27.10.2010. / 12:08

Autor: Hina , Nacional.hr

BiH: borba protiv terorizma prioritet je i za zemlje jugostočne Europe

Predstavnici nacionalnih sigurnosnih službi i međunarodnih organizacija će tijekom dvodnevnog rada u Sarajevu razmijeniti iskustva o načinima borbe protiv terorističkih prijetnji i sprječavanju financiranja takvih aktivnosti

Foto: IlustracijaFoto: IlustracijaUčinkovita borba protiv terorizma zajednički je interes svih država jugoistočne Europe i ujedno predstavlja najbolji doprinos jačanju novog koncepta globalne sigurnosti, istaknuto je u srijedu u Sarajevu na otvaranju radionice o provedbi učinkovitih strategija nacionalne koordinacije i regionalne suradnje u borbi protiv terorizma koju su organizirali Regionalno vijeće za suradnju (RCC) i Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine.

Dvodnevnom skupu, koji se odvija pod pokroviteljstvom vlada Austrije, Turske i BiH, nazoči stotinjak predstavnika policijskih i sigurnosnih agencija iz država regije te međunarodnih organizacija uključujući Ured UN-a za borbu protiv zloporabe droga i organiziranog kriminala (UNDOC) te Radnu skupinu UN-a za provedbu protuterorističkih aktivnosti (CTITF).

Skup se održava iza zatvorenih vrata, a u uvodnom dijelu koji je bio otvoren za medije glavni tajnik RCC Hido Biščević je podsjetio kako su zemlje-sudionice Procesa suradnje u jugoistočnoj Europi (SEECP) u lipnju na konferenciji u Istanbulu utvrdile strategiju borbe protiv organiziranog kriminala koja uključuje i borbu protiv terorizma.

Bišević je dodao kako je već tada zajednički zaključeno da regionalna borba protiv terorizma i sprječavanje financiranja terorističkih aktivnosti predstavljaju prioritet za sve zemlje regije, a u proteklom razdoblju zabilježen je i vidan napredak na tom planu.

Konvencija o policijskoj suradnji tako je doprinijela kvalitetnijem nadzoru granica, učinkovitijim istragama, razmjenama korisnih informacija poput onih o DNK profilima itd.

Ministar sigurnosti BiH Sadik Ahmetović kazao je kako su teroristički napadi na SAD 11. rujna 2001. godine označili i novo poglavlje međunarodne suradnje kada je postalo jasno da je terorizam globalna prijetnja kojoj se može učinkovito suprostaviti samo koordiniranim naporima.

"To je zapravo jedan od najvećih izazova današnjice", istaknuo je Ahmetović upozoravajući kako je veoma važno ne dopustiti da borba protiv terorizma ne dovede u pitanje dostignuti stupanj poštivanja ljudskih prava.

Predstavnici nacionalnih sigurnosnih službi i međunarodnih organizacija će tijekom dvodnevnog rada u Sarajevu razmijeniti iskustva o načinima borbe protiv terorističkih prijetnji i sprječavanju financiranja takvih aktivnosti.

Vezane vijesti

Egzodus ministara

Egzodus ministara

Članovi Vlade Federacije BiH iz redova SDP-a BiH, kojima se priključio Desnica Radivojević, dojučerašnji član Stranke demokratske akcije (SDA),… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika