27.10.2010. / 11:17

Autor: Deutsche Welle

Legalizacija kanabisa: Tko je za, a tko protiv?

Posjedovanje kanabisa se različito tretira u zemljama Europske unije. Ono što je u pojedinim zemljama kršenje zakona koje vodi u zatvor, u drugim ne izaziva nikakve reakcije policajaca

Nizozemska je europska zemlja s najliberalnijom politikom što se tiče konzumiranja droge. U takozvanim Coffee-Shops posve legalno se može kupiti 5 grama hašiša ili marihuane. Vlasnici ovih shopova smiju držati na pultu do 500 grama ove droge.

Još 1976. godine je kanabis postao legalna droga. Čak se tolerira i uzgajanje kanabisa u za privatnu upotrebu, kako u Nizozemskoj tako i u susjednoj Belgiji. Ali Nizozemska je i dalje jedina zemlja u Europi, u kojoj se može kupovati i konzumirati kanabis. Međutim, kanabis u Nizozemskoj nije u potpunosti legalizirana droga. Razlog je što je ova zemlja obavezna poštivati međunarodne sporazume, kojima se konzumacija kanabisa kažnjava i za koju vrijede ista ograničenja kao i za kokain i heroin. Stoga je Nizozemska pronašla elegantan način i jednostavno tolerira konzumiranje kanabisa odnosno marihaune.

U Švedskoj je situacija posve drugačija. Šveđani provode politiku takozvane nulte tolerancije i teže društvu bez droga. I konzumacija alkohola je u Švedskoj dugo bila strogo regulirana. Ali nakon ulaska u EU ova zemlja je morala ublažiti stroge zakone. Za posjedovanje do 50 grama marihuane mora se platiti novčana kazna, a za više od 50 grama ide se pola godine u zatvor.

Kako je u Poljskoj, Španjolskoj i Njemačkoj?

Ljubitelji marihuane u Poljskoj se također strogo kažnjavaju. Zabranjeno je posjedovati ovu drogu, a ako vas policija uhvati u zatvoru možete provesti i do tri godine. U susjednoj Češkoj situacija je drugačija. Od početka 2010. dozvoljeno je posjedovanje do 15 grama marihuane. Bez kazne prolazi i onaj koji sa sobom ima 1 gram kokaina, 1,5 gram heroina i 4 tablete ekstazija (ecstasy).

Vlada 2010: 'Moguća dekriminalizacija droge'; Vlada 2009: 'Nikada, to bi bila povijesna greška!'

'Parti brejker' Borovec: Nije točno da ćemo dekriminalizirati lake droge

U Španjolskoj je posjedovanje kanabisa kršenje javnog reda i mira. Ali trgovina kanabisom je već kazneno djelo. Pa ipak je uzgajanje za privatnu upotrebu, slično kao u Belgiji i Nizozemskoj, dozvoljeno. U Španjolskoj su se etablirali tzv. Cannabis Social Clubs, u kojima osobe same organiziraju uzgoj kanabisa. Nakon dugogodišnjih sudskih sporova ovi klubovi su oslobođeni sumnje da su kriminalna udruženja. Jednom od njih je nakon oslobađajuće presude čak vraćena cijela količina zaplijenjene marihuane.

Grass maska: za pacijente koji koriste marihuanu u medicinske svrhe (u SAD-u)

U Njemačkoj situacija varira. U principu je na snazi presuda Saveznog ustavnog suda od 1994.. Po toj presudi mala količina kanabisa, koji se proizvodi za povremenu upotrebu nije kažnjiva. No, ova presuda se različito tumači. Granica za privatnu upotrebu je u nekim saveznim zemljama 3 a u drugim 15 grama. Onaj, koga u Berlinu uhvate s jednim gramom hašiša, ne mora se bojati sudskog postupka. Ako mu se isto dogodi u Bavarskoj, prijeti mu velika novčana kazna.

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Početak kraja rata protiv marihuane?

Početak kraja rata protiv marihuane?

Suradnik u neprofitnoj ustanovi Independent Institute Anthony Gregory piše za Huffington Post o apsurdnom američkom ratu protiv lakih droga koji se… Više

Komentari

registracija
5/3/10

starimudrac, 27.10.10. 12:32

ja sam protiv.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika