27.10.2010. / 11:34

Autor: Hina

U 'malom maestru' svjedočit će i Polančec: 'On je nezaobilazna figura, o svemu su ga izvještavali'

Vrhovni sud je ustvrdio kako je prijašnje vijeće pogrešno zaključilo da sadržaj telefonskih razgovora, u kojima Gotovac obavještava Stanića o postupku privatizacije Dalmacijavina, nije poslovna tajna te da Gotovac nije zlouporabio položaj, nego je samo prekršio etički kodeks državnih službenika, što nije kazneno djelo

Damir PolančecDamir PolančecPonovljeno suđenje bivšem potpredsjedniku Hrvatskog fonda za privatizaciju (HFP) Ivanu Gotovcu i poduzetniku Svjetlanu Staniću u slučaju "mali maestro" počelo je danas na zagrebačkom Županijskom sudu, koji je prihvatio prijedlog Gotovčeve obrane da se kao svjedoka ispita bivšeg potpredsjednika Vlade i predsjednika Upravnog odbora HFP-a Damira Polančeca.

"Damir Polančec je nezaobilazna figura u ovom procesu", rekao je Ljubo Pavasović Visković, branitelj prvooptuženog Ivana Gotovca. Dodao je da je Polančec bio neposredeno pretpostavljen Gotovcu i da je bio upoznat s postupkom privatizacije Dalmacijavina jer ga je Gotovac o svemu izvještavao.

Na početku suđenja koje je ponovljeno odlukom Vrhovnog suda koji je ukinuo raniju oslobađajuću presudu, optuženi Gotovac i Stanić izjasnili su se nakon čitanja optužnice da nisu krivi za primanje mita i zlouporabe položaja te davanje mita i poticanje na zlouporabu položaja od početka 2007. do lipnja iste godine. USKOK naime tereti Gotovca da je Staniću davao informacije i upute kako bi on mimo tržišnih uvjeta na povoljan način stekao dionice tvrtki u vlasništvu HFP-a.

Predsjednica sudskog vijeća Gordana Mihela Grahovac kojem je dodijeljen ponovljeni postupak, prihvatila je dokazne prijedloge i da se ispita svjedoke saslušane u istrazi i prethodnom postupku. Također će biti pročitana dokumentacija o privatizacijskom postupku Dalmacijavina i Laurusa u stečaju.i preslušani tajno snimani razgovori Ivana Gotovca.

Vrhovni sud je u srpnju objavio da je ukinuo oslobađajuću presudu Gotovcu i Staniću u slučaju "mali maestro" i odredio ponovno suđenje pred novim sudskim vijećem.

Gotovac je bio oslobođen USKOK-ove optužbe da je zlouporabio položaj te od Stanića kao mito primio peku i plaćeno putovanje u Monte Carlo kako bi mu pogodovao u privatizaciji Dalmacijavina i splitskog hotela Bellevuea.

Vrhovni sud je ustvrdio kako je prijašnje vijeće pogrešno zaključilo da sadržaj telefonskih razgovora, u kojima Gotovac obavještava Stanića o postupku privatizacije Dalmacijavina, nije poslovna tajna te da Gotovac nije zlouporabio položaj, nego je samo prekršio etički kodeks državnih službenika, što nije kazneno djelo. Suprotno zaključku prvostupanjskog suda, Vrhovni sud je utvrdio da se Gotovac jako trudio pomoći Staniću.

Suđenje se nastavlja 6., 9. i 14 prosinca.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika