjerenju Vladi još prije Sanaderovog odlaska kada je kazao da je "Hrvatska postala talac unutarnjih sukoba u HDZ-u i takvo stanje mora prestati". Tada je Sanadera nazvao "Fugitive in chief" zbog bježanja od političke odgovornosti, umjesto "Commander in chief", kako se glavnog državnika oslovljava u SAD-u.

"Da, mi kujemo planove, plotiramo i sve smo znali 2008. godine! Sve smo slutili, ali nismo znali razmjere te bježanije!", kazao je Milanović.

"Pobogu, otiđite što prije! Ova Vlada sramoti Hrvatsku i vrijeme je da otiđete", rekao je Milanović.

HDZ je ocijenio kao krivca za svu korupciju i gospodarsku propast s obzirom da je na vlasti 16 od 20 godina postojanja Hrvatske.

"Ovo što se događa u Hrvatskoj je sramota! Ono što se događa sa dužnosnicima HDZ-a je također sramota, to je pandemija, ali je realnost", kazao je Milanović koji je zaključio govor riječima da je vrijeme za izbore jer Hrvatskoj treba poštena vlast i obećao je da će oni koje uhvati u korupciji biti izbačeni "na glavu" iz njegove stranke.

Milanovićev govor iz svoje je zastupničke klupe namrgođenog lica pratio i bivši premijer i bivši predsjednik HDZ-a Ivo Sanader, dok je njegov govor izazvao niz ispravaka netočnih navoda zastupnika HDZ-a. Naime, za ispravak se javilo čak 28 zastupnika, a za cijelu raspravu javilo se više od 70 zastupnika tako da bi ova točka dnevnog reda mogla potrajati cijeli dan.

Milanoviću je ubrzo odgovorila premijerka Jadranka Kosor koja je u svom govoru ustvrdila kako nju nitko nije postavio, već je došla s mandatom od bivšeg predsjednika Mesića.

"Ovo izgleda kao optužnica protiv Vlade RH", rekla je na početku svog izlaganja premijerka Kosor dodajući kako Sabor nije Sud te da se neće braniti nego će objaviti argumente.

Kosor je poručila kako će Vlada nastaviti s borbom protiv korupcije (Foto: Robert Anić/PIXSELL)Kosor je poručila kako će Vlada nastaviti s borbom protiv korupcije (Foto: Robert Anić/PIXSELL)

"Ove građane zanima kako platiti svoje račune a ne ovakva rasprava o tome da tobože sramotimo Hrvatsku", rekla je Kosor pravdajući se kako poziv oporbi na sutrašnji sastanak vezan za ulazak Hrvatske u Europsku uniju nije marketinški trik.

"Ovdje se neće suditi meni i mojoj Vladi. To će uraditi narod a ne vi ovdje sada", naglasila je Kosor u jednom trenutku ponavljajući kako u Sabor nije došla braniti se. Isto tako rekla je kako "nisu poljuljani zbog nezrele želje da se dođe na vlast". Traženje SDP-a nazvalo je nestrpljivošću i nezrelošću.

Poručila je kako će Vlada nastaviti s borbom protiv korupcije i kako neće dopustiti da "Hrvatska bude talac nestrpljive želje za dolazak na vlast". Neće dopustiti niti "da nas pokreće prezir, mržnja i međusobno neuvažavanje", kazala je Kosor, poentirajući:

Kosor je završila govor riječima: "Sve za Hrvatsku, Hrvatsku ni za što!", nakon čega je uslijedio frenetični pljesak zastupnika HDZ-a.

Gordan Maras (SDP) ispravio je Kosoricu koja je kazala da Vlada ne sramoti Hrvatsku i kazao kako mu je žao što je Vlada državu dovela u sljedeću situaciju:

"Hrvatska je sinonim za korupciju i nesposobnost jer jedini ne bilježimo napredak i povećanje BDP-a. Ljudi ostaju bez posla, to su rezultati rada Vlade", odgovorio je Maras te je zaključio 'Sanaderu se više pljeskalo, nisam zadovoljan'.

Dragutin Lesar ispravio je Jadranku Kosor kada je ustvrdila da u Hrvatskoj postoji konsenzus oko ulaska u Europsku uniju: "Možda postoji politički konsenzus za ulazak u EU, ali, koliko je meni poznato, građane nitko ništa nije pitao. Pričekajmo referendnum". Za kraj se osvrnuo na njeno "Sve za Hrvatsku, Hrvatsku nizašto":

"Ne morate davati sve za Hrvatsku, dovoljna je ostavka", zaključio je Lesar.

Prosvjede oporbe izazvao je Vladimir Šeks kojega je šef oporbe optužio da ruši dostojanstvo Sabora (Foto: Robert Anić/PIXSELL)Prosvjede oporbe izazvao je Vladimir Šeks kojega je šef oporbe optužio da ruši dostojanstvo Sabora (Foto: Robert Anić/PIXSELL)Prosvjede oporbe izazvao je Vladimir Šeks kojega je šef oporbe optužio da ruši dostojanstvo Sabora jer se na svaki ispravak netočnog navoda zastupnika SDP-a javljao s kršenjem poslovnika te je zastupnicima oporbe dijelio lekcije o tome kako bi i što bi trebali govoriti u Saboru.

"Prekinite farsu! Ili vodite vi sjednicu ili predajte palicu Vladimiru Šeksu i Ivanu Jarnjaku. Dosta nam je vaših obračuna", rekao je Milanović Luki Bebiću.

Predsjednik Sabora Luka Bebić prije toga je dodijelio opomenu đakovačkom gradonačelniku Zoranu Vinkoviću koji je zaključio kako bi ostanak HDZ-a na vlasti značio pobjedu mafije!

"Možete biti mirni. Mirno spavajte evo Sanader je rekao da neće glasati protiv Vlade. Rekao je kako ne može biti protiv većine koju stvarao. Pa naravno da je tako! Ovo su problemi Hrvatske o ovom moramo raspravljati", rekao je Milanović referirajući se na odlazak Sanadera iz Sabornice.

"Ne znam zašto sam potpisao ovaj zahtjev za povjerenjem Vladi jer ova Vlada nema niti malo povjerenja", rekao je na početku svojeg izlaganja Damir Kajin dodavši kako su HDZ-ovci Sanadera još jučer gledali kao Boga dok se danas u HDZ-u natječu tko će više napasti Sanadera.

"Ako to nije dokaz sukoba u HDZ-u, onda ne znam što jest", rekao je Kajin koji smatra da Kosor i njena Vlada nemaju snage ni znanja izvući Hrvatske iz teškog gospodarskog stanja.

"Ne može jedan HDZ suditi onom drugom! Neka građani sude na izborima a o kriminalu neka sude neovisni sudovi a ne da se dižu prsti ruke pa da na temelju toga određuju kazne", rekao je Kajin.

Milorad Pupovac (SDSS) objasnio je zašto neće glasati protiv Vlade Jadranke Kosor, unatoč tome što "prosječni birač kroz svoju glavu propušta vapaj: Bože moj, Bože moj, zašto si me ostavio".

"Nemamo dvojbi je li ovo prijeloman trenutak. Samo je pitanje hoćemo li stići na vrijeme u Europsku uniju", rekao je Milorad Pupovac zaključivši kako još od Jugoslavije trošimo više nego što imamo.

"Umjesto da se bavimo gospodarskim pitanjima mi se bavimo osobnim stvarima kao što je povjerenje premijerki Kosor", rekao je Pupovac koji smatra da se trebalo diskutirati o gospodarskim pitanjima a ne o povjerenju Vladi.

Kosor uvrijeđena usporedbom s muhom

Da je atmosfera u Saboru užarena najbolje govori činjenica da što više vrijeme odmiče, to su tonovi sve viši, a riječi sve oštrije. Tako je predsjednik kluba zastupnika SDP-a Slavko Linić u jednom trenutku premijerku Kosor nazvao "muhom zunzarom".

Naravno, premijerka je na njegov komentar reagirala replikom i još jednom, po tko zna koji put, zatražila od sabornika uljudnost u raspravi.

Šef SDP-ovaca Milanović u jednom je trenutku pozvao na pristojno ponašanje u Saboru te zamjerio HDZ-ovcima "psovanje". No, oni se brane kako nisu psovali, već su Milanovića nakon njegovog poziva da vrate gradske stanove nazvali "budalom".

Okršaj Vladimira Šeksa i SDP-a

Nakon što se rasprava u Saboru dobrano zahuktala, zastupnicima se obratio i Vladimir Šeks koji je svoje izlaganje čitao s papira tonom kojim bi se branitelj obraćao poroti u sudnici.

"Obraćam vam se kao svjedok istine optuženoj i osuđenoj predsjednici Vlade Jadranki Kosor. Nju su proglasili i osudili krivom po tri točke optužnice SDP-a u političkom procesu", rekao je Šeks i izazvao negodovanje oporbenog dijela Sabora.

"Suci, predvođeni SDP-om i njenim komesarom Milanovićem optužili su i osudili Kosor na temelju članka 100 maifesta Socijaldemokratske partije, ali isu pružili dokaze", nastavio je teatralno Šeks. Dodao je kako nema razlike između današnjeg SDP-a i bivše Komunističke partije, a potom nastavio braniti premijerku.

"Kao predsjednica Vlade prepoznata je kao najjači borac protiv korupcije. Očigledno je da se radi o SDP-ovoj paranoji kad kažu da Vlada djeluje u atmosferi straha", rekao je Šeks i naglasio kako je svojim argumentima srušio pokušaj davno prohujalog i odbačenog modela montiranja političkih procesa.

Njegov je nastup naišao na odobravanje HDZ-ovaca koji su ga pozdravili pljeskom, dok su SDP-ovci inzistirali na replikama. Prva je do riječi došla Željka Antunović koja je Šeksu uzvratila riječima "mi nismo bili članovi te Partije, ali vi jeste. Koristite se argumentima koji su onda bili aktualni".

Naravno, Šeks joj nije ostao dužan već je u svom odgovoru istaknuo kako su SDP-ovci u svom obrazloženju traženja izglasavanja povjerenja vladi iznijeli najveće laži i klevete.

"Vi, gospodine Jovanoviću, a i vi, gospodine Milanoviću, koji vrh HDZ-a označavate kao kriminalnu organizaciju, pogledajte što pišete u ovom pamfletu o povjerenju vladi. Ne želim vas ja diskvalificirati. Sami ste se diskvalificirali ovim papirusom", rekao je na kraju Šeks.

Uzvratio mu je Željko Jovanović koji je istaknuo kako Sabor nije "privjesak vlade ni mašinerija koja samo potvrđuje njihove zakone".

"Ovaj je groteskni igrokaz Vladimira Šeksa najsramnije što se ovom Saboru dogodilo. Samo se pokazali koliko je naš zahtjev opravdan, jer se vidi da ne možete upravljati ni voditi državu", odgovorio je Jovanović.

Maratonska rasprava kojoj se ne nazire kraj

U Šeksa se ugledai i HDZ-ov zastupnik Frano Matušić koji je SDP-ov prijedlog izglasavanja povjerenja vladi okarakterizirao kao prijedlog "u maniri zločinačkog komunističkog režima, kojem je samo nedostajala egzekucija".

"Nemojte bježati od svoje prošlosti. Nasljednica ste zločinačke komunističke partije", poručio je SDP-ovim zastupnicima Matušić. Dodao je kako "danas imamo nešto što podsjeća na ta vremena - optužnicu, pokušaj pretvaranja Sabora u sudište".

Takvo je izlaganje naravno izazvalo buru u SDP-ovim redovima. Slavko Linić prvi je došao do riječi odgovorivši kako "Matušiću inače nije bliska istina, pa tako ni sada".

"Mi nismo rekli da je premijerka kriva, nego odgovorna", pojasnio mu je Linić.

Na Linićevoj pojašnjenje nadovezala se i Ingrid Antičević-Marinović koja je Matušiću poručila da ako SDP-ov prijedlog smatra optužnicom, zašto ga Vlada nije odbacila.

"Vi pozivanje vlade na odgovornost smatrate bogohulnim činom. To je pretpovijesno razmišljanje", zaključila je zastupnica SDP-a.

Priključio im se i IDS-ovac Damir Kajin, koji je trenutno predsjedajućeg Josipa Friščića upitao koliko će sjednica još trajati, jer ulazi u deseti sat.

"Obećajem vam da neće imati sudbinu nedovršenog 14. Kongresa Partije", odgovorio mu je uz smješak Friščić.

Izlaganje SDP-ovca Nevena Mimice, koji se dotaknuo hrvatske vanjske politike i pregovora s EU, posebno je dotaknulo ministra vanjskih poslova Gordana Jandrokovića koji je konstatirao kako "SDP zapravo opstruira ulazak Hrvatske u EU" kako bi oni bili na čelu kad Hrvatska napokon uđe.

"Da dođe do prijevremenih izbora došlo bi i do usporavanja završetka pregovora. Trebamo li se igrati s vlastitom sudbinom? Riskirati sve što smo tijekom ovih godina mukotrpno dogovorili?", upitao je Jandroković.

Tijek rasprave pratite na portalu Nacional.hr, a ovdje možete uživo pratiti događaje iz Sabora.

Vezane vijesti

Karamarko: vlast nije napravila ništa za narod

Karamarko: vlast nije napravila ništa za narod

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko rekao je danas kako aktualna vlast tijekom proteklih šest mjeseci nije napravila ništa korisno za ovaj narod,… Više

Komentari

registracija
8/8/09

tovar62, 27.10.10. 10:09

Sve ce vas dr Ivo ispickat da necete sebi doci godinama,,,,a posebno SDP,koji su i tako preglupi,,,,,


registracija
5/3/10

starimudrac, 27.10.10. 11:36

hhahahahaha, lude li šeherezade !!!!!!!!!!!!!!!


registracija
5/3/10

starimudrac, 27.10.10. 11:47

ste vidli kak su svi "uvaženi kolege zastupnici" ! još im samo fali rojs i onaj .ebivetar kovačević !!!!!!!!!!


registracija
9/5/10

lolobrigita, 27.10.10. 12:04

Ne vidim ništa u govoru Milanovića što bi trebalo ispraviti.
Jadranka kaže da ju je postavio Mesić!Pa to je smiješno.A gdje je dragi Ivo,dragi prijatelju?Zaboravila?Ili možda nije ni bila na saboru HDZ-a gdje ju je Baš Ivo proglasio nasljednicom?


registracija
8/8/09

tovar62, 27.10.10. 13:00

Da vidimo kaj ces Zoki kada opet budes luzer,po tko za koji put,moralno bi bilo da automatski podneses ostavku,jer da gubis to je vidljivo,dr Ivo je za vas tata mata,,cak je sauvao glavu i od Mesica i Perkovica,koji su smaknuli i Pukija,,,,


registracija
11/10/10

agaSovulj, 27.10.10. 16:04

Pogresan joj je slogan. Treba biti: "Sve za Hrvatsku, i od Hrvatske sve!"


registracija
11/10/10

agaSovulj, 27.10.10. 16:15

Ispravak, prsti ponekad brzi od uma: "Sve od Hrvatske, Hrvatsku ni za sto!"


registracija
11/1/10

fluid, 27.10.10. 16:37

Kaže Kosorica da se nikada nebi pozivala i izjednačavala sa velikom Goldom Meir!?Zašto nebi gospođo Kosor?Ja bih se tako rado pozivao i izjednačavao sa Ajnštajnom.Zašto nemogu tako?Pa nisam spsoban ni nadaren,šta god to značilo.Ali trudim se pa dokle stignem.No iz mojega truda neće nitko stradati.Vi biste zaista trebali da se ugledate na veliku političarku.Barem u moralnoj sferi.No i to je vama nedostižno.Pa kao i samo pokušaj.Potrudite se ili sjašite sa grbače ovog naroda.


registracija
30/6/10

petrus7, 27.10.10. 18:09

Tovare jebem ti sve živo i mrtvo. Mrš u pički materinu zaglupljenu KRADEZEOVSKU.


registracija
30/12/07

fed23, 27.10.10. 19:18

Ludilo ljudi, mantra, komunizam...zadržati vlast pod bilo koju cijenu...sjetite se samo kraja 1999.i nekih eksplikacija gospodina akademika Pavletića...deset godina poslije javni natup kreatora HDZ-ove demokracije govori isto...za ovo treba stvoriti infrastrukturu...a HDZ je to učinio..biračko tijelo standarno , gotovo nikad ispod 25% predstavlja one koji se zadovoljavaju tanjurom
graha i kobasicom i onima kojima jahte služe kao nadomjestak nekada nošenim opancima...ma bravo Hrvati


registracija
27/7/09

verina, 27.10.10. 19:21

U Saboru treba zabraniti točenje alkohola kako bi Šeks imao bar neku šansu sačuvati vlastiti dignutet i dignitet Sabora.


registracija
30/6/09

jebivjetar, 27.10.10. 19:33

4.Prvooptuženi iz afere Brodosplit tvrdi: Za HDZ se iz škvera svaki mjesec izvlačilo 2 milijuna eura


registracija
27/8/09

Lujo1, 27.10.10. 21:33

"Problem Hrvatske je što novinari pišu crne vijesti" veli hebrang i ostane lažov, a ja velim:
Problem je Hrvatske kaj Tito nije bil bar leto dan brži!


registracija
25/12/09

trta333, 28.10.10. 07:01

Ma ko jebe narod.Ove iz HDZ-a nije briga što narod jedva preživljava.Glavno da oni svoje lopovije pokrivaju.Pa oni su organizovaniji ,nego mafija.Sada su i ovom sjednocom pokazali da su Ivi oprostili sve lopovije i kradje,te da je postignut sporazum:"Mi tebe nećemo suditi,a ti ne talasaj u Saboru." I tako se i desi.Ovo je dno dna.I narod vidi otvorenih očiju,a oni se ne zastidiše ni za trenutan od tog kriminala.I sad neka neko kaže da narod nije ovca za šišanje.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika